Reklama

Reklama

Marquis de Sade: Justine

  • Itálie Justine ovvero ''Le disavventure della virtù'' (více)

Obsahy(1)

Erotická fantazie Justine z pera Markýze de Sade.
Siroty Justine a její sestra Juliette odcházejí z kláštera do Paříže. Juliette skončí v nevěstinci, Justine se pokouší hledat štěstí jinde. Je však nucena svá místa působení opouštět jen díky mužské chlípnosti a své důvěřivosti. Nakonec však najde lásku. (RetroMan)

Recenze (12)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jesús Franco má rozhodně talent vyslídit ve všem prvky červené knihovny a pak je použít ke svým účelům. Tak i tato "erotická fantazie" (dobrá definice z úvodu) nemá s domnělým autorem Markýzem de Sade příliš společného. Sadovy perverze (či snad lépe transgrese) jdou ruku v ruce s jejich filosofickou interpretací, která je: "v předvečer revoluce jednou z mnoha utopických ideologií" (Klossowski Pierre, tato a další citace z jeho knihy "Sade můj bližní", pokud neuvedeno jinak). Sade je z pohledu masy (ne rozdíl od Saint-Justa nebo Bonaparta, kteří jsou odhodláni masy obětovat) "člověkem očividně nezdravým; v revoluční bouři nenachátel žádné morální uspokojení a nebyl dalek toho, aby zákonem zaštítené vraždění nenahlížel jako karikaturu svého systému". Zlo, které je pro Sada "morální bytostí, a nikoli bytostíí stvořenou, bytostí věčnou a nikoli pomíjivou" splňuje i kritéria Himmlerovy Waffen SS (možná by se pečlivějším studiem de Sada dalo lecčemu zabránit). Ostatně i současné "ekologické" myšlení může ze Sada čerpat: "... zatímco v souladu s dobrotou, rozumem a spravedlností by bylo (lépe) tvořit pouze kameny a rostliny než dávat vzniknout lidem, jejichž chování by mohlo zavdat podnět nekonečným trestům." A jaký je závěr: "Postavy z Justiny a Julietty tráví všechen svůj čas zabíjením duše a na konci onoho desetisvazkového románu je možno konstatovat, že se jim to nepodařilo." Prostě "Les infortunes de la vertu' - Nehody ctnosti. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z tých lepších filmov od Jesusa Franca.Je to jeden z jeho najdrahších filmov,niečo cez milión dolárov.A je aj dosť dlhý,čo ale nie je žiadny prínos.Bola tam samozrejme erotika,ale nie nejaká zmyselná ani dráždivá.Ale Franco si do svojich filmov vie vybrať ženy,to je bez debaty.Klaus Kinski ako markíz de Sade,no,celkom mu to pristalo,ale bohvieako nehral.Jack Palance tiež nebol zlý,ale mne pripadal trochu ako drevený.No a Justina,hraje ju Romina Power,hrala asi najlepšie.Útla dievčina,bez peňazí,bez majetku,v jednom kusu prenasledovaná,spočiatku veľmi dôverčivá k iným ľuďom,mi pripadala taká bezbranná,až mi jej bolo ľúto.Bola ešte panna,ale každý chlap chcel od nej len to jedine,silou mocou ju dostať do postele.Pripadala mi ako predčasné dospelé dievča,ale bola naozaj veľmi pekná.No,nie najhorší Francov film. ()

Reklama

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Je to dost přísné hodnocení, ale nejde to jinak. Hned na úvod je třeba říci, že se nejedná o zfilmování, ale o umělecké (a velice soft, mohu-li dodat) zpracování tématu. Nelze to vysvětlit podrobněji, to bych musel spoilerovat. Je jasné, že s ohledem na dobu vzniku se nedá čekat nějaká brutální krvavá a fekální lázeň, ale třeba Django je starší a má desetkrát větší koule. Celkový dojem kazí především konec a prosvětleně estetizované prostředí (a Francouzi v červených kabátech, brrrr:-D). Přitom s ohledem na obsazení jsem čekal velkou pecku. Jenže Kinski jako de Sade je tragicky nevyužitý a Palance dost přehrává. Jediný pozitivní dojem na mě udělal homosexuální dandy Horst Frank, ovšem k toužebně očekávanému bitchování nedošlo... ()

RetroMan 

všechny recenze uživatele

Příběh o Justine a její sestře Juliettte jako dělaný pro odpolední televizi nebo výchovný film pro mládež. Hned v úvodu filmu jsem se zarazil a nepoznával jsem autora. Franco v tomto filmu využíval nádherných kostýmů, dekorací a výpravy, až jsem se divil, zda-li to točil skutečně on. Ačkoli scény v domech natočil v jednom několikrát jinak nasvíceném a postaveném interiéru ve studiu. Bohužel tyto atributy filmu jsou tím nejlepším, co jsem viděl. Herci nezáživní: Klaus Kinski hraje roli vypravěče-spisovatele, kterému se asi 2x zdají erotické představy. Na plátně je velmi málo a mluví jen sám k sobě. Jack Palance v roli vyšinutého bratra Antonina moc přehrával, až se mi znelíbil. Osmnáctiletá Romina Power byla vybrána pro roli Justine díky svému mladickému vzhledu, nikoli pro svůj talent. Jedna scéna mě pobavila, totiž homosexuální šlechtic, který se zalekl, že si spletl Justine s chlapcem a poté jeho plán otrávit manželku. ()

Crucifere 

všechny recenze uživatele

Film vypráví příběh o mladé dceři zesnulého šlechtice, kterou cesty osudu rozdělí od své sestry a sama se potýká se situacemi, které ji zrovna radost nepřínášejí, spíše naopak, zažívá muka, trápení, bolest a nepravosti. Samotný koncept příběhu je dost laciný, ale když se mladá Justine dostane z jednoho trápení, vy si vydechnete a záhy se dostane do druhého a pořád se to opakuje...ve mně to zanechalo takový ten pocit soucítení, i když o herectví se moc mluvit nedá. Hercům chybí to pravé charizma, a hlavně Justine, která je hlavní postavou, mi místami dost lezla na nervy svým neherectvím. Další vadou mi přišla kamera, která se až moc soustřeďovala na pohledy skrz něco, přes co buď nevidíte vůbec a nebo jen letmo. Zbytečné...jen to trápí divákovo oko a také duši, když by vynechání těchto scén skrátilo přehnanou stopáž o dobrou čtvrt hodinu. Ale i tak na tom filmu něco je a i když kritizuju, nenechalo to ve mně ani zdaleka pocit, že za nic nestojí. Spíše to koliduje s neherectvím, kamerou a dějem. Asi tak... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Film byl při svém prvním vydání silně cenzurován a existuje povícero verzí střihu. (sator)
  • V rozhovoru na DVD režisér Jesús Franco říká, že původně chtěl do role Justiny Rosemary Dexter, ale američtí partneři ve filmu trvali na Romině Power. Franco její výkon přirovnal k výkladní figuríně. (sator)

Reklama

Reklama