Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 1

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (170)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Tim Burton to je opravdu velký kouzelník. Svým vrcholným filmem Ed Wood vytvořil z tohohle amerického packala in memorian opravdovou legendu a zvýšil žádanost jeho starých filmů o 450 %. Jenže to, co v Edovi Woodovi vypadalo jako neskutečná sranda, je vlastně jen docela průměrný a citlivě natočený filmík o transexuálech, který spíš než by bavil tak nudí a nezachrání to ani Bela se svým legendárním monologem. Dokonce ani ten totiž nevyzní ani způlky tak dobře jako v podání geniálního Landraua a i když teď Glendu hodně nadhodnocuju, dělám to rád, protože pro Wooda mám zkrátka slabost. ()

sta

všechny recenze uživatele

Ed Wood režíruje jak o život, to se mu upřit nedá - předběhl svou dobu o padesát let, neboť když se člověk podívá na tarantina a celou pstmoderní kinematografii, o takhle "špatné" filmy se snaží dneska kde kdo.. ale takového výsledku nedosáhl zatím nikdo. občas bych chtěl vědět, co se edovi honilo hlavou (nejvíc při dialogu dvou mužů, který dokreslují záběry ze slevárny)..jinak formálně i narativně to je nesourodé jako například hodinové pásmo vysílání MTV - těch příběhů, těch stylů! formálně se to nejvíce (či spíše největší časový úsek) podobá americkým instruktážním a osvětovým filmům padesátých let společností Coronet či Encyclopedia Britanica (to, jak si z toho dělá srandu např. south park s parafrází skutečně existujícího filmu Duck and Cover).. Ed Wood byl ve své naivitě až tak geniální, že pro něj zkrátka neexistuje adekvátní publikum, jen se bojím, že už se takové publikum nikdy nenajde, o čemž vypovídají veškeré zesměšňující komentáře, které pak dají 5 hvězd - nechápu ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Beware! Beware of the BIG green dragon..." Nade vší pochybnost ta nejosobnější výpověď jaká kdy byla natočena o transvestitech, přetvářce, změně pohlaví, všech těch lidech co někam míří, dálničních tazích, bizonech (co někam míří), štěněcích ocáscích (co někam míří) a angorských svetříčcích (ty naštěstí nikam nemíří). ()

jojinecko odpad!

všechny recenze uživatele

Tak toto je ďalší skvost z pod taktovky E. Wooda. Neviem celkom presne či „meastro“ zamýšlal natočiť „horor“ alebo dokumentárny film na tému „transvestiti“, každopádne vznikla z toho fraška, pri ktorej som sa dobre pobavil. K dokonalosti chýba uz len skvelý Tor Johnson. Potom by to bol určite aspoň tak „geniálny odpad“ ako plan 9 from outer space:) ()

topi 

všechny recenze uživatele

Instruktážní, názorný film o transvestitech a osobách, které si chtějí změnit svoje pohlaví. Na svou dobu hodně odvážný počin a divím se, že již dávno není remakeován, dnešní doba různých genderů si to přece vyžaduje, hergot!!! :D. Ed Wood nejenže se sám rád převlékal do ženských šatů, ale byl také hororový nadšenec a tak spojil svoje dvě největší záliby a vmístil je do jednoho filmu, který byl zároveň i jeho debutní prací. A potom může vzniknout něco jako je Glen or Glenda. Tohle prostě nemá obdoby, nikdy jsem nic podobného neviděl. Bela Lugosi zde pronáší neskutečné bláboly aby navodil hororovou atmosféru, jeho pohledy do kamery stojí fakt za to (hned jsem si vzpomněl na Burtonův snímek Ed Wood, kde vše bylo a díky kterému bych těžko hledal odvahu zajímat se o tyto ultra brakové věci) a jeho účast zde nemá žádné opodstatnění, dále jsou tu úplně šílené snové pasáže, kde se zjevuje jakýsi čertisko (to jsem se fakt připosral, ale ne strachy, ale smíchy :D), no a mezi tím vším bizarním šílenstvím a různými dokumentárními záběry nejenom z válek se odehrávají příběhy lidí, kteří mají problém se svou vlastní identitou. Totální maglajs prostě! Hlavní role Glena/Glendy se s radostí zhostil Ed Wood a to se máte rozhodně na co těšit! Ten film je tak špatnej až je prostě skvělej. Takhle dokázal točit filmy pouze Edward D. Wood Jr. Plán Devítka u mě zatím vede! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Pôvodne si mala vo filme zahrať hlavnú úlohu Christine Jorgensen, ale odmietla. (beso74)
  • Jediný z Woodových filmů, který natočil, ale neprodukoval. (DaViD´82)

Reklama

Reklama