Reklama

Reklama

Kočka na rozpálené plechové střeše

  • USA Cat on a Hot Tin Roof (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Podle stejnojmenné divadelní hry Tennesseeho Williamse natočil v roce 1958 Richard Brooks slavný film nominovaný na šest Oscarů. Vypráví o složitých a komplikovaných vztazích uvnitř jedné jižanské rodiny zámožného pěstitele bavlny, jehož oslava narozenin se zvrhne v erupci výčitek a odhalování dlouho skrývaných tajemství a pocitů. Ústřední dvojicí je syn Brick (P. Newman) s ženou Maggie (E. Taylorová), co se utápí v hluboké manželské krizi. Brick neskrývaně opovrhuje svou ženou a celé dny jenom nezřízeně pije a trudomyslně vzpomíná na svou minulost. Frustrovaná Maggie je zase ničena neopětovanou láskou Bricka, stejně jako rodinou svého švagra (J. Carson), jejichž pět malých ratolestí ji neustále vytáčí, ale také jí připomínají, že je bezdětná. Hlava celé rodiny Pollittů, které již nikdo neřekne jinak než Velký šéf (B. Ives), se v tento den vrací z vyšetření přímo na svou oslavu narozenin s vědomím, že je zcela zdráv. Pravda je však taková, že nemá nejmenší šanci na uzdravení a doktor mu úmyslně lhal, aby alespoň svůj poslední čas strávil v poklidu. Blížící se spory o dědictví se tak brzy stanou další rozbuškou na již tak napjaté rodinné oslavě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Začátek byl pokěkud pomalejší, ale po zhruba třiceti minutách se to slušně rozjede. Richard Brooks natočil báječné drama o přetvářkách, lžích, něvěře a dalších lidských nešvarech. Paul Newman a Elizabeth Taylor předvádějí velmi kvalitní výkony, obvzláště výkon Elizabeth Taylor považuji za jeden z jejích nejlepších. Bez Burla Ivese si film moc představit nedovedu, protože by filmu chyběly patřičné grády. Jen škoda, že snímek neobdržel žádné Oscary. Pro milovníky filmů 50. let povinnost, zbytku mohu jen doporučit. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Přes občasné pochyby ve mě tenhle kousek dokázal vyvolat takové to příjemné mrazení z dobrého filmového zážitku. V první půlce mě nechal režisér v napětí, co že se asi skrývá v Paulově a Lizině minulosti, v čemž doteď nemám zcela jasno (viz věta „Zapomínáš na moje podmínky, jestli máme dál žít spolu!“), nebo mi postava Paula Newmana připadá prostě malicherná; zbytek filmu to bylo porcování medvěda v rámci bohaté rodiny a řešení vztahů. Trochu jako Dallas. Scénář nebyl silnou stránkou, ale byl dobře natočený a ode všech výborně zahraný; Paul skvělý, Liz krásná. Líbilo se mi, že postavy nejsou tak úplně černobílé, jak jsem si na začátku myslel. # [viděno: monitor, 2.0->5.1] # příběh 7 | hudba 6 | humor 0 | akce 0 | napětí 1 | pustil bych si znovu 6 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mačka na rozpálenej plechovej streche je jedným z niekoľkých filmov, ktoré utvárali moju lásku k filmu. Začiatkom 90tych rokov totiž Československá televízia každú stredu vysielala jeden klasický hollywoodsky film a Mačka bola jedným z nich. Túto sekciu filmov som nikdy nevynechal (vďaka otcovi) a tak som videl mnohé z klasík, o ktorých moji vrstevníci ani nechyrovali. Netreba dodávať, že som bol týždeň platonicky zaľúbený do Elizabeth Taylor. VIDENÉ ZNOVA (po asi 23 rokoch): Mačka na rozpálenej plechovej streche a zopár krýs a myší pod ňou, pretože prelhanosť je systém, v ktorom žijú. Film, ktorý zámerne upozorňuje na svoj divadelný pôvod až tak, že máte ihneď chuť to divadlo navštíviť a porovnávať. Asi budem znova týždeň platonicky zaľúbený do Liz Taylor:). ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Neskutečně dobře rozehrané drama o rozpadu zažitých představ a domnělých jistot jedné staré jižanské plantážnické rodiny. Drama na malém prostoru (vlastně jen v jednom domě, odmyslíme-li si epizodku na letišti a prologický překážkový běh nemehla Newmana) s nebývalým nábojem a vnitřním napětím, které se podivuhodně stupňuje a rozhodně nepříliš smířlivě vrcholí. Hlavní zásluhu na tom má pochopitelně především ústřední dvojice Newman - Taylorová. Ať už znechucený Newman, nebo Taylorová, která nemá všechny ty po zemi se plazící caparty příliš v lásce. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Vynikajícím způsobem zrežírované a na filmové plátno převedené psychologické drama Richardem Brooksem s mistrně napsanými dialogy a snad ještě lépe zahrané! Opravdu vynikající výkony jímž vévodí E. Taylor, Burl Ives a především Paul Newman. Drama, které se po poněkud vlažnějším začátku, rozjíždí stále více a více s každou další minutou až do opravdu gradujícího finále! Silný zážitek! ()

Galerie (88)

Zajímavosti (17)

  • Celosvětová premiéra proběhla 23. srpna 1958 v Bostonu. (BMW12)
  • Studio MGM mělo o obsazení filmu od počátku jasno – Maggie Pollitt bude hrát Elizabeth Taylor a jejího manžela Bricka Montgomery Clift. Byla to sázka na jistotu, jelikož tento pár si získal diváky už v Místě na výsluní (1951). Jenže Clift roli odmítl. Domníval se totiž, že postava Bricka je „implicitně homosexuální“, a ačkoliv v Hollywoodu všichni o Montgomeryho orientaci věděli, herec nechtěl riskovat, že ho konzervativní americké publikum v takové roli nepřijme. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama