Reklama

Reklama

Hospoda Na mýtince

(divadelní záznam)
TV spot
Komedie / Hudební
Česko, 1997, 100 min

Obsahy(1)

Geniální skladatel Jára Cimrman a jeho opereta. U příležitosti zahájení provozu slavného vídeňského "Riesenradu" byla vypsána soutěž o nejlepší operetu. Odeslal ji také Čech - Jára Cimrman, a to rozmáchlým sedmihodinovým dílem "Proso". Díky své snad jediné záporné vlastnosti - drobnému škudlilství - nepodal zásilku s partiturou doporučeně, což umožnilo Franzi Lehárovi, Johannu Straussovi, Oskaru Nedbalovi a dalším členům poroty, aby si geniální operetní fresku doslova rozebrali. Vědecký tým českých cimrmanologů dokazuje po mnoha desetiletích, že autorem světově proslulých melodií z Netopýrů, Polských krví a mnoha dalších operet je zapomenutý Pojizeřan Cimrman. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (221)

Melios 

všechny recenze uživatele

Pre mňa, čo do počtu asi tá najslabšia Cimrmanovka, čo som videl. Ani zďaleka, ale nie je zlá. Seminár výborný, gagy a hlášky tu lietajú ako Jmelí v Afrike a v podstate je to naozaj super Cimrmanovka. Len ja som sa až tak moc nesmial. Nemôžem, ale dvojici pánov Smoljak a Svěrák odoprieť ich scenársitickú genialitu a príbehovo si ma upútať aj navzdory všetkým zmieneným Cimrmanovským kiksom a faulom. No skrátka takto to dopadne keď spravíte operetu o najnudnejšej časti v Proso :D . Takže, aby som to zhrnul Hospodu na mýtince neberiem za absolútny vrchol toho, čo sme od Cimrmana dostali, ale je to dostatočne skvelá i geniálna hra, aby som si to niekedy v budúcnosti znova pozrel (ideálne v ľavej časti hľadiska Žiškovského divadla). Tam, kde sa väčšina publika smiala som sa ja nesmial, ale i tak mi sem herci dokázali vopchať zopár poriadnych "bômb" od ženských pohybov Zdeňka Svěráka až po sexuálneho predátora Miloňa Čepelku. Ďalej napríklad: „No moment, ne tak hr, na takový návaly tady nejsem zařízenej.”, „Řekla pij.” „To že řekla? To musí být ženská...”, „Mám v batohu turistický oblek, nechcete?” „Ale jo, já sním všechno...”, Za mňa len 78% a Známka: B- ... ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

"Pane Kulhánek, že jsem tak smělý, na kolik let vás odsoudili? / Na 20. / A kolik z toho jste si už odseděl? / No, zítra tomu bude 20 let. / No víte, školy nemám, ale to vám snad už nestálo za to, utíkat... / Myslíte?" Výtečná hra, kde se člověk vzácně může vychutnat jak Smoljaka, tak Svěráka vedle sebe. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Uvodni seminar se trochu lisi od ostatnich, protoze vzdy prednasejici vyleze zpoza opony a nesedi tu vsichni na zidlich. Nejlepsi je Sverak, kterej hazi fakt neskutecny hlasky a kdyz pak dotahne svyho "studenta" tak to je slusnej masakr. Samotna hra je velmi vtipna, spousta paradnich hlasek a skvela pointa. Sverak tradicne skvelej a dvojka stydlivej Smoljak a prasak Cepelka je proste dokonala. Opet jasnejch 5*. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Tentokrát DJC zpracovalo géniovu operetu. Některé písničky jsou opravdu nezapomenutelné (To je směšné cha cha cha, tuze směšné cha cha cha). Ale i seminář stojí za to např. "Zatajili nám, že Karel Hynek Mácha byl sexuální maniak. Jako by na tom bylo něco špatného." Zdeněk Svěrák dokáže říct repliku takovým tónem a s takovou grimasou, že se prostě smát musíte. ()

Philoun1 

všechny recenze uživatele

První jejich hra, kterou jsem si mohl užít naživo. Miloň Čepelka pochází totiž z našeho malebného východočeského městečka takže k nám cimrmanologové přijíždějí každý druhý rok. Hospoda na mýtince byla také první hra, kterou jsem od nich vůbec slyšel takže to byl takový objev a jsem za něj nesmírně vděčný jinak bych třeba DJC vůbec neznal. "A kolik let jste dostal?", "20 let", "a kolik jste si odseděl?", "no zítra by to bylo 20let". ()

Galerie (6)

Zajímavosti (23)

  • Miloš Kopecký velmi toužil zahrát si hraběte Zeppelina. (Kulmon)
  • Jaroslav Vozáb považoval hru za nejlepší. V představení hrál svou první velkou roli v divadle, vězně Aloise Kulhánka. Po několika reprízách v této roli, řekl autorům: „Hospodu už nikdy nenapíšete!“ Měl tím na mysli, že autoři tak dobrou hru, jako Hospoda na Mýtince, už nikdy nenapíšou. (mnaucz)
  • Tato hra se jako první hrála na zájezdě, a to v roce 1970 v plzeňském klubu Alfa. (mnaucz)

Reklama

Reklama