Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Závěrečný díl příběhů řezníka Rudolfa, jeho dcery Šárky a pohnuté doby. Poslední ztracený díl byl nalezen po téměř 50 letech. Jde o devátou epizodu s názvem Dinosaurus, která se natáčela na jaře 1969. Na obrazovkách už se však neobjevila, protože pořad byl mezitím zakázán. O ztraceném dílu si odborníci dlouho mysleli, že z něj fakticky nic nezbylo. Přesto se nalezl takřka celý, chybělo přibližně jen prvních deset minut dílu a část unikátních záběrů se našla němá. Podle původních scénářů se jim proto po půl století v České televizi vrátil zvuk. Iva Janžurová byla jednou z mála, která po padesáti letech namlouvala sama sebe.
Díl s názvem Dinosaurus byl natočen podle povídky Raye Bradburyho „Dinosaur Tales“ a jeho leitmotivem je cestování časem, Šárka se totiž vydá raketou alias strojem času do třetihor a zbytek rodiny vyráží za ní, aby ji „ulovili“, podobně jako dinosaura v povídce Raye Bradburyho. (sator)

(více)

Recenze (12)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První narážka, v roce 2055 se snad už budou dát vyměnit v bance koruny za dolary. A další narážka, musíte před cestou podepsat, že neemigrujete, atd. atd. Cením snahu dabingu z roku 2019, ale přeci jen jednomu to přijde trochu divné. Celý díl už je vlastně takový, krom pár narážek, vlažný a tu celou výpravu a střelení dinosaura, na kterého stejně padl strom, no co už. ()

xulux 

všechny recenze uživatele

Výborné, je super, že se povedlo vypozorovat ze rtů texty. Doporučuji se podívat i na "film o filmu" (jmenuje se to,ale myslím jinak) na tuto povídku, jak se dabovalo. Výborné i zpracování nejslavnější povídky od Bradburyho. Hláška o možnosti v roce 2055 směnit koruny za dolary, byl první nýt do trezoru, této povídky. Konec je ještě lepší, kdy díky změně minulosti, vyhrál volby diktátor a H. Vondráčková tam zpívá v šatech s hákovým křížem ;) Jedna zajímavost, když zpívá M. Kubišová v řeznictví a je u váhy, ta má "zrcadlovou" střední část, kde můžete vidět něčí ruku a poté při pohybu kamery, i kameramana a nejspíše gripáka, co tlačí jízdu. Ale to je jen profesní deformace, hodně lidí si toho ani nevšimne :) Další chyba, což mohla parta rekvizitářů zařídit, kdy loví dinosaura a mluví o antigravitační desce (mostu), ale jsou vidět podpěry, to šlo určitě zamaskovat, aby to vypadalo lépe. Ale jak říkám, jen moje profesní deformace :) ()

Reklama

Takaru 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně malý "velký" televizní dárek, jaký jsem už dlouho nedostal. Dabing nemá smysl jakkoli kritizovat, lépe to prostě nešlo. Doufám, že se někdy v budoucnu najde i originální zvuková stopa. Nesmírně rád bych totiž slyšel Darka Vostřela pronášet větu o směnitelnosti dolaru a koruny v roce 2055. Není se vůbec čemu divit, že se tento díl kamsi vytratil a nebyl odvysílán. Zároveň je jasným důkazem toho, jak významné změny se v druhé polovině šedesátých let v naší společnosti odehrály. Vzhledem k historickým souvislostem a padesáti letům neexistence za plných pět hvězd. Díky nálezci za jeho objev a ČT za oživení tohoto dilu legendárního seriálu. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Tady bude pořádek! Tady se bude poslouchat! A až se naučíte poslouchat, tak se teprve můžeme bavit o demokracii!" Šárka uteká z domu, Rudolf uteká do minulosti, cez druhú svetovú, 17. storočie, dobu kamennú až do dinosaurích časov ako poľovník z Bradburyho poviedky z roku 1952. Touto časťou začal seriál naberať iný smer, je tu samozrejme obzeranie sa do histórie a pesničky ako doteraz, ale novopribudnuvšie sci-fi prvky (odletová hala časocestovnej spoločnosti pripomína o osem rokov mladšie vstávanie a oparenie sa čajom) aj odvážne hlášky dávajú tušiť možný potenciál, bohužiaľ udusený štátnou mocou a aj definitívny koniec šesťdesiatkovej slobody. Dabing bol nahovorený nanovo a je to na ňom počuť, mal som z neho presne tie pocity aké mávam, keď zazriem film z 50-60. rokov nadabovaný v 90. rokoch alebo neskôr. Aspoň že songy nebolo treba naspievať znovu. Každopádne vďaka nálezcovi aj Českej televízii za sprostredkovanie tohto strateného artefaktu.  PS: Zaujímalo by ma, či hudobný podmaz k letu rakety v podobe skladby Pozdrav astronautovi alias  Dobrý den, majore Gagarine, bol už v pôvodnej verzii alebo ju pridali až po polstoročí. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Tento nedobrovolně poslední díl Písně pro Rudolfa III. se měl vysílat v dubnu 1969. Televizní premiéra se ovšem konala až po více než padesáti letech. Z politických důvodů nemohl být tento díl odvysílán. V dubnu 1969 usedl do čela KSČ Gustáv Husák, nastala normalizace a šlo to víte kam. Navíc se závěrečný díl na více než padesát let ztratil a byl nalezen teprve před několika měsíci. Chybělo úvodních deset minut (které Iva Janžurová stručně odvyprávěla), dialogy se musely v postsynchronech znovu namluvit, ale nahrávky všech písní se naštěstí dochovaly, protože znovu nazpívat ty písničky by byl fakt problém. Zrekonstruovaný výsledek je ale fantastický a i dnes je překvapivé, co všechno si Jaroslav Dietl a Jaromír Vašta mohli dovolit. Seriál je konečně kompletní a já mám z toho velkou radost. A pokud ten díl někdy viděl Husák, ani bych se nedivil, jestli mu hnul žlučí. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • Dinosaurus byla loutka, byl tmavě zelený a protože byl špatně odlišitelný od okolní dekorace, tak na něj namalovali dva bílé pruhy, což byl později jeden z argumentů, že je díl absolutně nepřípustný, ironický a parodizující sovětskou armádu. Tanky a další okupační vozidla totiž byla kvůli odlišení také označena dvěma bílými pruhy. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (Přemek)
  • Nedávný zázračný nález této ztracené epizody po 50 letech měl jeden nedostatek, chybějící zvukovou stopu. Její obsah se podařilo zrekonstruovat díky přizvanému člověku na odezírání ze rtů a zachovanému scénáři. Z žijících herců ze seriálu, se k nadabování sebe sama mohli vydat už jen Janžurová a Vondráčková. Perličkou je, že roli Hrzána nadaboval jeho vnuk Antonín Holub syn herců Hrzánové a Holuba. (sator)

Reklama

Reklama