Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Melinda Sordino je mladá dívka chodící do deváté třídy. Nyní začal nový školní rok. Je samozřejmé, že nikdo se na školu netěší, ale ona obzvláště. Všichni její přátelé se k ní totiž po té osudné noci otočili zády a dívají se na ni skrze prsty. Dokonce i její nejlepší kamarádky, s nimiž se přátelila už mnoho let. Melinda je otřesená zážitkem a snaží se na to zapomenout a žít dál, jenže nic nejde tak lehce. Vzpomíná na ten osudový den, ve kterém se to všechno stalo, a vzpomínky vyplouvají na povrch. Ve škole se s ní nikdo nebaví, Melinda se zhorší v učení. Nejstrašnější na tom však je to, že její rodiče nic netuší a myslí si, že je vše v naprostém pořádku. Chudák dívka marně hledá někde oporu. (Ssimca)

(více)

Recenze (243)

castor 

všechny recenze uživatele

Na velká gesta příjemně úsporné drama o dívce, čelící následkům nemilé události, která ji potkala v době, kdy se obletovaná bandou přátel těšila velké oblibě. Následující rok je ale všechno jinak. Prakticky neznámá režisérka Jessica Sharzer se do tématu zakousla s vervou, scény z prostředí střední školy nejsou samoúčelné, nechtějí šokovat (viz. mladým se důkladně věnující provokatér Larry Clark) a ostatně dosti čitelný scénář nemá, co by nabídl NAVÍC. Nicméně celými devadesáti minutami se pohupujeme ve zvláštní atmosféře, která dodává zajímavému (a nutno podotknout televiznímu) dramatu další body. Bezpochyby talentovaná (a nezdravě vychrtlá, až byste se s ní rozdělili o svačinu) Kristen Stewart (širšímu publiku se poprvé představila coby dvanáctiletá v Úkrytu) pak podpořila nemalou přízeň filmové kritiky na festivalu Sundance. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ten film má velmi výstižný název. Jeho hlavním posláním by mělo být sdělit, naladit společnost na vědomí, že řvaní ve skříni ničemu moc nepomůže. Protože jak vidno, vnitřně živené semeno roste, prorůstá a tlačí. Na druhou stranu, co tě nezabije, to tě posílí, jen by to nemusela být jediná cesta a ne vždy je to ta dobrá a obecně přijatelná cesta. Film z toho nakonec vychází poměrně dobře, byť se nelze vyhnout jakémusi kašírovanému "happy endu". Tohle téma je ale neuvěřitelně komplikované a prakticky u něj jsou možné veškeré možné varianty. Jsem rád, že existuje dost důskazů pro to, že Stmívání bylo herecky pro Kristen jen nějakým úletem, za který pravděpodobně nemohla ona sama. 3.5* ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Dráma ako sa patrí, aj keď som čakal ešte o niečo väčšiu a rozsiahlejšiu dramatizáciu deja. No ten príbeh stál naozaj za to, a pôsobil viacmenej realisticky - pretože takýto zvrátený je dnešný svet. Len samé predsudky, ale žiadna snaha o pochopenie prečo sa niekto správa tak ako sa správa - nikdy to nie je len tak z ničoho nič a bezdôvodne. Takáto je teraz doba, keď je občas lepšie zostať ticho a utiahnúť sa do samoty, ako keby ste sa mali zveriť niekomu, kto už vás vopred odsúdil a pravda ho aj tak nezaujíma. Smutné, ale je to tak! Čo sa týka spracovania, oceňujem hlavne tú pôsobivú retrospektívu, aj keď by nebolo na škodu, keby jej tam bolo aj viacej - a vlastne jej nedostatok považujem za najväčšie mínus celého filmu. Inak, veľmi dobré, 14-ročná Kristen sa svojej role zmocnila obdivuhodne. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Malý, zato kvalitní snímek a zároveň příjemný film o nepříjemných pocitech. Melinda byla veselá dívka, měla partu kamarádek, když se cosi změnilo a rázem se z ní stala depresivní holka, která v sobě dusí neštěstí (lehce odhadnutelné) jedné osudové noci. Jak se příběh postupně rozmotává, na povrch vyplouvají události, které její duševní stav zapříčinily. Melinda se všemožně snaží se svými pocity vyrovnat, ale nikomu se nedokáže svěřit a tak se její svírající úzkost odráží i v jejím okolí. Nakonec jde přeci jen o to, nebát se promluvit. Speak samozřejmě stojí na hereckém sólu Kristen Stewart, které je zde velice dobře zahrané. Najdeme zde i několik podařených momentů, z kterých má divák dobrý pocit a na malý okamžik jej dokážou přenést mimo realitu svého pokoje, k čemuž přispívá i zvučně ladící hudební doprovod. Speak je dalším příkladem toho, že se z mála dá vytěžit hodně a méně známé filmy občas překvapí mnohem více než některé komerční slátaniny, které mnohonásobně vyšší rozpočet utopí akorát tak v kanále. (7/10) ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Kristen Stewart před slávou a svými pozérskými emařskými výkony v Twilight, kdy to byla zatím herecky kompletně nezkažená a výrazově čistá herečka. Diváka uhrane na celých 90 minut, kdy prakticky nemluví a nechává se ho ponořit do depresí, které jí přinesla střední škola a traumatická událost. Je to právě výkon a tříštěná narace spolu se silnou režisérskou rukou, které z tohoto dělají křehký snímek s hloubkou zaručující perfektní zážitek a změnu rozpoložení. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Sordino, Melindino příjmení, v překladu znamená "potichu". (Kreeki)
  • Natáčení ve škole muselo být nakrátko zastaveno kvůli vydatnému dešti, který ji zatopil. (HellFire)

Reklama

Reklama