Reklama

Reklama

Ratatouille

  • USA Ratatouille (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Poznejte Paříž, město nekonečných možností a gurmánský ráj, z nové perspektivy a zamilujete si ji! V jedné z nejlepších pařížských restaurací sní krysák Remy odvážně o tom, že se stane vyhlášeným francouzským kuchařem. Nenechá se zviklat výtkami ostatních členů rodiny, aby se spokojil pouze s tradičním životem obyčejného hlodavce, a s pomocí kamaráda Linguiniho, stydlivého a podřadného odnašeče odpadků, se vydá na cestu těch nejnepravděpodobnějších zážitků, humorných kousků a kulinářských triumfů, o kterých by jeden bez druhého ani nesnili. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (1 301)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Kulinářská vášeň sice potrápí vaše reflexně reagující chuťové buňky, ale Pixar začíná být příliš dětinský, resp. spíše samotný Brad Bird jako by ve světě chutí a vůní pozapomněl na osobitou invečnost, kterou dokázal bavit i dospělého diváka (rudá hrozba Železného obra, či komiksová vášeň Úžasňákových). Tam kde by divák očekával chytrou narážku, narazí na prostinký vtípek, který pobaví, ale u srdce nezahřeje. I když tady si myslím ukuchtil největší zradu český distributor s dabingem. Strčte si ho někam! Po shlédnutí originální verze budu ochotný jít s hodnocením i na absolut. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nejsem zrovna rozený fanda animovaých filmů, Ratatouille mě mile překvapil. Jednak vskutku úchvatným technickým zpracováním, zajímavým scénářem a dokonce i relativně smysluplnými dialogy (byť z nich plynoucí morální ponaučení tady již nesčetněkrát byla), které snímek vyzvedávají z pouhé pohádkové zábavy pro děti na film přijatelný také pro dospělé. 7/10 ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ostal som dosť zarazený z vysokých hodnotení, ktoré sa tu tomuto filmu dostalo. Príbeh nie je ničím výnimočný. Skôr by som povedal, že je prevídateľný a zdĺhavý. Taktiež sa tomuto snímku nepodarilo nejak výraznejšie pohnúť mojimi emóciami a ani ma nadmieru pobaviť. Tým však nechcem povedať, že "Ratatoulle" je stratou času. Pretože čo sa týka animácií, tak tam je naozaj čo obdivovať. Ľudia z Pixar Animation Studios sú v tejto oblasti dokonalými profesionálmi. Ale to u mňa stačí tak akurát na tri hviezdy. *** ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Díky moc jednomu nejmenovanému uživateli za doporučení Ratatouille, který považuji za můj křest animovaným filmem. Něco tak kouzelného, dojemného, roztomilého, nádherného, originálního..........a mohla bych ještě pokračovat, nejde hodnotit jinak než jasnou pětkou. Remyho jsem si zamilovala hned od začátku, jak jinak a brala bych ho domů v tu ránu. Všechno podkresleno bezvadným soundtrackem a pařížskou atmosférou, prostě to nemělo chybu. Od teď mám už nalíčeno na další doporučené animované filmy a doufám, že budu minimálně stejně spokojená. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Šel jsem do kina s vidinou nevšedního zážitku, jsem lehce zklamán, zvlášť po těch nadšených reakcích recenzentů (třeba všichni ze Cinemy dali sto.) Prostě z hlediska vtipného i dojemného u mě snímek zůstal na půl cesty, protože podobné emoce jsem zkrátka cítil u animáku od Pixaru, který se mi líbil nejvíc (Hledá se Nemo - 100%), i u toho, jenž na mě zapůsobil nejmíň (Život brouka - 70%.) ()

Galerie (55)

Zajímavosti (60)

  • Mezi odbornými konzultanty filmu byl i legendární Thomas Keller, dlouhodobě považovaný za jednoho z nejlepších šéfkuchařů světa. V kontextu s dějem filmu je půvabné, že Keller je - kromě úžasné řemeslné zručnosti a proslulého perfekcionismu - proslulý mimo jiné i tím, že často používá novátorské postupy pro vytváření rafinovaných pokrmů, které v hostovi podprahově vyvolají vzpomínky na něco důvěrně známého. Pro vskutku vymazlenou verzi titulního pokrmu, kterou v závěrečné pasáži připravuje Rémy (Patton Oswalt), Keller zkombinoval tradiční provensálský recept na ratatouille s tureckou kuchyní inspirovaným "konfitem byaldi". Podle tohoto  "oficiálního" receptu, který Pixar s Kellerem zveřejnili, si jej můžete připravit i doma... máte-li ovšem odvahu pustit se do pořádné piplačky. Nejprve si samozřejmě připravte všechny PŘÍSADY:
    - Zelenina: 1 cuketka, 1 japonský lilek, 1 žlutá tykev, všechny do 150 gramů, nakrájené na tenoučká, méně než dvoumilimetrová kolečka. 4 oválná rajčata, nakrájená stejným způsobem. 1/2 lžičky nasekaného česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1/8 lžičky lístků tymiánu, košer sůl, čerstvě mletý pepř.
    - Piperáda: 1/2 červené, 1/2 žluté a 1/2 oranžové papriky, všechny zbavené semínek, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžička jemně nasekaného česneku, 110 g jemně nasekané cibule, 3 rajčata o celkové váze přibližně 350 g, oloupaná, zbavená semínek a jemně nasekaná (šťávu uchovejte), 1 snítka tymiánu, 1 petrželová nať, 1/2 bobkového listu, košer sůl.
    - Zálivka: 1 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíce balsamikového octa, hrst čerstvých bylinek (kerblík, tymián, květy tymiánu, košer sůl, čerstvě mletý černý pepř). Máte? Tak teď směle do toho a následujte tento POSTUP:
    - Předehřejte troubu na 230 stupňů. Půlky paprik naskládejte řezem dolů na alobalem vyložený plech. Pečte asi patnáct minut, dokud se neuvolní slupky. Nechte vychladnout, oloupejte a jemně nasekejte.
    - Do středně veliké pánve či kastrolu nalijte olej a nasypte česnek a cibuli. Na mírném ohni nechte asi 8 minut změknout, ale ne zhnědnout. Přidejte rajčata a rajčatovou šťávu, tymián, petržel a bobkový list. Zvolna duste asi 10 minut doměkka - mělo by zůstat jen malé množství tekutiny a směs by neměla hnědnout. Přidejte papriky a povařte je až změknou. Podle chuti osolte a vyjměte bylinky. Směs rozprostřete po dně zapékací pánvičky s průměrem 20 cm. Jednu lžíci směsi dejte stranou.
    - Předehřejte troubu na 135 stupňů. Ve středu pánvičky s piperádou vytvořte z 8 koleček zeleniny kroužek. Druhy střídejte a plátky klaďte tak, aby se překrývaly. Obdobným způsobem vyložte celou nádobu soustřednými kružnicemi. Dbejte, aby se jednotlivé kružnice překrývaly a vrstva zeleniny se směrem ke středu nepatrně zvedala (není nutné spotřebovat všechnu zeleninu).
    - V míse smíchejte česnek, olej a tymián, podle chuti osolte a opepřete. Rozsypejte po zelenině. Pánev přikryjte alobalem - kolem okrajů jej těsně upevněte. Pečte zhruba dvě hodiny, dokud nebude zelenina křehká (zkuste špičkou nože), sejměte alobal a pečte neodkryté ještě dalších 30 minut. Pokud zelenina začne hnědnout, znovu zakryjte alobalem. Zůstane-li v pánvi příliš veliké množství tekutiny, zredukujte ji na mírném plameni. (V této fázi můžete pokrm nechat vychladnout, zakrýt a uchovat v ledničce až dva dny. Podávejte studený nebo ohřátý v troubě při 175 stupních.)
    - Zálivka: smíchejte zbylou piperádu, olej, ocet a bylinky, podle chuti osolte a opepřete.
    - Nechte byaldi lehce znědnout na grilu. Naporcujte na čtvrtiny a pomocí ploché obracečky velmi opatrně přeneste na talíř a rozhrňte do vějíře. Pokapejte zálivkou. Podávejte teplé. (NIRO)
  • Každý dosavadní film Pixaru odkazoval na místnost A-113 na California Institute of the Arts (Kalifornský institut umění). Mnoho animátorů začínalo svou kariéru právě v této místnosti, včetně Johna Lassetera a Brada Birda. Kombinace A-113 se objeví na malé visačce v uchu laboratorní krysy jménem Git (Jake Steinfeld). (hippyman)
  • Paříž byla počítačově lehce upravena - galerie Musée d'Orsay na východ (nalevo) od restaurace by měla být přibližně 500 metrů na západ podél řeky. (hippyman)

Související novinky

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

20.03.2014

Disneyovský šéf Bob Iger se předevčírem dělil s akcionáři o momentální stav mnoha chystaných projektů. Jak známo, Disney mimo jiné vlastní Marvel, Pixar a Lucasfilm, došlo tedy na řadu značek, který… (více)

Pixaři jdou do „živé akce“

Pixaři jdou do „živé akce“

17.03.2008

Ne že by je digitální animáky už nebavily, nebo jim snad málo vydělávaly (neodolatelné trailery na novinku VALL-I naznačují, že o jedné z čelních pozicí v řebříčku největších letních hitů je… (více)

Reklama

Reklama