Reklama

Reklama

Rok Draka

Trailer

Obsahy(1)

Ve válce s čínskou mafií není dobré zůstat sám... Policejní kapitán Stanley White (Mickey Rourke) patří mezi nejzkušenější a nejspolehlivější newyorské muže zákona. V době, kdy je jmenován policejním velitelem pro Čínskou čtvrť, dojde v Brooklynu k vraždě starosty Čínské čtvrti Wonga. V tamní mafii převezme moc Wongův ambiciózní zeť Joey Tai (John Lone). Ten navenek vystupuje jako lidumilný ochránce chudých čínsko-amerických rodin, avšak ve skutečnosti obchoduje s heroinem. Je to on, kdo dal Wonga odstranit. White, původem Polák, je bývalým vojákem z vietnamské války. Vrátil se z ní s fanatickou snahou o obranu Ameriky a s bezbřehou nenávistí proti všem Asiatům. Zavedení pořádku v Čínské čtvrti se pro něj stává osobní věcí. Navzdory varování svých nadřízených White poruší dohodu mezi newyorskou policií a čínskou mafií. Pustí se do boje nejen s pouličními gangy, ale i se samotným Taiem. Jeho hlavní zbraní je přitom sveřepá zarputilost, se kterou je schopný jít za cílem i přes mrtvoly. A těch v této válce nebude málo… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Za možnost vidět podobný film bych v osmdesátkách dal život. 1) Dnes už ne._____ 2) Líbili se mi pěkný 33letý Hongkongčan John Leone (nový výkonný šéf Triády) a samozřejmě charismatický rovněž 33letý Mickey Rourke (policejní velitel pro Čínskou čtvrť White)._____ 3) Oceňuji realistický konec. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

V 80tých letech nebyly Stoneovi scénáře třikrát politicky korektní a Rok Draka ve své době vyvolal rozruch díky způsobu, kterým Cimino (O.Stone) pohlížel na Chinatown. Dnes je tato epická gangsterka zapadlá v propadlišti filmových dějin. Je to škoda, protože se jedná opravdu o velký film se vším všudy. Nerad používám termín "životní výkon" (imo relativní), ale v tomto případě Mickeymu role kapitána Stanleyho Whitea fakt sedla. Touha hraničící s posedlostí. Nenávist. Morální rozpolcenost (You were right; I was wrong. Sorry. I'd like to be a nice guy. I would. I just don't know how to be nice) to vše zdobí hlavní postavu, která je hnacím motorem filmu al Mickey ji zvládl fakt úžasně. Každému kdo má rád filmy Michaela Ciminoa a je zvyklý na tempo jeho vyprávění bych Draka vřele doporučil. Ostatním bych draka doporučil už jen kůli závěrečné přestřelce na mostě, ta je prostě uau ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ciminova poctivá režie a vynikající Stoneův scénář, který rozrývá dění za oponou čínské čtvrti. Spousta výborných nápadů (manželka, přestřelka na mostě) a žádné servítky. Pomalejší tempo trochu zamrzí, mohla to být prvotřídní záležitost. Takhle je to jenom hodně fajn žánrovka s mladým (ještě nezpustlým) Mickey Rourkem. V týhle zemi lidi nemají paměť. Nikdo si nic nepamatuje. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Kapitán Stanley White je v podání Mickeyho Rourkea typicky drsný vyšetřovatel. V čem film dle mého názoru vyniká je nevlídná a nepřátelská atmosféra čínské čtvrti. Ta vzniká právě vykreslením na dostatečné stopáži snímku a proto bych těch 134 minut rozhodně neviděl jako negativum. Zaujme i do krajnosti dovedená koncepce, že za Stanleyho to "schytávají" všichni kolem něj, zatímco on je takřka "neprůstřelný". ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Rourke výtečně!!! Ach Mickey, proč se proboha nedržel víc takovýchto žánrů? Rok Draka má sice první polovinu pomalejší tempo, jenže ono výrazně naznačuje, že když si někdo zahrává s čínskou mafií, tak druhá půlka filmu musí být zákonitě suprovej masakr... Přesně tak se stalo. Velký zvířata začali pomalu vymírat, kolegové Stanleyho taktéž. Zašlo to tak daleko, že se vraždili i členové rodin. Prostě taková kmotrovina až to bolí. Samolibej, nafoukanej narcis Mickey si za tento kousek zaslouží macatý čtyři hvězdy! 80% ()

Galerie (59)

Zajímavosti (20)

  • Dámska speváčka, ktorú môžeme vidieť v jednej scéne v reštaurácii a potom aj počas záverečných titulkov, bola skutočná speváčka, ktorú Cimino "našiel" v jednom slizkom, špinavom klube v Taiwane. Obsadil ju do filmu a po skončení natáčania už vedela po anglicky a dokonca začala študovať na škole Bernard v New Yorku. (Real Tom Hardy)
  • Když se Stenly (Mickey Rourke) po provalené nevěře hadá doma se ženou v kuchyni, je možné zpozorovat ve skle ve dveřích odraz muže držícího ve vzduchu mikrofon. (J.A.K.)
  • Cimino a Stone trávili veľa času v Chinatowne so skutočnými čínskymi gangmi, ako napríklad Ghost Shadows. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama