Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

codeas 

všechny recenze uživatele

Na první pohled by se dalo odhadnout, že se jedná o pohádku. Tato krátká úvaha, která shrnuje celý život jednoho nepříliš oblíbeného jedince, je shrnuta do 20 minut. Je neuvěřitelné, kolik špatných zkušeností prožije hlavní hrdina. Tento film dodá životu tu pravou náladu, že ne vše co se stane právě Vám, není to nejhorší. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

je až zarážející, jak je tenhle kraťas i přes tu na první pohled všudypřítomnou depresivní atmosféru schopen celkově vyznít příjemným dojmem.. "Fakt 914: Alkohol může způsobit opilost a nahotu." ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Fakt 914: "Alkohol může způsobit opilost a nahotu." Skvělé a nápadité. Příběhy Adama Elliota jsou podávány tak osobitě, neotřele a krásně, že se tomu ani nechce věřit. Trošku naivní, trošku šílené, trošku halucinogenní, trošku naturální, ale uplně bombové. Humor a drama lépe skloubit nelze. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Krásné motto na závěr zní: "Život je jako cigareta, vychutnej si ho až do konce!". Jsem absolutně ohromena! Je to tak nepozlacené, nezabalené nic do pěkného papíru, protože to vše krásné je ta samotná podstata, která to nepotřebuje. Škoda, že nemohu hodnotit víc než 5. Absolutně moje emoce vygradovaly a to všechno bez toho pozlátka v podobě "smutné doprovodné hudby". Humor zde byl tak chytrý a nepředvídavý. Ou, já jsem si to tak vychutnala. Ráda to doporučuji všem, kteří mají rádi čirou pravdu. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Adam Elliot a jeho černý humor a pohádky o smrti mají něco do sebe, ale tohle mi přišlo ve 20 minutách zbytečně moc depresivní. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Asi jsem natvrdlejší než sám Harvie (a předesílám, že lebku zatím operovanou nemám!). Vůbec jsem totiž nepochopila poselství tohoto kraťasu. Neholduji ani kouření, ani nemám chorou zálibu v nahotě, autorův humor mi vůbec nepřipadá vtipný a animace, no, někomu se třeba líbí, mně ne. Poslední ťafkou divákovi je závěrečné "moudro", že život je jako cigareta a je třeba si ho vychutnávat až do konce. (A když už ti nechutná a máš třeba rakovinu jako Vilma, nu co, je tady dózička tabletek a adié, milý světe!) Že film dostal Oskara mne naprosto nepřekvapuje! PS. Pořád přemýšlím, za co dát aspoň jednu hvězdičku? Aha, už vím! Za plastelínu, je to takový příjemný materiál dětem na hraní, ale Elliotovi bych ho už víckrát do ruky nedávala ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Výborný kratas, překypující černým humorem a nápady. Adam Elliot má jedinečný talent na tvoření výstředních postav a situací! ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Milý pěkný filmeček, s příběhem obyčejného člověka, vyprávěný s lehkostí a vtipem. Jak neuvěřitelné věci se stanou a přitom jsou úplně normální a reálné. Zvláštní pocit z filmu je, že sled událostí je velmi nepředvídatelný a i přes to víte, že něco takového se může stát a přemýšlíte, jak může někdo něco takového vymyslet! A autobusová zstávka, joooo! ()

sta 

všechny recenze uživatele

Život je opravdu jako cigareta... můžete ho típnout v půlce :) ale ne po zhlédnutí tohoto neskutečně pozitivního filmečku. Akademie se zas jednou sekla a toho pozlacenýho plešouna vložila do těch správných rukou. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Smutný a zároveň vtipný kraťas plný spousty životních mouder, jehož jedinou chybou je krátká stopáž. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Krásna citlivá smutne-veselá krátkometrážna jednohubka. Emočná a nápadová jazda ktorá sa človeka milo dotkne. Povedal by som že podobný námet s týmto prevedením lepšie ani natočiť nešiel, to by som ale nesmel vidieť neskoršie natočeného Mary a Maxa, ktorý je vyladený do dokonalosti. 4,5* "Kurrrwa." ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Harvie Krumpet byl sice retardovaný a jeho život rozhodně nebyl procházkou růžovým sadem, ale přesto film není laciný a sentimentální, ale naopak na všechno pohlíží z nadhledu, objevuje se černý humor... Animace mi byla velice sympatická, během celého filmu jsem se bavila. Tohle se prostě povedlo. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* u nás doma nejoblíbenější a nejčastěji pouštěný krátký film i návštěvám, a to je myslím dostatečně jasný komentář ;-) Animovaný skvost o životě jednoho (ne)obyčejného človíčka. Z těchto pár důvodů ho mám zařazen i mezi své nejoblíbenější filmy a zastupuje tak v něm i ostatní kraťasy, které patří mezi mé oblíbené filmové žánry. [ PŘÍBĚH: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Innuendo1987 

všechny recenze uživatele

Sakra, ten Adam Elliot, to musí být fakt zajímavý člověk. V době kdy tohle dělal mu bylo asi tak třicet, ale do tohohle filmečku dal tolik moudra jako minimálně o dvě generace starší filozof. Animaci nemá smysl zmiňovat, ta je prostě tak škaredá, až je naprosto odzbrojujícím způsobem dokonale krásná. Skvěle vybraný hlas vypravěče, úžasný scénář. Přestože, nebo právě proto, že to je kraťas, tak pro mě snad ještě o chlup lepší než Mary a Max. Oskar naprosto zasloužený. Chvála Dadel za titulky. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Krátký snímek od tvůrce Maryho a Maxe, na kterém jde vidět, že to je od režiséra Maryho a Maxe (Adam Elliot) a vypráví příběh mentálně postiženého Harvieho Krumpeta, jenž i přes svůj těžký život si vždy najde světlo, pro které je dobré žít. Opět svým způsobem melancholický film, jenž nejde proti proudu, hrdina nebojuje proti společenskému řádu, naopak, smiřuje se s nevyhnutelností svého osudu. Ovšem metodou, při které vám dojde, že i v nejtěžších chvílích života můžeme najít dobré důvody pro to nejen dále žít, ale i se smát.. Tento příběh je totiž přesně tak vypravován. I přes pesimisticky laděný život, který Harvie má, je to komediální, dojemné. 85% ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Všetci v podstate čakáme na svoj neviditeľný autobus, len niekto začne čakať skôr a niekto neskôr. Niekto dokonca už čaká no ani si to neuvedomuje. Celé mi to prišlo ako ironický pohľad na obyčajný život podpriemerného človeka. ()

Reklama

Reklama