Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pod vlajkou cizinecké legie nalezl jen bolest, špínu a stíny minulosti... Václav Malý (J. Mareš) je mladík z Plzně, který narukoval do jednotek francouzské cizinecké legie a byl nasazen do bojů v neprostupných vietnamských džunglích proti místním partyzánům. V nové rotě se ihned seznámí s krajanem a kaprálem roty Petrem (F. Peterka), jenž si nováčka vezme pod svá křídla a který se chystá spolu s dalšími legionáři v dohledné době uniknout. Když nastane Václavova první výprava do džungle, stane se svědkem válečných hrůz ze strany legionářů a začne zcela přehodnocovat své postoje… Dobově poplatný snímek režiséra Vladimíra Čecha z roku 1958 podle scénáře Miloslava Fábery a Kamila Pixy byl ve své době jedním z mála dostupných dobrodružných a akčních snímků v tuzemských kinech, díky čemuž jeho návštěvnost činila přes dva miliony diváků. Je také ojedinělým českým filmem tematizujícím válku v Indočíně (1946–1954) mezi vietnamskými partyzány a francouzskými vojsky. Poté přímo reagoval na početné skupiny amnestovaných československých navrátilců z řad francouzských legií v padesátých letech – mezi nimi byl i Ervín Páleš, jenž se stal předobrazem hlavního hrdiny a který u filmu působil jako odborný poradce. Natáčení ovšem neprobíhalo v reálných asijských lokacích, jak by se na první pohled mohlo zdát, nýbrž na Žitném ostrově na jihozápadě Slovenska, kde se kupříkladu natáčel také český film Piknik z roku 1967 o amerických vojácích za války v Pacifiku. Při realizaci byl zohledněn také fakt různorodého složení vojáků v legiích – ať už ze samotných Francouzů, Poláků, Němců či Britů, a to se následně projevilo na nebývalém mezinárodním hereckém obsazení. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

Master19 

všechny recenze uživatele

Spolu s "Piknikem" jeden z originálních exotických válečných výletů do Asie. Film je zdrsněn absencí titulků a krom faktických nedotažeností docela vizuálně zvládnutý (krom přestřelek ovšem). Výborný je "Krakonoš" Peterka, na kterého budete v prvních chvílích nevěřícně zírat, zdali to je opravdu on. Každopádně jde o film pro žánrové nadšence, kteří budou nejspíš spokojeni. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Velkolepě pojatý dobrodružný film, který se pod rouškou atraktivního prostředí pokouší zakrýt pravou podstatu věci. Jediné, co si zaslouží obdiv a uznání i po letech jsou exteriéry na slovenském Žitném ostrově, který má simulovat neprostupnou džungli. Dobré herecké výkony ve vedlejších rolích (Peterka, Günther Simon, Hannjo Hasse). Vcelku zbytečný a zbytečně shlédnutý film, který mohl nadchnout snad jen dobové publikum. ()

Reklama

tigre 

všechny recenze uživatele

Film to není vůbec špatný. Má dokonce jednu scénu, kterou bych označil za výjmečnou a ze které člověka upřímně mrazí. Tupých poplatných míst to samozřejmě taky pár má, ale člověk by jich u podobného filmu a tématu čekal nepoměrně víc, zvlášt když to točil Vladimír Čech známý svými propagitkami. J inak atmosféru a vizuály zvládnuté skvěle - člověk by to na dunajský žitný ostrov rozhodně netipoval, barandovská pevnost taky velmi slušná. Jediný zásadní problém, který mi film notně kazil byla jazyková bariéra - přeci jen fakt, že se dialogy v půlce filmu odehrávají střídavě v němčině a francouzštině bez titulků, prokládané několika polskými výkřiky, mi zrovna sledování neulehčoval. K tomu aby to byl dobrý film, tomu chybí ještě poměrně hodně a je to trochu škoda. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Na dobu a poměry v jakých Černých prpor vznikl se docela povedl. Po technické stránce je to vlastně i malý zázrak, který je sice dnes tošku k smíchu, ale pokud si uvědomíme, že se to celé točilo u nás, lze toho spoust odpustit. Pochválit hlavně musím příběh. Scénaristé naštěsti nepsali čistě jen o válce v Indočíně a jejích poměrech s politickým podtextem. Sadili na souboj dvou mužů Čecha a Němce (bývalý SSák) a kolem nich teprve budovali děj a postavy. Přes to všechno se jistý rudý nádech a černobílost postav ve film nachází, ale další Akce B se nekoná. Černý prapor je kvalitním žánrovým snímkem, jedním nejpodařenějším co u nás vznikl. Byť silně zestárl, dá se na něj bezproblému dívat a nemýt takový ten zvláštní pocit, jaký já mám u většiny našich snímků z 50tých let. ()

KM Phoenix odpad!

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který i dnes působí dost neobvykle. Ať už se jedná o multikulty přístup, kdy postavy mluví různými jazyky a nejsou otitulkované, až po chvílemi dost nepřesvědčivou "džungli". Nicméně tento film je důkazem, že kdyby k tomu dostal prostor a možnosti, mohla se z Františka Peterky stát domácí hvězda béčkových akčních filmů. Nicméně se jedná o dost křečovité dílo, které samozřejmě také trpí notnou dávkou propagandy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Na úlohu Petra (František Peterka) bolo 5 kandidátov. (Raccoon.city)
  • Kabát, ktorý má na sebe Petr (František Peterka) na začiatku filmu, bol štandardný odev príslušníkov Vietminhu. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama