Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedno chladné únorové ráno přijíždí dvanáctiletý Niki a jeho rodina na charkovskou stanici metra, aby se ukryli před děsivou válkou, která zuří v ulicích jejich města. Pro Nikiho rodinu se denní světlo stává synonymem smrtelného nebezpečí. Chlapec nesmí opustit prostory stanice, kde žije spolu se stovkami dalších lidí, pod neustálou září neonových světel. Niki se bezcílně toulá po opuštěných vagónech a nástupištích, a když potká Viku (11), otevře se před ním zcela nový svět. Děti se postupně sbližují a společně nacházejí odvahu opět pocítit na svých tvářích paprsky slunce. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ako by povedali náš kolaborantský premiér Robert so svojim prezidentským kandidátom podržtaškom Petrom, je to taký úplne normálny život a len sem-tam bombardovanie. Úplne normálny život v charkovskom metre počas niekoľkých týždňov, pričom sa spí priamo pod turniketmi, jedlo sa pripravuje na nich a oddychuje sa najpohodlnejšie priamo na koľajniciach pred odstavenou súpravou. Film je mixom hraného a dokumentárneho prístupu, ale to nevadí, neuberá mu to na autentickosti. Úvodná scéna akoby do filmu ani nepatrila, tak pozor, nevypnúť, ak sa niekomu nebude páčiť. Celý film nie je ladený tragicky ani pesimisticky, detské hry, bežné rozhovory, jednoducho život žijú tak, ako môžu. Na obveselenie jeden postarší ruský kovboj s gitarou a jeho predstavou o romantike s Rómeom a Júliou. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Bohužel, jako už tolikrát, je zajímavý námět zabit nekoukatelným zpracováním. Lidé žijící těžký život v bombardovaném městě by si zasloužili film, který uvidí co nejvíce lidí, ale tady většina nedokouká ani úvodní šestiminutový statický (a ve výsledku úplně zbytečný) záběr na ulici s poničeným kioskem. Pak se to sice zlepší, ale už je pozdě. Navíc je film i poněkud schizofrenní v tom, čím chce být. Na dokument je tu málo hodnotných dokumentárních záběrů, působí dojmem, že štáb v metru někam náhodně postavil kameru, natočil, co se zrovna dělo, a pak ji poponesl o kus dál. A na dětský film je tu naopak dokumentárních záběrů moc (dětem to nepouštějte, utečou, nebo jedině před spaním místo vývaru z makovic). ()

Reklama

blondboss 

všechny recenze uživatele

Obsahovo hodnotím na päť hviezd, nakoľko sa bavíme o výsostne aktuálnej téme, ktorá nemá čo v 21. storočí robiť a kto si myslí opak, je blázon. Dve hviezdy však dávam za to až príliš patetické a artovo poňaté prevedenie. Očakával som trošku viac exaktnejších záberov, ktoré by vykresľovali dusivú atmosféru charkovského metra s dôrazom na priame dôsledky nezmyselnej vojny. 60 % ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Na tomto dokumentu je jasně vidět, že dané téma předurčuje úspěch. Film je totiž nesmírně slabý. Snaži se o artové vyznění, ale působí především nudně. Prostřednictvím diapozitivů, které si prohlíží děti nahléžíme na svět venku, ale tím, že se tvůrci rozhodli pro formát videa, které barevně a kvalitou upravili, to celé vyhlíží jako umělý prefabrikát. Většina záběrů je svou stopáží přestřelená a snaží se jen navodit pomalost času. Téměř chybí subjektivní pohled a pohyb kamery. Ta je tak statická, že jsem měl pocit, že tvůrci zapnuli kameru a dali si svačinu. Osobně bych u tohoto dokumentu zahodil stativ a natáčel z ruky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dlouhý záběr před úvodními titulky mě sice málem od sledování tohoto dokumentu odradil, ale to by byla škoda. Atmosféra úkrytu v charkovském metru je vnímána skrze postavu dvanáctiletého kluka, který se sbližuje s o rok mladší dívkou. Válka je důvodem, proč nesmí ven na světlo, a vzdáleným duněním různě v průběhu filmu. Ale ani postavy jeho rodičů a mladší sestry nejsou opominuty. Malý portrét rodiny vytržené ze svého přirozeného prostředí. ()

Galerie (8)

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Přišla v noci

Ceny české filmové kritiky ovládla Přišla v noci

03.02.2024

Večer v sobotu 3. února 2024 proběhl v Divadle Archa v Praze 14. ročník slavnostního předávání Cen české filmové kritiky, které každoročně uděluje Sdružení české filmové kritiky výrazným a chváleným… (více)

Ceny české filmové kritiky 2023 - nominace

Ceny české filmové kritiky 2023 - nominace

04.01.2024

Ve čtvrtek 4. ledna byly Sdružením české filmové kritiky oznámeny nominace pro 14. ročník výročního předávání Cen české filmové kritiky, které by tentokrát měly vyzdvihnout výrazná česká… (více)

Blíží se 27. dokumentární Ji.hlava!

Blíží se 27. dokumentární Ji.hlava!

18.10.2023

Přípravy na dokumentární událost podzimu jsou v plném proudu! Program nabídne více než tři sta padesát filmů. Mimo jiné přinese objevnou retrospektivu bratří Mélièsových a Václava Táborského, obrazy… (více)

Reklama

Reklama