Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Melinda Sordino je mladá dívka chodící do deváté třídy. Nyní začal nový školní rok. Je samozřejmé, že nikdo se na školu netěší, ale ona obzvláště. Všichni její přátelé se k ní totiž po té osudné noci otočili zády a dívají se na ni skrze prsty. Dokonce i její nejlepší kamarádky, s nimiž se přátelila už mnoho let. Melinda je otřesená zážitkem a snaží se na to zapomenout a žít dál, jenže nic nejde tak lehce. Vzpomíná na ten osudový den, ve kterém se to všechno stalo, a vzpomínky vyplouvají na povrch. Ve škole se s ní nikdo nebaví, Melinda se zhorší v učení. Nejstrašnější na tom však je to, že její rodiče nic netuší a myslí si, že je vše v naprostém pořádku. Chudák dívka marně hledá někde oporu. (Ssimca)

(více)

Recenze (243)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jessica Sharzer, Annie Young Frisbie .. Všechny ty kecy o komunikaci a vyjadřování emocí... jsou lež. Nikoho doopravdy nezajímá, co chceš říct. ___ Perfektní holka. Jenže má v partě pořádný vroubek, za který její oblíbenost upadla k nule a s novým školním rokem nastává kolotoč krutého vyrovnávání se s nedávnou minulostí... Kristen Stewart je boží. Díky ní stojí veškerá niterní drásání na uvěřitelných základech. Ne, že by byl příběh špatně rozepsán, to právě naopak, ale je to hlavně ona, kdo dojem umocňuje. Tudíž perfektní podívaná nejen kvůli Kirsten. 90%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ztrápený rozkošný obličejík jedné z nejkrásnějších hereček moderního Hollywoodu musí ke konci zákonitě dojmout snad každého. Co na tom, že bylo Stewartové v době natáčení filmu teprve čtrnáct let - už tenkrát to byla pěkná žába, a je jen škoda, že v dnešní době svoje herecké nasazení zahazuje kvůli snovým penězům za ultrasračky s upíry a vlkodlaky (čeká se na třetí díl)... V dramatech to Kristen náramně sekne a já se přistihnul, že lačně hltám každou, každičkou její appearance na monitoru. Hodně v tomto případě dělá hudba a velmi potešil i bohémský učitel Steve Zahn. Kolem dokola je Mluv brutálnější, vyspělejší a koukatelnější verzí neméně známé Třináctky s Evan Rachel Wood. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ten film má velmi výstižný název. Jeho hlavním posláním by mělo být sdělit, naladit společnost na vědomí, že řvaní ve skříni ničemu moc nepomůže. Protože jak vidno, vnitřně živené semeno roste, prorůstá a tlačí. Na druhou stranu, co tě nezabije, to tě posílí, jen by to nemusela být jediná cesta a ne vždy je to ta dobrá a obecně přijatelná cesta. Film z toho nakonec vychází poměrně dobře, byť se nelze vyhnout jakémusi kašírovanému "happy endu". Tohle téma je ale neuvěřitelně komplikované a prakticky u něj jsou možné veškeré možné varianty. Jsem rád, že existuje dost důskazů pro to, že Stmívání bylo herecky pro Kristen jen nějakým úletem, za který pravděpodobně nemohla ona sama. 3.5* ()

castor 

všechny recenze uživatele

Na velká gesta příjemně úsporné drama o dívce, čelící následkům nemilé události, která ji potkala v době, kdy se obletovaná bandou přátel těšila velké oblibě. Následující rok je ale všechno jinak. Prakticky neznámá režisérka Jessica Sharzer se do tématu zakousla s vervou, scény z prostředí střední školy nejsou samoúčelné, nechtějí šokovat (viz. mladým se důkladně věnující provokatér Larry Clark) a ostatně dosti čitelný scénář nemá, co by nabídl NAVÍC. Nicméně celými devadesáti minutami se pohupujeme ve zvláštní atmosféře, která dodává zajímavému (a nutno podotknout televiznímu) dramatu další body. Bezpochyby talentovaná (a nezdravě vychrtlá, až byste se s ní rozdělili o svačinu) Kristen Stewart (širšímu publiku se poprvé představila coby dvanáctiletá v Úkrytu) pak podpořila nemalou přízeň filmové kritiky na festivalu Sundance. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Malý, zato kvalitní snímek a zároveň příjemný film o nepříjemných pocitech. Melinda byla veselá dívka, měla partu kamarádek, když se cosi změnilo a rázem se z ní stala depresivní holka, která v sobě dusí neštěstí (lehce odhadnutelné) jedné osudové noci. Jak se příběh postupně rozmotává, na povrch vyplouvají události, které její duševní stav zapříčinily. Melinda se všemožně snaží se svými pocity vyrovnat, ale nikomu se nedokáže svěřit a tak se její svírající úzkost odráží i v jejím okolí. Nakonec jde přeci jen o to, nebát se promluvit. Speak samozřejmě stojí na hereckém sólu Kristen Stewart, které je zde velice dobře zahrané. Najdeme zde i několik podařených momentů, z kterých má divák dobrý pocit a na malý okamžik jej dokážou přenést mimo realitu svého pokoje, k čemuž přispívá i zvučně ladící hudební doprovod. Speak je dalším příkladem toho, že se z mála dá vytěžit hodně a méně známé filmy občas překvapí mnohem více než některé komerční slátaniny, které mnohonásobně vyšší rozpočet utopí akorát tak v kanále. (7/10) ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Scéna znásilnění se měla odehrát v lese. To bylo ještě předtím, než Kristen Stewart zjistila, že je alergická na trávu. Když jde domů z párty, má na zádech listí, protože tato scéna se natáčela ještě předtím, než se zjistilo, že je alergická. (HellFire)
  • Sordino, Melindino příjmení, v překladu znamená "potichu". (Kreeki)

Reklama

Reklama