Reklama

Reklama

Planoucí pobřeží

(TV film)
  • Česko Pobřeží v plamenech (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Příběh mladé šlechtičny Centaine de Thiry, která se zamiluje do jihoafrického pilota Michaela Courtneye. Je 1. sv. válka a v den svatby je Michael zabit. Centaine opouští svou vlast se svou tetou Annou a rozhodne se odjet do Afriky a tam porodit jeho dítě. Cestou je loď přepadena německým torpédem a potopí se. Centaine se na loďce po dlouhé cestě dostává k pobřeží Afriky. Snaží se dojít pěšky do Kapského města k Michaelově rodině. Cestou potká dva křováky, kteří se o ni postarají a naučí ji jak přežít v buši. Porodí chlapce Šasu.

Mezitím ji hledá Anna, která nehodu přežila s Michaelovým strýcem. Křováci ji ukážou zázračnou horu. Tam ji zachrání Lothar De La Rey před nebezpečným lvem, který ji zraní. Postará se o ni. Oba se do sebe zamilují. Po tragické smrti obou křováků se odcizí. Centaine je předána Anně i se svým synem. Žijí v Kapském městě.Zjistí, že magická hora obsahuje přírodní diamanty. Proto se chce vrátit zpět. Vyhledá Lothara, ten ji má zavést zpět na místo, kde ji našel. Výměnou za své a Lotharovo nenarozené dítě, které nesnáší. Ten přijímá. Centaine se stává nejbohatší ženou s velkými doly a touží po pomstě Lotharovi. Děj se odehrává dalších 25 let, kdy dojde k odpuštění Centaine Lotharovi. (sissi.s)

(více)

Recenze (16)

Pompeius 

všechny recenze uživatele

Je to podle stejnojmenného románu Wilbura Smithe, který je součástí tzv. ságy rodu Courtneyů. Jedná se o klasické dobrodružné romány, jež se s přibývajícími díly stávají stále klišovitějšími, ale jejich atraktivní prostředí Jižní Afriky a míšení a střet kultur anglické, afrikánské a černošské v letech 1860-1970 je činí velmi poutavými. Pobřeží v plamenech patří k určitě těm lepším knihám Wilbura Smithe. Televizní zpracování je dobré právě kvůli své kostře, Smithovu příběhu, horší je právě tou televizní limonádovitou formou. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Když to u nás jelo poprvý v televizi, hltal jsem to jako blázen. A tak jsem si to rochu zidealizoval. Později, když jsem to viděl, spousta věcí se mi nelíbila už tak, jako dříve, ale i tak je to velmi kvalitní film. Jde tu přibližně o toto: Santaine si vezme za muže vojáka, který zemře. protože čeká dítě, jede lodí za rodinou do JAR. Loď ztroskotá a ona je na prámu s Ernestem Borgninem, díky kterému se dostanou až na pobřeží Afriky. On je po zranění ochrnutý, tak se převalí do vody a utopí se, ona zůstane na pobřeží sama. Tam ji najdou dva křováci, Hanie a Owie, kteří jí pomůžou přežít i s mezitím narozeným dítětem. Křováci ji ukážou horu, o které se později dozví, že je to jeden velkej diamant. Jelikož zde právě probíhají Búrské války, šéf Búrů zastřelí oba křováky a zamiluje se do Santene. A proti její vůli počnou dalšího syna. další díl končí tím, jak jí ho v porodnici vezme a nechá ji se starším dítětem u příbuzných. Další díly jsou o 20 let později. Ona je bohatá majitelka dolů na diamanty, on je chudnoucí majitel rybářského export import obchodu. A tak se on rozhodne ukrást celou jednu dávku diamantů z jejích dolů. Připlete se do toho mladá hezká holka, kterou milují oba její synové, aniž by věděli, že to jsou bratři. Nakonec se Búrovi povede diamanty ukrást a utíkají k hranicím, ale pronásledují je. Po mnoha útrapách, kdy se ho jeho členové bandy pokusí zabít a kdy jej Santene pokouše tak, že dostane otravu krve se jim povede utéct. A poslední záběr je, že mu Santene vraždu těch křováků, znásilnění a ukradení syna odpustila, protože ho vlastně taky miluje. Vypadá to jako docela chutná slátaninka, ale v 1994 to byla bomba. A i dnes bych se na to docela rád podíval. ()

Reklama

KatRi 

všechny recenze uživatele

Taková trošku srdceryvná sága - romantické, dramatické, kruté, plné vášní i rozčarování. Coby dvanáctiletému děcku mi tohle dlouho vězelo v hlavě a až dnes jsem přišla na to, jak se série vlastně jmenuje. Docela ráda bych to zkoukla s dnešním 'rozumem', tak čekám, že při všech těch neustálých reprízách všemožných amerických 'trháků' i českých socialistických 'lahůdek' si televize vzpomenou i na smutný příběh dvou hodných lidí křováků a těch 'zlých' Evropanů. Protože v devadesátých letech to spolu s Dallasem, Kořeny apod. bylo opravdu něco... ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Nostalgie, viděno v hlubokých devadesátých letech. Byl jsem malý prcek, přesto střípky zůstaly, a to: křečovitý porod v buši, žena rodí a buší břichem do stromu, následný útěk před muži na koních, stopa: zachycené vlasy na větvi, starostliví a dobří křováci, zlí jezdci na koních, běloška v nesnázích... ()

Hebča 

všechny recenze uživatele

Vše už popsal uživatel monolog, tak není moc co dodávat. Pamatuju si, že se mi to v 11 letech strašně líbilo. Hlavní hrdinka mi připadala jako nejstatečnější žena na světě a tolik útrap na jeden život jsem do té doby nikdy neviděla. Trochu mě proto překvapil ten happyendovský konec. Ale jinak to pro mě v té době nemělo chybu. Navíc jsem se dozvěděla, že pravý diamant je po namočení do vody suchý. To je dobré vědět. 8.2.2007 ()

Zajímavosti (1)

  • Natočeno podle knih Wilbura Smithe "Pobřeží v plamenech" a "Síla meče". (sissi.s)

Reklama

Reklama