Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

misterz 

všechny recenze uživatele

Rozhodne tomu nemožno uprieť typický Coenovský svojrázny štýl. Obsahovo mi to neprišlo ako nejak extrémne zaujímavé - v podstate také banálnejšie točenie sa okolo autorského bloku. No čaro spočíva v postavách, z nich tu Coeni vyťažili maximum. Každá jedna mala niečo do seba a vždy niečím dokázala upútať. Do toho trocha prekvapenia a atmosféra s prvkami, ktoré Coeni rozvinú až v neskorších filmoch. Nadpriemer. 70/100 ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Coeni opět zazářili. V tomto filmu se sice neodehrává nějaký pochopitelný ucelený příběh se zápletkou, což ale není na škodu. Hlavním kapitálem filmu jsou opět, jak už to u Coenů chodí, postavy. Všechny až do té nejméně podstatné jsou bravurně napsány a zahrány. A pak také ta vizuální forma. I když se film zrovna dvakrát nepovede, kamera je u Coenů vždy prvotřídní a v pefektní souhře s hudebním doprovodem. A pak je tam taky ta krabice. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Coenovci si medzi svojimi veľdielami dávajú pohov práve takýmito jednohubkami, na ktoré si divák musí nájsť tú správnu chvíľu. A aj tento to potvrdzuje. Potvrdil to ľahkosťou spracovanie ťažkej žánrovej kombinácie, hereckými prednosťami, ktoré ženú film dopredu aj napriek ťažkému nákladu vo forme príbehu, ktorý im Coeni naložili. Výnimočnosť charakterov postáv a skvelých dialógov mi predsa len naznačili, že by som nemal klesnúť na tri hviezdičky. Ale škoda, že film trošku neskomerčnili, trošku svižnejší dej, viac napätia a bol by z toho trhák. 75%. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Coenovka jak vysita, panoptikum ruznych zabavnych figurek(majitel filmoveho studia, Chet, Barton, Charlie), ktere jsou hezky vykresleny do detailu - coz je devizou Coenovcu. Film me bavil ale s blizicim se koncem jsem se zacal ztracet a ztracet ...film skoncil a ve me zustalo spousta nezodpovezenych otazek. Musi se nechat ze je tam paradni vyprava a exelentni herecke vykony + Lynchovský konec 75% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bratři Coeni jsou pojem, který v životě nedokážu pochopit. Jejich filmy jsou ve všech ohledech divný. To se jim prostě upřít nedá. Ale když to vezmu z mýho pohledu, nikdy nevím, co od jejich filmu budu moct čekat a pokaždé mě překvapí něčím jiným. Tenhle film, kterej je taky jedním z prvních, co vůbec natočili mě tak v ničem vůbec nepřekvapil. Ze začátku mi představí dvě, dost divný postavy a postupem času zjišťuju že něco není v pořádku. Během tohodle zjištění mě film přestává bavit a už si ho představuju v těch slabších z jejich kotlíku nabídky. Jenže tu se vyloupne naprosto brutální závěr a já jsem okamžitě na sedle. Už jsem se bál, že tenhle film u mě zapadne, ale nakonec se to nestalo, protože...no uvidíte to sami. Rozhodně to za shlédnutí stojí a když přežijete tu délku, tak se Vám film odvděčí. Bratři Coeni mi tak ve výsledku nabídli jeden z nejlepších filmů, co jsem od nich viděl. A to jsem si po půlce ani nemyslel, že bych to někdy řekl. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Film jako první v historii vyhrál 3 hlavní ceny na MFF v Cannes - pro Nejlepšího herce v hlavní roli (John Turturro), za Nejlepší režii a Zlatou palmu pro Nejlepší film. (MrCreosote)
  • Pták, který se v závěru filmu ponoří do moře, nebyl ve scénáři. (MrCreosote)
  • Podle slov bratrů Coenů byl hlavní inspirací pro Bartona Finka Polanského Nájemník, jenž se také odehrává převážně v jednom bytě. (MrCreosote)

Reklama

Reklama