foto

Zdeněk Najman

  • nar. 19.5.1928
    Mladá Boleslav, Československo
  • zem. 5.8.1974 (46 let)
    Praha, Československo

Biografie

Herec Zdeněk Najman pocházel z Mladé Boleslavi, v nedaleké Dobrovici se vyučil holičem, ale od dětství zároveň hrál ochotnické divadlo. Již jako amatérský divadelník vynikl svými komickými rolemi, v rodné Mladé Boleslavi získal nakonec i profesionální angažmá a v letech 1950-1956 hrál v tamním Městském oblastním divadle. Vynikl několika velkými rolemi, především z díla J. K. Tyla (Jan Hus, Lesní panna, Fidlovačka) ale i v Shakespearově hře Večer tříkrálový. Souběžně začal vystupovat i v estrádních programech a této formě jevištní prezentace se věnoval s oblibou i v pozdějších letech. V Mladé Boleslavi se setkal s řadou začínajících a později slavných osobností, což se opakovalo i v jeho následujícím angažmá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, kde působil v letech 1956-1960. I v Budějovicích zůstával osvědčeným představitelem menších komediálních rolí, zvláště v českém repertoáru (Lucerna, Naši furianti, Strakonický dudák), hrál ale i v dramatech (Romeo a Julie, Bílá nemoc), oproti mladoboleslavskému angažmá ale význam jeho rolí poklesl. Tehdy také odehrál svou první filmovou roli a jako pokrývač Lojza se objevil v Podskalského veselohře MEZI NEBEM A ZEMÍ (1958).

V roce 1960 obdržel nabídku z divadla Rokoko a na jeho jevišti pak strávil dvanáct let (1960-1972). Rokoko v té době pod vedením Darka Vostřela prožívalo svou zlatou éru a Zdeněk Najman byl jeho neodmyslitelnou součástí. Ani tady sice nehrál velké role, ale kolegové na něj dodnes vzpomínají jako na univerzálního baviče a komika, který rozesmával nejen diváky, ale i herce. Menší role mu nabízeli i filmaři a televizní tvůrci, pochopitelně nemohl chybět ani v projektech s výrazným autorským podílem Darka Vostřela, což byl například oblíbený seriál PÍSEŇ PRO RUDOLFA III. (1967-1968). Spolu s dalšími herci z Rokoka se objevil také ve filmu KDYBY TISÍC KLARINETŮ (1964), kde vystoupil pod přezdívkou z divadla, tedy Něňa.

Tvář Zdeňka Najmana si můžeme připomínat díky početnější spolupráci se Zdeňkem Podskalským, který jej angažoval do vedlejších rolí ve svých dodnes oblíbených filmech (BÍLÁ PANÍ, 1965; TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ, 1967; ĎÁBELSKÉ LÍBÁNKY, 1970; NOC NA KARLŠTEJNĚ, 1973), menší úlohy ztvárnil ale i ve filmech řady dalších režisérů, objevil se například ve dvou posledních filmech Martina Friče. Kromě toho účinkoval v rozhlase, hrál i v televizních reklamách. Jeho posledními pracemi před kamerou byly nevelké role v muzikálu HVĚZDA PADÁ VZHŮRU (1974) a v dětském filmu DOBRODRUŽSTVÍ S BLASIEM (1974), který byl natočen v koprodukci s NDR.

Po zániku divadla Rokoko v roce 1972 přešel Zdeněk Najman do pražského Kabaretu u Fleků, kde bavil diváky poslední dva roky svého života. Zemřel v Praze 5. srpna 1974 ve věku 46 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1974 Chytrost má děravé šaty (TV film)
Dlouhá cesta (TV film)
Dobrodružství s Blasiem
Hvězda padá vzhůru
1973 Noc na Karlštejně
Větrné moře
Zvony pana Mlácena (TV film)
1972 Magnolia (TV film)
1971 Vodník z Kaňky (TV film)
1970 Svatby pana Voka
Ďábelské líbánky
1969 Brýle (TV film)
Pan Větrovský z Větrova a paní Deštná z Dešťova (TV film)
Slasti Otce vlasti
1968 Maratón
Nejlepší ženská mého života
Objížďka
Řeč o Puškinovi (TV film)
1967 Další prosím! (TV film)
Když má svátek Dominika
Muž, který stoupl v ceně
Ta naše písnička česká
Zločin a trik II. (TV film)
1966 Revue v mlze (TV film)
1965 Bílá paní
Člověk proti sobě (TV film)
1964 Kdyby tisíc klarinetů
Šlechetný cowboy Sandy aneb Prohraná nevěsta (TV film)
1963 Modrý autobus (TV film)
Tři veteráni (TV film)
1962 Dva z onoho světa
Každý svého špiona (TV film)
Potíže s kulturou
Zelené obzory
Černá dynastie
1960 Sedmý kontinent
1958 Mezi nebem a zemí

TV seriály

1973 Německé pohádky (TV seriál)
O doktorovi Vševědovi (E02)
1969 Dobrodružství šesti trampů (TV seriál)
Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Dinosaurus (E09)
1968 Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Betlém (E08)
Hrabě Monte Christo (E07)
1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Loupež století (E05)
Miss Diorling (E03)
Muž v redingotu (E02)
další epizody (4)
1960 Robot Emil (TV seriál)

Dokumentární

1966 Divadlo Rokoko
1960 Mladé rampy

Host

TV pořady

1970 Kabaret u Zvonečku (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1964 Vysílá studio A (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky