Reklama

Reklama

Bohatý továrník Pavel Haken (H. Haas) je zapřisáhlým starým mládencem, který s pomocí věrného sluhy Václava (V. Trégl) úspěšně uniká nástrahám vdavekchtivých žen z lepší společnosti. Jediné chvíle klidu tráví Pavel ve víkendové vilce, kterou si nechal postavit daleko od lidí. Jenže právě tam, přímo na Pavlově pozemku, se pod stany utáboří celý houf jeho nápadnic, které k tomu dostaly svolení od továrníkovy matky. K jejich zděšení si Haken porozumí s prostořekou Andulou Mráčkovou (V. Ferbasová), která vypomáhá v táborové kuchyni. Uražené slečny se nakonec s Andulou vsadí, že ani ona Hakena nezíská… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Romantická komedie s trochu podivnou a snad až dětinskou zápletkou. Každý může udělat nějakou chybu, byť není myšlena v nějakém špatném úmyslu. Občas stačí pronésti omluvu, ale podle Olgy Scheinpflugové musí být zřejmě žena silná a muži si nezaslouží ani omluvu a ani vysvětlení. Naopak se žena musí postavit na vlastní nohy a rozjet podnikatelský záměr s nulovým kapitálem (což by samozřejmě bylo opravdu hodné obdivu) a následně musí sám muž, byť by byl v právu, přilézt s prosíkem. Ale i přes tuto podivnost je film zábavný, vtipný a hravý. A to především díky dvojici Hugo Haas a Václav Trégl. Haas je skvělý ve své roli továrníka Pavla Hakena, který je svou matinkou předhazován vynikajícím partiím. Předvádí úchvatné herectví, kterému pomáhá Trégl v roli věrného sluhy a věčného poplety Václava. Hlavní ženskou postavou je Andula Mráčková (Věra Ferbasová), neposedný živel, který se tak snadno nechá vyhecovat a není schopen otevřeně přiznat svojí chybu. Z dalších rolí: starostlivá matka Pavla Hakena (Růžena Šlemrová), hledající pro syna vhodnou ženu, taxikář a dobrácký otec Anduly (Saša Rašilov st.), Andulin trochu nesvéprávný bratr Tonda (dobrý Stanislav Neumann), afektovaná ředitelka ženského tenisového klubu (Anna Steimarová), nejvýraznější Pavlova vhodná nápadnice mnoha dovedností Sylvie Šímová (Vlasta Hrubá), a další nápadnice a naivní básnířka Gisela Kalousová (Eva Prchlíková). Nad zápletkou se můžeme lehce povznést a zůstane nám příjemná a svižná zábava. Nakonec je možné zvolat: Petr není Petr, Pavel není Pavel, Petr je Vlasta, Pavel je Jitka! A proto všechno to okolo. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Dobra komedie s Haasem a Ferbasovou, trosku prodchnuta letni trampskou naladou... Bohac Haas se odmita zenit, odporuje sve matince (jak jinak nez vytecna Slemrova), a odjizdi prozit klidne prazdniny na samotu na venkov. "Nahodou" si nedaleko rozbiji tabor skupina mladych slecen z tenisoveho klubu. Kucharku jim dela chuda Ferbasova...atd. Odpocinkova prijemna podivana. Zaujala tez Vlasta Hruba, jako hlavni "posh" tabornice. ()

Reklama

Véronique 

všechny recenze uživatele

Dříve jsem se proti tomuto filmu tak trochu ošívala - kvůli hlavnímu hrdinovi, protože mi svým vzhledem nesedl k mému tehdy nepřekonatelnému žabci Věře Ferbasové. Postupem času jsem ale Hugo Haasovi přišla na chuť velmi. Co mu příroda nedala do fyzična, to mu dala do duševna. Jeho specifický druh humoru se tak projevil i v tomto filmu. Moc se mi zde líbila atmosféra prvorepublikového léta v přírodě, spolu se stanovým táborem (řekla bych, že tento symbol se v čs předválečném filmu objevil poprvé a naposledy) a organizovaným programem doprovázeným rozjívenými děvčaty. Kromě H. Haase a V. Ferbasové se zde objevili i mí další oblíbenci, tradičně věrni svému "filmovému naturelu" - Růžena Šlemrová jako matka Haase či Stanislav Neumann jako povedený bratr Andulčin. Ve filmu se mi také líbil závěr, kdy se Andula emancipuje a vychovává sama svá dvojčata - ovšem jen do chvíle, než její manžel zmoudří a poslušně se vrátí. Přítomnost dětí na plátně jsem ocenila taktéž, nebylo to v prvorepublikové filmové tvorbě moc obvyklé. Objevila-li se v ději zmínka o dítěti, buď to skončilo tou zmínkou, anebo jen několikasekundovým záběrem na dítě na konci filmu. Opravdu milá,letní, oddychová podívaná. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Moje predsavzatie pozrieť si väčšinu filmov z domácej produkcie, ktoré miestna komunita zaradila do prvej tisícky, nezačalo najlepšie. Andula vyhrála predstavuje typický prvorepublikový film, v ktorom chýba výrazná herecká osobnosť. Hugo Haas s jeho "prkenným" prejavom a neprirodzene deklamovanými vtipmi ju nemohol predstavovať. Obávam sa, že ani pri ďalších pokusoch neobjavím nejaký skrytý filmový poklad, na ktorý som doteraz nenaďabil. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ano souhlasím, Hugo Haas zde jasně nastínil možnosti svého herectví. Ovšem on byl jediný, který byl na filmu zajímavý, přestože mnozí jistě zmíní i Věru Ferbasovou. Andula vyhrála mi v určitých aspektech přišla jako komedie typu současných amerických romantických. Oceňuji výborné dialogy, hlavně na začátku uštěpačné poznámky představitele hlavní role. Ale například i Václav Trégl byl výjimečný, což byl skoro pokaždé. Snímek rozhodně patří mezi lepší komedie, ale přiznávám, že romantická komedie - bez ohledu na rok natočení a dobu ve které se odehrává, není zrovna určená pro mě. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Jeden z prvních filmů, ve kterém se nějaká herečka objevila nahá. Zde se Věra Ferbasová (Andula) při koupání vyskytla úplně nahá. V té době to byl velmi odvážný počin, neboť společnost byla velmi konzervatiní... (Redyx1)
  • Film bol natáčaný v Kamenici na Sázave. (dyfur)

Reklama

Reklama