Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva muži z odboje přemluví pasáka ovcí Baska, aby převedl přes hranici z Francie do Španělska profesora Johna Bergsona, kterého nacisté nenávidí, protože o nich napsal pravdu, ale chtějí využít jeho odborných znalostí ke zdokonalení svých zbraní. Bask žije na osamělé farmě blízko hranic, okolí zná lépe než kdokoli jiný a už nejednou odboji pomohl. Tento zdánlivě nerudný muž není moc ochoten opět riskovat život, ale suma 5000 peset udělá své. Bask odjede do Toulouse, kde zjistí, že na něho čeká nejen profesor Bergson, ale také jeho žena Ariel, dcera Lea a syn Paul. To je příliš velké riziko a Bask převádět celou rodinu odmítá. Ale budovu, kde jsou Bergsonovi schovaní, prohledávají příslušníci SS, a nezbývá tedy nic jiného než tajným východem utéct. Tím se akce rozbíhá. Fanatický kapitán von Berkow zlomí odbojáře Alaina Renoudota, který prozradí, kam mají utečenci namířeno, a Berkow se pustí se skupinou všeho schopných nacistů do jejich pronásledování... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Celkem neobvyklý film. Ono ani nejde až tak o válečný film, ale řekněme o dobrodružný survival z období WW2. ve kterém drsný horal Quinn převádí rodinu starého francouzského profesora přes drsné Pyreneje, tedy z okupované Francie do běžeckého Španělska. Pro fašouny má profesor velkou cenu, protože je znalcem v oboru výroby a zdokonalování různé pyrotechniky, neváhají tedy a vysílají za ním fanatického esesáka v podání skvělého M.McDowella. I přes to, že se filmu nevyhnula jistá míra nelogičnosti chování postav, je tento snímek nesmírně poutavý a napínavý, takže já hodnotím rozhodně pozitivně. Milé překvápko. 80% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Akčněji a špionážně laděné válečné filmy mám rád, ovšem k plnému počtu hvězd chybí nebo přebývá v tomto snímku následující: 1) nelíbilo se mi vylíčení Von Berkowa (mistrně zahraný McDowellem), uvítal bych ztvárnění podobné mjr. Von Happenovi z Kam orli nelétají; 2) dle mého názoru zbytečně akční konec na hraničním přechodu (napínavé to bylo i bez přestřelky, ta tomu možná paradoxně uškodila) a 3) samotný konec v chalupě Baska, resp. konfrontace s nepřítelem. Pochválit lze všechny herce, zejména Anthony Quinna, jemuž obdobné role nesmírně sedí, dále prostředí a hudební podklad, ale také samotný námět. Pěkné 4*. ()

Reklama

alchac 

všechny recenze uživatele

Zhlédnutím tohoto snímku jsem se utvrdil v přesvědčení, že MekKolíkk v MechPomu vlastně vůbec nehrál, ale pouze byl přirozený. Co jsem ovšem netušil, že po natáčení čórnul Stenlymu z rekvizitárny suspenzor (a černou fixu). Též by mě zajímalo, zda kulinářská scéna byla napsána přesně takto, nebo zmíněnému magorovi režisér prostě zabavil prášky a nahnal ho před kameru. Ovšem i tohle je nakonec asi cesta, jak zastínit i takového Zorbu s Drákulou… ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý válečný survival. Film se zaměřuje na amerického vědce, který prchá pře Němci z Francie do Španělska. Po cestě místo něj umírá spoustu lidí. Jsou však odvážní a chtějí splnit misi. Stejně jako záhadný baskický horal, který celou jeho rodinu vede přes Pyreneje. V patách jim je důstojník SS, jehož zápal pro věc je až obdivuhodný. Kdo vyhraje tuto hru na kočku a na myš? "Být můj syn, zabil bych tě!" ()

Circumscriptor 

všechny recenze uživatele

Je to naozaj silný film, ale do nadpriemeru to má ďaleko, radšej by som to nazval lepším priemerom. Nikdy však nezabudnem na očividne fantastického herca Malcolma McDowella, ktorý sa úžasne vžil do svojej úlohy šialeného národného socialistu nosiaceho spodnú bielizeň s hákovým krížom (tá scéna sa zo spomienok odstrániť nedá). ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl natočen tři roky po vydání knižní předlohy „Perilous Passage“ z roku 1976 od Bruce Nicolaysena. Ten rovněž vytvořil scénář pro film. (ČSFD)
  • Pro konec snímku byly natočeny tři verze a všechny byly nakonec použity. (ČSFD)
  • V některých amerických kinech byl snímek promítán pouze týden. (ČSFD)

Reklama

Reklama