Reklama

Reklama

Kid

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Kid vznikl na počátku dvacátých let jako první Chaplinův celovečerní film. Svým dojemným a současně velmi vtipným příběhem sklidil ihned po premiéře ohromný ohlas diváků a nadšení kritiky. Tulák Charlie se v něm ujímá nalezeného dítěte, jež se snaží s upřímnou láskou vychovávat. Ani v nejdramatičtějších momentech však film neslevuje ze skvělé zábavy... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (327)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Dokonalá ukázka Chaplinova výrazně autorského umění v oboru režie, scénáře, herectví i hudby... a vlastně i dokonalý předobraz toho, jak pak budou vybraní hollywoodští tvůrci stavět mnohé filmy minimálně dalších 100 let. Dejte do příběhu dítě, s nímž není něco úplně v pořádku nebo ho kdosi opustí nebo po něm někdo jde, nejlépe všechno dohromady, a slzy diváků budou v průběhu filmu zaručeny, během velkého závěrečného dojetí potečou teprve. Možná, že je nefér s ohledem na dobu vzniku vyčítat tohle i Kidovi, ale tady jsem nabyl dojem, jakoby právě Chaplin byl průkopníkem nejen němé grotesky, ale možná i vykalkulovaného citového vydírání ve filmové tvorbě. Andělská sekvence byla na mě už moc, na druhé straně zas nejedna scéna se šťastným soužitím tuláka s Kidem (třeba ta s palačinkami) je sama o sobě velmi milá, pouliční zápasy zdařile komické, atmosféra má přes onu sladkobolnost jisté podmanivé kouzlo a moje 3 hvězdičky jsou rozhodně silné. [70%] ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film treba vnímať v súvislostiach na čas v ktorom vznikol. Strih je otrasný, naivita filmu veľká a vtip prispôsobený vtedajšiemu divákovi. Občas to aj mne pripadalo smiešne, no miestami mi chýbal ten typický štýl Chaplina. Videl som síce len približne 50 minútovú verziu, ale stačila mi. Zvýraznenie problémov vtedajšieho sveta, života sirôt a iných detailov bolo zaujímavé, no žid sa nezaprel pri zobrazení sna o nebi, kde išli akože nakupovať do obchodu, to ma ozaj ironicky pobavilo. Spiaci Peter pri bráne nebeskej a prienik čertov do neba, tam už Chaplin s vtipom pritvrdzoval, no mňa osobne prekvapilo s akou profesionalitou hral ten malý chlapec v roli dieťaťa. Kid je pekný film, ale pre mňa nič špeciálne, miestami možno rozumný humor, miestami detské, miestami inšpiratívne a nápadité, ale aby som tomu mohol dať plný počet muselo by to byť trocha iné. Zaujímavý a pamätný kúsok svetovej kinematografie. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Filmem Kid překročil jeho tvůrce svůj stín. Oproti jiným filmům, které Chaplin v té době točil, je Kid méně veselý, na druhou stranu je ale napínavý, drsný, dramatický a dojemný tím správným způsobem, čímž nehrozí, že by se z něj mohl stát kýč. Film totiž popisuje nehostinné až kruté prostředí ve kterém žila chudina, ale také propastné rozdíly v životním stylu mezi chudými a bohatými. Z krále komiků se díky Kidovi stal Chaplin králem filmu. Zde totiž dokázal, že umí s přehledem ovládat celou paletu emotivních nástrojů, které filmařina nabízí a vytvořil šablonu, podle které se podobné dětské filmy točí dodnes. Obdivuhodné je že si nastavil laťku velice vysoko, ale stejně ji poté ještě mnohokrát přeskočil. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

[původní verze] Nejlepší létající pes v dějinách filmu! Jinak s Chaplinem kamarádi asi nebudeme. Ta jeho postava mi připadá šíleně creepy, k čemuž pomáhá asi i povědomí o komikově osobním životě. Nicméně dát do jeho okolí malé dítě mi nějak z přirozenosti přijde jako holý nerozum. Většina plebsu, kdyby měla k dispozici stroj času, tak ho využije, aby varovala své staré já, zabila Hitlera nebo podobný klišé. Kdo má ale skutečné srdce, tak ten by se přenesl na natáčení Kida a zabránil tomu, aby se Chaplin ocitl na stejném place s Litou Grey. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Roztomilý film, podobně jako všechny němé. Tenhle má něco navíc - dojemný a zároveň vtipný děj. U mě je ale problém, že Charlieho vtípky mě nedonutí smát se nahlas a Charlieho dojemné scény mě nedonutí uronit slzu. Vím, jak to má na mě působit, ale nepůsobí. Přesto uznávám, že jde o kvalitní a zábavnou podívanou.. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (17)

  • Počas nakrúcania filmu prebiehal rozvod Charlie Chaplina (Tramp) s jeho prvou manželkou Mildred Harris, ktorej právnici mu hrozili skonfiškovaním negatívu filmu. V zúfalej snahe tomu predísť prepašoval vyše 121 000 metrov negatívov z Kalifornie do Salt Lake City, kde strihal vysoko horľavé nitrátové filmy na podlahe hotelovej izby. (Michal74)
  • Když je Kid (Jackie Coogan) odebrán Trampovi (Charlie Chaplin) a dán do siročince, hrozně křičí. Zásluhu na tom měl jeho otec Jack: vyděsil ho, že když pořádně nezakřičí, tak ho do sirotčince opravdu pošle. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno