Reklama

Reklama

Kočka na rozpálené plechové střeše

  • USA Cat on a Hot Tin Roof (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Podle stejnojmenné divadelní hry Tennesseeho Williamse natočil v roce 1958 Richard Brooks slavný film nominovaný na šest Oscarů. Vypráví o složitých a komplikovaných vztazích uvnitř jedné jižanské rodiny zámožného pěstitele bavlny, jehož oslava narozenin se zvrhne v erupci výčitek a odhalování dlouho skrývaných tajemství a pocitů. Ústřední dvojicí je syn Brick (P. Newman) s ženou Maggie (E. Taylorová), co se utápí v hluboké manželské krizi. Brick neskrývaně opovrhuje svou ženou a celé dny jenom nezřízeně pije a trudomyslně vzpomíná na svou minulost. Frustrovaná Maggie je zase ničena neopětovanou láskou Bricka, stejně jako rodinou svého švagra (J. Carson), jejichž pět malých ratolestí ji neustále vytáčí, ale také jí připomínají, že je bezdětná. Hlava celé rodiny Pollittů, které již nikdo neřekne jinak než Velký šéf (B. Ives), se v tento den vrací z vyšetření přímo na svou oslavu narozenin s vědomím, že je zcela zdráv. Pravda je však taková, že nemá nejmenší šanci na uzdravení a doktor mu úmyslně lhal, aby alespoň svůj poslední čas strávil v poklidu. Blížící se spory o dědictví se tak brzy stanou další rozbuškou na již tak napjaté rodinné oslavě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

nunka 

všechny recenze uživatele

Nie na darmo patrí Tenesse Wiliems medzi bravúrnych klasikov americkej drámy. Mačka na horúcej plechovej streche je hustá rodinná dráma o hlbších aspektoch rodinného života, o maskách, za ktoré sa častokrát zbabelo skývame, o hodnotách, ktoré vyznávame a dôležitých záležitostiach, ktoré sa prehliadajú a podvedome zanedbávajú. Tematika zákutí a problémov rodinného života je nadčasová a aktuálna, vhodná ku introspekcii každého z nás. Aj keď epický príbeh je veľmi jednoduchý, Elizabeth Taylor a Paul Newman to snáď nemohli zahrať lepšie. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Začátek byl pokěkud pomalejší, ale po zhruba třiceti minutách se to slušně rozjede. Richard Brooks natočil báječné drama o přetvářkách, lžích, něvěře a dalších lidských nešvarech. Paul Newman a Elizabeth Taylor předvádějí velmi kvalitní výkony, obvzláště výkon Elizabeth Taylor považuji za jeden z jejích nejlepších. Bez Burla Ivese si film moc představit nedovedu, protože by filmu chyběly patřičné grády. Jen škoda, že snímek neobdržel žádné Oscary. Pro milovníky filmů 50. let povinnost, zbytku mohu jen doporučit. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Mám rada deti, ale vychované..." Ja zas mám strašne rád tento film. Taký nádherný a talentovaný pár ako P. Newman a E. Taylor len tak nenájdete. Film je takmer výlučne konverzačný, ale je neuveriteľné ako ma dokáže prikovať aj po x-tej repríze. Scény Newman-Taylorová sú magické a sexy, pritom tak jednoduché. Božsky zafungovala chémia a ich dialógy a hádky počúvam s otvorenými ústami. Scény rozhovoru s "Big dadym" - Newmanovým otcom, boli o čosi slabšie, ale stále výborné. Ako celok právom jeden z najlepších kúskov starého , dobrého Hollywoodu a nezabudnuteľný film. Je možné, že niektoré mladšie páry zapochybujú, či mať deti. "Bezkrké zrúdičky" idú občas riadne na nervy, ale kto si ako vychová, tak má... Pokiaľ viem, zremastrované blueray je na svete, dostupné i u nás od Magic box, takže už len počkám na priaznivejšiu cenu a určite si ju kúpim a vychutnám v plnej kvalite. Jednoznačne uprednostňujem titulky, ale každé pravidlo má svoju výnimku. V tomto prípade je starší český dabing jednoducho neprekonateľný. 100%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Konverzačka je pojem, který je doména především v divadle, ale když se přetaví do filmu (a udělá se to pořádně) může sklízet vavříny i v jiné sféře. A tady se to jednoznačně povedlo. Ono ještě aby ne, když tu půdu naklepává Elizabeth Taylor a Paul Newman. Neměl jsem slov. Chytrá, emotivní záležitost, která je silná v momentě, kdy si jinak naprosto levá rodina začne říkat pravdy a silnější, když je jedna postava říká, druhá jí slyší, ale první o tom neví. No prostě paráda. na rok 1958 neuvěřitelně vyzrálá záležitost, která nebude poplatná době ani za tisíc let. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Kdyby existoval žebříček filmů, kterým k dokonalosti stačily pouze dialogy mezi několika málo postavami a herecké kreace jako z říše snů, v popředí by zřejmě stál právě tenhle nehynoucí klenot. Jsem si jist, že ještě před nějakými čtyřmi lety bych nasávajícího Newmana, čarokrásnou Taylor a upoceného Ivese zkousával celých 100 minut jen těžko, avšak dnes na pokraji dospělosti mohu říci, že jsem si připsal jeden z nejskvělejších a nejchytřejších zážitků v mé krátké divácké kariéře. A co asi teprve, až si tohle pustím za dvacet let ve společnosti bezdětné ženušky a se sklenkou brendy po ruce? To bude teprve sestřel, jaký zdejší hvězdičkové hodnocení nepamatuje. :)) 100% ()

Galerie (88)

Zajímavosti (17)

  • Kvůli odstraněným náznakům Brickovy (Paul Newman) homosexuality, které se objevily v původní divadelní hře, odmítl film režírovat George Cukor. (Kulmon)

Reklama

Reklama