foto

Ludmila Vostrčilová

  • nar. 29.5.1918
    Místek, Rakousko-Uhersko
  • zem. 29.4.2003 (84 let)
    Praha, Česko

Biografie

Lída Vostrčilová se narodila jako Ludmila Stýblová 29. května 1918 v Místku (dnes Frýdek – Místek). Jako mladá se rozhodla pro studium herectví na dramatickém oddělení Státní konzervatoře v Praze (1937 – 1940). Následně jako profesionální herečka prošla souborem ostravského Českého divadla moravskoslezského (1940 – 1943) a s manželem pražským Nezávislým divadlem (1943 – 1945), Divadlem 5. května (1946 – 1948), Divadlem státního filmu (1948 – 1951) a Divadlem na Vinohradech (1952 – 1991), v němž hrála až do odchodu na odpočinek. V letech 1943 („Soud lásky“) a 1944 („Rozbitý džbán“) Vostrčilová hostovala také v činohře pražského Národního divadla.

Zpočátku své divadelní dráhy se uváděla v milovnický typ, do něhož vtiskla celý svůj půvab, vrozený vtip a inteligenci, mimickou ukázněnost, hlasový projev a dynamický temperament. Později vytvářela klasické charakterní kreace ve velmi širokém rejstříku divadelních rolí domácího i světového repertoáru, jaké v té době domovské Vinohrady nabízely („Vějíř“, „Cyrano z Bergeracu“, „Nápadníci trůnu“, „Naši furianti“, „Pygmalión“, „Loupežník“, „Měsíc nad řekou“, „Figarova svatba“, „Nora“, „Mezi dvěma bouřkami“, „Brouk v hlavě“ atd.).

Nejúspěšnější filmové období Lídy Vostrčilové se váže na začátek jejích hereckých začátků na rozhraní 40. a 50. let, kdy byla krátce i s filmem v pracovním svazku. Poprvé se zjevila jako děvečka v hospodě ve Vávrově historické komedii NEZBEDNÝ BAKALÁŘ (1946) se Zdeňkem Štěpánkem a Vlastou Matulovou v titulních rolích. Hned zpočátku si připomeňme hereččiny nejvýznamnější úkoly v titulních rolích dívky zbojníka Nikoly Šuhaje (Gustav Nezval) Eržiky ve svém v pořadí druhém snímku NIKOLA ŠUHAJ (1947) M. J. Krňanského a do románů zhlídnuté prodavačky Božky, dcery nervózního vrchního oficiála Tříšky (Saša Rašilov) v Machově komedii RODINNÉ TRAMPOTY OFICIÁLA TŘÍŠKY (1949).

Z dalších rolí 40. a 50. let si uveďme hospodyni Barušku (MUZIKANT), Jasanovu (Eman Fiala) ženu (VZBOUŘENÍ NA VSI), jeřábnici (PAN NOVÁK), Kalouskovou (V TRESTNÉM ÚZEMÍ), snoubenku Růženu Juklíčkovou (RACEK MÁ ZPOŽDĚNÍ), herečku a cestující Gavendovou (ÚNOS), Trncovu (Karel Höger) ženu (NÁSTUP), Šimkovu (Vladimír Hlavatý) manželku (NAD NÁMI SVÍTÁ), milenku Dohnalovou (NA KONCI MĚSTA), Týnu Přehršlehovou (ZAOSTŘIT, PROSÍM!) a matku Jiřinu Novákovou (krátká satira z občasníku „Trn“ PROČ LŽE…?).

Od šedesátých let se její filmografie začala povážlivě zkracovat a rozmělňovat po filmech TEREZA (žena Beneše), KOLIK SLOV STAČÍ LÁSCE? (vedoucí bufetu Fanynka), ČINTAMANI & PODVODNÍK (choť inspektora vlakové služby Václava Holuba), STRAKATÍ ANDĚLÉ (teta), ZNAMENÍ RAKA (pacientka Lisá), FLIRT SE SLEČNOU STŘÍBRNOU (Procházková), ČAS LÁSKY A NADĚJE (švadlena Vávrová), MLADÝ MUŽ A BÍLÁ VELRYBA (sekretářka Šprinclová), JAK RODÍ CHLAP (žena ve spořitelně), ÚTĚKY DOMŮ (divadelní herečka), DNESKA PŘIŠEL NOVÝ KLUK (babička), NEÚPLNÉ ZATMĚNÍ (učitelka). Úplně naposledy si ve filmu zahrála babičku v Drhově černé komedii DOTYKY (1988).

Na rozdíl od filmu, který ji nikdy nedal úlohu odpovídající jejímu talentu, ji více hereckých možností připravil dabing a televizní dramatická (KAM SLUNCE NECHODÍ, EGYPTOLOGOVÉ, O STATEČNÉ PRINCEZNĚ JANĚ, NEZRALÉ MALINY, DŮM NA NEBESÍCH, PŘIŠEL K VEČEŘI, PŘÍPAD PLATFUS, VELKÁ KOČIČÍ POHÁDKA, SKLÁDAČKA, HŘBITOV PRO CIZINCE a další) a seriálová (ELIŠKA A JEJÍ ROD, PÍSEŇ PRO RUDOLFA III., NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, DNES V JEDNOM DOMĚ, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, NÁHRDELNÍK) tvorba.

Velmi významně se herecky vyžila v rozhlase („Mnoho povyku pro nic“, „Nositelé řádu“, „Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou“, „Úředníkovo ráno“ aj.) a na gramofonových deskách. Její divadelní a taktéž filmová dráha je úzce spjata s kolegou a dlouholetým manželem, hercem Josefem Chvalinou (1920 – 1982). Na svém kontě má pouze jedno ocenění, Cenu Senior Prix (1993). Lída Vostrčilová zemřela již trochu polozapomenutá 29. dubna 2003 v Praze, přesně měsíc před svými pětaosmdesátými narozeninami.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1991 Hřbitov pro cizince (TV film)
Skládačka (TV film)
1989 Jmenuji se po tátovi (TV film)
1987 Dotyky
1986 Cyrano z Bergeracu (divadelní záznam)
Pavouk se smaragdovýma očima (TV film)
1985 Případ Platfus (TV film)
1984 Dům na nebesích (divadelní záznam)
1983 Velká kočičí pohádka (TV film)
1982 Neúplné zatmění
1981 Dneska přišel nový kluk
Přišel na večeři (divadelní záznam)
1980 Nezralé maliny (TV film)
Útěky domů
1979 Jak rodí chlap
1978 Kolombína (TV film)
Mladý muž a bílá velryba
O statečné princezně Janě (TV film)
Přání (TV film)
Slepice na smetaně (TV film)
1976 Krása (TV film)
Čas lásky a naděje
1974 Balkón (TV film)
Doňa Perfecta (TV film)
Egyptologové (TV film)
Jako malé děti (TV film)
Krádež (TV film)
1972 Jako padlý sníh (TV film)
Opory společnosti (TV film)
1971 Kam slunce nechodí... (TV film)
Madame Sans-Géne (TV film)
1969 Alchymista (divadelní záznam)
Brouk v hlavě (divadelní záznam)
Flirt se slečnou Stříbrnou
1966 Znamení Raka
1964 Strakatí andělé
Čintamani & podvodník
1963 Strach a bída třetí říše
1961 Kolik slov stačí lásce?
Tereza
1958 Proč lže...?
1956 Zaostřit, prosím!
1955 Čert a Káča
1954 Na konci města
1952 Nad námi svítá
Nástup
Únos
1950 Racek má zpoždění
V trestném území
1949 Pan Novák
Rodinné trampoty oficiála Tříšky
Vzbouření na vsi
1947 Muzikant
Nikola Šuhaj
1946 Nezbedný bakalář

TV seriály

1992 Náhrdelník (TV seriál)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Noční chodec (E01)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Jupiter (E06)
1980 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Radostné slézání katedrály (E05)
Archa Noemova (E03)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Žena za pultem (TV seriál)
Příběh starého Dominika (E05)
1969 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Dinosaurus (E09)
1968 České pohádky (TV seriál)
O hloupé ženě (E02)
Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Betlém (E08)
Hrabě Monte Christo (E07)
1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Loupež století (E05)
Albrecht z Valdštejna (E04)
Miss Diorling (E03)
další epizody (5)
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
Benjamínek (E06)
Monika (E05)
Hostinský (E04)
další epizody (4)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace