foto

Jozef Dóczy

  • nar. 19.11.1929
    Nitra, Slovensko, Československo
  • zem. 21.1.2013 (83 let)
    Nitra, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Slovenský legendárny herec a komik Jozef Dóczy sa narodil v Nitre, kde dlhodobo pôsobí ako člen Divadla Andreja Bagara. Jeho predošlé povolanie bolo divadelné a filmové herectvo a ochotníctvo. Tomuto povolaniu sa však prestal venovať v roku 1955, kedy nastúpil do umeleckého súboru vtedajšieho Krajového divadla v Nitre.

Obľúbený umelec sa na divadelných doskách prvýkrát objavil ako člen ochotníckeho krúžku tovarišov. Neskôr si ho pre jeho talent, nasadenie a jedinečný prejav všimli aj režiséri profesionálnych divadiel. Angažmán vo svojom súbore mu ponúkol Andrej Bagar, ktoré následne prijal, aby započal svoju bohatú kariéru.

Za svoju 50- ročnú éru v Nitrianskom divadle stvárnil viac než stopäťdesiat postáv. Jožko Dóczy účinkoval taktiež v desiatkach televíznych programov, relácií a inscenácií. Medzi najznámejšie filmy, v ktorých sa predstavil patria napríklad Sebechlebskí hudci, Stratená dolina, Demokrati, Šípová Ruženka, Sváko Ragan či Adam Šangala. Bol ocenený titulom zaslúžilého umelca. V roku 1995 získal cenu mesta Nitra za celoživotný prínos a výrazný rozvoj divadelného i filmového umenia. Od roku 2001 je držiteľom významného ocenenia Jozefa Kronera za celoživotné dielo.

Na podporu malých projektov, realizovaných v rámci Nitrianskeho regiónu, talentov, umenia, vzdelávania mládeže a dospelých, kultúrnych aktivít, programov a tiež podporu využitia voľného času mládeže založil Jozef v roku 2004 fond, nesúci jeho meno. Je ženatý, žije spolu s manželkou v Nitre. Majú spolu, dnes už dospelých synov, Jaroslava a Petra, ktorí sa profesne venujú kultúre, hudbe a médiám.

Patrik "Patrik200s" x

Herecká filmografie

Filmy

2008 Veľká noc s Bonifácom (TV film)
2006 Bonifác a zázračný anjel (TV film)
2005 Adam Šangala (divadelní záznam)
2001 Za mestskými múrmi: Kováč Juraj (TV film)
1999 O ľuďoch a čarodejníkoch (TV film)
1998 A ešte dve frašky... (TV film)
Jeppe z vŕšku (divadelní záznam)
Rivers of Babylon
1997 Pacho sa vracia (divadelní záznam)
Pták Ohnivák
1996 Suzanne
1995 Cik-cak cik-cak-bum (TV film)
Mikuláš Mráz
1994 Princezná v ježovej koži (TV film)
1993 Domovníkov syn (TV film)
Duo Zemganno (TV film)
Pod vládou ženy aj na svitaní (TV film)
Príbeh Mateja Hóza (TV film)
Prípad na vidieku
Vera (TV film)
1992 O troch točkách (TV film)
1991 Zbytočné trápenia (TV film)
1990 Šípková Růženka
1989 Blšiak (TV film)
Faklonos a Dobropán (TV film)
Núraddín Ali a Anísaldžalísa (TV film)
Semaforová rozprávka (TV film)
Tanec nad plačom (TV film)
Zlatňanka (TV film)
1988 Dunajské rozprávky (TV film)
Jakubove uniformy (TV film)
Jubileum (TV film)
Omyl doktora Moresiniho (TV film)
Proso (TV film)
Šášovský hradný pán a ladomerská mýtnička (TV film)
1987 Hľadanie šťastnej chvíle (TV film)
Kobyla na bielej čiare (TV film)
Modré kráľovstvo (TV film)
Noc pred Kračúnom (TV film)
Začiatok sezóny
Zbojnícke fašiangy (TV film)
Zostane to v rodine (TV film)
1986 Dobríčko (TV film)
Poznám takú bylinku (TV film)
Pro forma (TV film)
Príživník (TV film)
Tiene v raji (TV film)
Tučná princezná (TV film)
Ľudmilka (TV film)
1985 Jeseň vyšetrujúceho sudcu (TV film)
Kto odhodil? (TV film)
Kým rieky vyschnú (TV film)
Mlynárka z Arcosu (TV film)
Rozprávanie kvetu kamélie (TV film)
Vrabčie lásky (TV film)
1984 Asanov kalym (TV film)
Hra o Maruške (TV film)
Kura (TV film)
Loktibrada (TV film)
Neodchádzaj nocou letnou
Stretnutie pod starou píniou (TV film)
Vzbúrené mesto (TV film)
1983 A vrátil sa im pokojný spánok (TV film)
Cesta na krvavé pole (TV film)
Chrobák v hlave (TV film)
Farebný bazár (TV film)
Jožko Púčik a jeho kariéra (TV film)
Múdra Gabriela (TV film)
Náš pán doktor (TV film)
Rozprávkový kráľ (TV film)
Zajac na diaľnici (TV film)
Zlatá rybka (TV film)
Zrelá mladosť
1982 Cukor (TV film)
Dievčatko z predmestia (TV film)
Keď radí strach (TV film)
Kočka
Krásna múdrosť (TV film)
O smelom krajčírikovi (TV film)
Zlatá panna a prekliaty brat (TV film)
1981 Konôpka (TV film)
Manduľa (TV film)
Nápadníci (TV film)
Richtársky tanec (TV film)
Ťažká profesia (TV film)
1980 Demokrati
Šiel tovariš svetom (TV film)
1979 Frndolína (TV film)
Prvá vina odpustená (TV film)
Satanov chrám (TV film)
Svadba Arneho Jurgu (TV film)
1978 Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Klebetnice (TV film)
Sladké bezvládie (TV film)
Večera (TV film)
Štyri kolesá (TV film)
1977 Ako sa Vinco zaťal (TV film)
Ako sa Štrbania s Važťanmi o bujaka Šándora pasovali (TV film)
Druhá láska (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Nohavice (TV film)
Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
Vianočné oblátky (TV film)
Šediny doktora Ondáka (TV film)
Štipku soli (TV film)
1976 Deväť opustených kabeliek (TV film)
Majster zlodejského cechu (TV film)
Milosrdný čas
Sokovia (TV film)
Stratená dolina
Sváko Ragan (TV film)
Vincova fajka (TV film)
Zypa Cupak (TV film)
Španielska gitara (TV film)
1975 Jurát (TV film)
Sebechlebskí hudci
Tetované časom
Zlatá priadka (TV film)
1974 Luigiho srdce (divadelní záznam)
Sezam,otvor sa! (TV film)
Túžba letného poludnia (TV film)
Veľké pokušenie (TV film)
1973 Doktor (TV film)
Hviezdy na zemi (TV film)
Očovské pastorále
1972 Adam Šangala (TV film)
1971 Bírbal a sprisahanci (TV film)
Žiarlivé ženy (TV film)
1970 Chlapci (TV film)
Ministerstvo mravopočestnosti (TV film)
S Rozárkou (TV film)
Ujo Váňa (TV film)
1969 Generácia (TV film)
Nevesta (TV film)
Pišta Makara (TV film)
Čudný pár (divadelní záznam)
1968 Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (TV film)
Román o base (TV film)
Stopy na Sitne
1967 Dobrý úkryt (TV film)
Volanie démonov
Čaj u pána senátora (TV film)
Červená Roza (TV film)
1966 Canarisova krvavá hviezda (TV film)
Gangstri v našom mestečku (TV film)
Tango pre medveďa
Tri gaštanové kone (TV film)
1965 Ľoška zlodej (TV film)
Žltý dostavník (TV film)
1964 Pre mňa nehrá blues
Prípad Denzinger (TV film)
1963 Toreador (TV film)
Výhybka
1962 Hra bez lásky (TV film)
Výlet po Dunaji
1961 Bratia
Most na tú stranu
My z deviatej A
Predjarie
1960 Skalní v ofsajde
1959 Pán a hvezdár
1958 V hodine dvanástej

TV seriály

2010 Kriminálka Staré Město (TV seriál)
Případ petrolejového prince (S01E01)
2008 Obchod so šťastím (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2000 Ako divé husi (TV seriál)
1998 Za mestskými múrmi (TV seriál)
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Rumburak kontra Fantomas (E25)
Rumburak č. 2 (E17)
Trojlístek zahajuje boj (E16)
další epizody (4)
1989 Škola detektívky (TV seriál)
1988 Posledný drak (TV seriál)
1987 Válka volů (TV seriál)
Zrada (E02)
Sedlákovo právo (E01)
1986 Okná dokorán (TV seriál)
Safari (TV seriál)
1985 Piesočná potvorka (TV seriál)
1984 Vrabce z Tŕnia (TV seriál)
Vynálezy hodinára Aurela (TV seriál)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
Trinásť stránok z pamätníčka (TV seriál)
1981 Detektív Karol (TV seriál)
1979 Krajina Haliganda (TV seriál)
1978 Výmysly uja elektróna (TV seriál)
1977 Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1975 Nepokojná láska (TV seriál)
Vivat Beňovský (TV seriál)
A vésztörvényszék (E09)
Matt három lépésben (E08)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)
V tieni vlkov (TV seriál)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)

TV pořady

2007 Takí sme boli (TV pořad)
2002 Večer plný secesie (TV pořad)
1998 Senzi Senzus (TV pořad)
1996 Zábavný televízny archív (TV pořad)
1989 Podľa zvyku starého (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1966 Silvestrovské synkopy (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace