foto

Janeane Garofalo

  • nar. 28.9.1964 (54 let)
    Newton, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tato převážně komediální herečka se narodila 28. 9. 1964 v Newtonu, okr. New Jersey. Svou kariéru zahájila kolem roku 1980 ve stand-up komediích. Její vzhled byl často v souladu s osmdesátými léty - byla rozcuchaná s tlustými černými brýlemi a neudržovanými vlasy. Často si dělala legraci z populární kultury a ze stále více vyvíjených tlaků na ženy. Byla součástí alternativní komediální scény v Los Angeles na začátku 1990, objevila se v Un-Kabaretu.

V televizi debutovala v roce 1992, hrála se svými přáteli (mj. s Benem Stillerem) v seriálu THE BEN STILLER SHOW. Poté, co show skončila, hostovala i ve známé show SATURDAY NIGHT LIVE.

V roce 1996 získala hlavní roli ve filmu PROČ KOČKA NENÍ PES, variaci na slavný příběh Cyrana z Bergeracu, kde hrála inteligentní hlasatelku rádia. V tomto filmu se objevila i Uma Thurman, která zde ztvárnila její méně inteligentní, avšak krásnou, přítelkyni. Po tomto filmu jí byla nabídnuta role ve filmu Jerry Maguire, ale režisér Cameron Crowe dal nakonec přednost Renée Zellweger.

Z dalších slavných vedlejších rolí je třeba zmínit komedie ROMY A MICHELLE, THE CABLE GUY, DOGMA, 200 CIGARET. V roce 2007 namluvila jedinou ženu-kuchařku mezi muži-šéfkuchaři ve slavném animovaném filmu od Pixaru: RATTATOUILLE. Objevila se i v epizodě seriálu SIMPSONS, konkrétně v dílu Poslední pokušení Krustyho - 9. série, kde ztvárnila sama sebe jako slavnou komičku.

Markét "Maky" Ka

Herecká filmografie

Filmy

2018 A Bread Factory, Part One
Hurricane Bianca: From Russia with Hate
2017 Speech & Debate
Submission
2016 Little Boxes
The American Side
The Happys
2015 3rd Street Blackout
2014 Malé vítězství
2013 Satan, Hold My Hand
2012 Bad Parents
Departure Date
Maturita s překážkami
2010 Idiots
2009 Znovu se zamilovat
Šéfe, jsem v tom!
2008 24 hodin: Vykoupení (TV film)
A Bad Situationist
Dívka a pes (TV film)
Kytara
2007 Konečně spolu
Law Dogs (TV film)
Ratatouille
2006 Apokalypsa
Divočina
2005 Deal (TV film)
Duane Hopwood
Hranice života
2004 Jimmy Glick v Lalawoodu
2003 Ash Tuesday
Manhood
Nikdo se nic nedozví
Slice o' Life (TV film)
Wonderland Masakr
2002 Martin & Orloff
Projekt Laramie
Velký průšvih
2001 Léto k nepřežití
The Search for John Gissing
2000 Cherry Picker, The
Dobrodružství Rockyho a Bullwinkla
Nezávislý
Titan A.E.
Ukradni ten film
Z jaké jsi planety?
1999 200 cigaret
Can't Stop Dancing
Dogma
Mystery Men
Náhodné setkání
Střípky vzpomínek
The Minus Man
1998 Mazaní hoši
Není úniku
Půlnoc nikdy nekončí
Samotáři v New Yorku
Tenká růžová čára
Špinavý kšefty
1997 Dohazovač
Janeane Garofalo (TV film)
Romy a Michele
Sweethearts
Touch
Země policajtů
1996 Cable Guy
Droga štěstí
Proč kočka není pes?
Větší než život
1995 I Shot a Man in Vegas
Můj nápadník je vrah
Navždy spolu
Sbohem, lásko
1994 Bolestná realita
Suspicious
1993 Morning Man at 88.0 (TV film)
1991 Pozdě k večeři

TV seriály

2017 Wet Hot American Summer: 10 Years Later (TV seriál)
End Summer Night's Dream (E08)
Dance (E07)
Rain (E06)
další epizody (7)
2016 Nightcap (TV seriál)
2015 The Jim Gaffigan Show (TV seriál)
Wet Hot American Summer: First Day of Camp (TV seriál)
Day is Done (E08)
Electro/City (E06)
Dinner (E05)
další epizody (7)
Broad City (TV seriál)
The Matrix (S02E06)
2014 Broad City (TV seriál)
Working Girls (S01E03)
Jak přežít rozvod (TV seriál)
2013 Amyino plodné lůno (TV seriál)
2011 Myšlenky zločince: Chování podezřelých (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Krustyho comeback (S23E08)
2009 Delocated (TV seriál)
Increasingly Poor Decisions of Todd Margaret (TV seriál)
Vicariously (TV seriál)
24 hodin (TV seriál)
Day 7: 7:00 a.m.-8:00 a.m. (S07E24)
Day 7: 6:00 a.m.-7:00 a.m. (S07E23)
Day 7: 5:00 a.m.-6:00 a.m. (S07E22)
další epizody (21)
2006 Freak Show (TV seriál)
Západní křídlo (TV seriál)
The Last Hurrah (S07E20)
Transition (S07E19)
Election Day: Part 2 (S07E17)
další epizody (7)
2005 Západní křídlo (TV seriál)
The Wedding (S07E09)
Undecideds (S07E08)
The Debate (S07E07)
další epizody (8)
2004 Tanner on Tanner (TV seriál)
Dva z Queensu (TV seriál)
Cheap Saks (S06E15)
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
2000 Rodina Sopránů (TV seriál)
Štětka (S02E07)
1999 Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Až do konce, 2. část (S07E22)
Až do konce, 1.část (S07E21)
1998 Felicity (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Poslední pokušení Krustyho (S09E15)
1997 Kutil Tim (TV seriál)
Veselý Valentýn (S06E16)
Právo a pořádek (TV seriál)
Showtime (S07E17)
D-Girl (S07E15)
1996 Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Foundation (S08E01)
The Invitations (S07E22)
1993 Tales of the City (TV seriál)

Dokumentární

2018 Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché
2016 Sticky: A Documentary on Masturbation
2015 Hurricane of Fun: The Making of Wet Hot
2014 Misery Loves Comedy
Showing Up
2013 Muslims Are Coming!, The
Why We Laugh: Funny Women
2012 Occupy Unmasked
2011 (A)sexual - a.z.
2010 Barbershop Punk
2007 Manufacturing Dissent
2006 Al Franken: God Spoke
2005 Fuck
2003 Dangerous Living: Coming Out in the Developing World
Outlaw Comic: The Censoring of Bill Hicks (TV film) - vyp.
Outlaw Comic: The Censoring of Bill Hicks (TV film)
2002 Gigantic (A Tale of Two Johns)
TV's Most Censored Moments (TV film)
2000 Intimate Portrait: Madeline Kahn (TV film)
1999 Intimate Portrait: Natalie Merchant (TV film)
Let Me In, I Hear Laughter
New York: A Documentary Film (TV seriál)
Torrance Rises
1994 TV Nation (TV seriál)
1986 America Undercover (TV seriál)

TV pořady

2016 Janeane Garofalo: If I May (TV pořad)
Night Train with Wyatt Cenac (TV pořad)
2014 Park Bench with Steve Buscemi (TV pořad)
2010 Green Room with Paul Provenza, The (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Real Time with Bill Maher (TV pořad)
2002 Just for Laughs (TV pořad)
Reel Comedy: Big Trouble (TV pořad)
2000 Rove Live (TV pořad)
1999 25 Lame (TV pořad)
Comics Come Home (TV pořad)
1997 Denis Leary: Lock 'N Load (TV pořad)
The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Mr. Show with Bob and David: Fantastic Newness (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 The Ben Stiller Show (TV pořad)
The Larry Sanders Show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace