Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po jednom z divácky nejúspěšnějších českých filmů posledních let Cesta z města a netradičním dokumentu Z města cesta, přichází Tomáš Vorel s dalším celovečerním snímkem Skřítek. Režisér se tak po letech vrací k žánru grotesky, kterou jsme v jeho pojetí mohli vidět už ve filmu Pražská pětka v příběhu Výlet na Karlštejn z roku 1989. Vesnická rodinka, kterou známe z filmu Cesta z města se přestěhovala za lepším do malého města. Otec (Bolek Polívka) pracuje jako řezník v masokombinátě, matka (Eva Holubová) je zaměstnaná jako pokladní v supermarketu. Jejich dceruška (Anička Marhoulová) chodí na základní školu, ale technické předměty jí nejdou a nebaví, je nejhorší ze třídy a tak má neustálé problémy se svým třídním profesorem (Tomáš Hanák). Synáček (Tomáš Vorel ml.) zase studuje střední potravinářské učiliště, neboť otec z něho chce mít také řezníka. Avšak synáček je fyzicky slabý, navíc vegetarián, anarchista a kuřák marihuany, což je zdrojem věčných konfliktů s přísnou mistrovou (Ivana Chýlková) otcem i policisty (Jan Kraus, Petr Čtvrtníček, Tomáš Vorel). Otec na výchovu nestačí, zejména když je váben mladou sličnou řeznicí (Marika Procházková), ke které vzplane chtíčem nezřízeným. Ať se matka snaží sebevíc - navštěvuje kosmetické salony a psychiatry, manžel o ni zcela ztrácí zájem a nakonec se přestěhuje od rodiny k řeznici na ubytovnu. A tak matka kuje pomstu! A aby toho nebylo málo, motá se tu ještě jakýsi SKŘÍTEK, který vylezl z lesa a veškeré vážné situace obrací v absurditu a humor... Skřítek je groteska, takže dialogy jsou nahrazeny citoslovci, ruchy jsou stylizované a co neřeknou zvuky, sdělí divoká i infantilní, ponurá i mysticky zádumčivá hudba (MIG 21). Celý příběh je pestrou kaskádou gagů, skečů a tragikomických situací. "Troufám si tvrdit, že ve filmu není chvíle, kdy by se divák nesmál, nebo neplakal," říká režisér Tomáš Vorel. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

waikiki

waikiki (hodnocení, recenze)

film pěkný, herci výborní, zasmála jsem se, ne že ne, ale kvůli tomuto se ze mě stala vegetariánka.... 

Pawlinkaaa

Pawlinkaaa (hodnocení, recenze)

Jedinej film, na kterej sem se dívala zrychleně:)) A nemyslím si, že bych o něco přišla, když tam stejnak nemluvili.

hnkflknk

hnkflknk (hodnocení, recenze)

nightday:hm...osobne si myslim, ze tenhle film se nemuze libit kazdemu.Je jiny nez ostatni a myslim, ze pan Vorel ho zvladl velmi dobre. Ma sve kouzlo a pochybuju, ze by se nasel v ceske kinematografii podobny snimek.

nightday

nightday (hodnocení, recenze)

Ne ne ne, všechno špatně. Tome, do čeho ses to prosím tě pustil. Tato groteska je opravdu fádní. Nápad se skřítkem byl fakt stupidní. Obsadit Bolka do takovéto role, když jeho originální humor vyplývá z jeho artikulace, se taky nepovedlo. Eva Holubová dokazuje, že fakt není vtipná a navíc dost ošklivá. Hudba - tři písničky od MIG 21, které se opakují pořád dokola - bolela mě z toho hlava. Skutečně nezávidím těm lidem, kteří teď třeba sedí na náměstí a sledují tento film na kinematografii bratří Čadíků. Nenapadá mě nic, za co bych dal aspoň hvězdičku. Jednou jsem se lekl, jednou jsem pohnul koutkem při disko tanci Bolka Polívky. Tento snímek je pro mne velkým zklamáním.

na příspěvěk reagoval Adam Bernau

grimmb

grimmb (hodnocení, recenze)

Tak tahle nadsazená groteska se T. Vorlovi opravdu povedla a já se skvěle bavil. Jednoduchý lidský boj s nekonečným životně stereotypním maratónem. Opravdu hezký.

grimmb

grimmb (hodnocení, recenze)

Tak tahle nadsazená groteska se T. Vorlovi opravdu povedla a já se skvěle bavil. Jednoduchý lidský boj s dnešním životním stereotypním a nekonečným maratoném. Fakt pěkný. Možná někdy potkám skřítka. Anebo snad raději ani ne.:-)

Digo

Digo (hodnocení, recenze)

me se to osobne libylo,dost jsem se nasmal,zajimavy film ale moc jsem nepochopil proc mala holcicka odjela na praseti. ...heh

Reklama

Reklama