Reklama

Reklama

Neobvyklý kriminální příběh, který všechny konvence staví na hlavu. Tři kamarádi už mají dost nudy a obyčejného života na předměstí. Lákají je peníze a život kriminálníků. Tito nešikovní a hádaví zlodějíčci se však vůbec nedají srovnat s místním kmotrem (James Caan Mickovy modré oči), který je dovede k největší akci jejich kariéry. V jedné z hlavních rolí uvidíte skvělého Owena Wilsona (Jsem agent, Taková zvláštní rodinka), který je také spoluautorem scénáře. Film Grázlové se s debutujícím Lukem Wilsonem (Pravá blondýnka, Charlieho andílci) a Bobem Musgravem stal kultovním komediálním hitem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Aniž bych byl nějak světaznalý filmů Wese Andersona tak musím konstatovat, že už jeho prvotina nese hodně charakteristických znaků jeho tvorby. Owen Wilson je správně cáknutý a plánované loupeže také podle toho vypadají. Překvapí účast Jamese Caana. Za hodně povedenou část filmu bych označil jedno milostné vzplanutí k jedné paraguayské krásce. 65% ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

zo všetkých filmov, ktoré som od môjho obľúbenca Wesa Andersona videl, je tento zatiaľ najslabší (nevidel som ešte úplne prvý, ktárkometrážny filmík nesúci rovnaký názov ako tento delovečenrý debut, ktorý bol pre neho predlohou) ale už nesie niektoré typické znaky rozprávačského talentu a štylistického umenia tohto mladého a nadaného autora, veľmi jemnučký náznak humoru ála anderson a úžasnú dvojku bláznov wilsonovcov . . . jediný problém je v tom, že je to do hodiny a pol dlhej verzie prerobená "prkotina" s pôvodnou minutážou 13 min. čím na niektorých miestach vzniknú tzv. hluché miesta (alebo tiež chvíľky "o ničom"), ale je to prinajmenšom ten najrozkošnejší a najčudnejší film o ničom, aký som kedy videl (a chvíľu som zvažoval, že za tú ľudskú obyčajnosť a charakteristickú podivnosť dám aj štvrtú hviezdičku) ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Čus Wesi - Čus Owene - Hele, mám tady rozpracovanej scénář k filmu, nechceš mi pomoct ho dopsat? - Jasně, kámo. O čem to je? - No, de facto o ničem - Aha - Ale myslím, že to moc nevadí. - Fakt? - No jasně. Nikdo nás nezná, ještě jsme nic nerežírovali, nic nenapsali, v ničem nehráli, tak se na to bude pohlížet shovívavě, víš? Tak jako "no nic moc, ale je to prvotina, tak co byste chtěli" - Když myslíš. Tak o čem to je? A neříkej znovu, že o ničem - OK. Hlavní postava je Dignan, kterej je takovej trochu retard - Retard? - Jo, retard. Toho bych mohl hrát já. Pak je tam Anthony - To je taky retard? - Tak trochu jo. Ne tak velkej jako Dignan, ale taky retard - Co kdyby sme mu napsali nějakou romantickou linku? - To nevím, kámo. Má to být taková jako ulítlá krimi komedie - To nevadí, práskneme to tam - A do koho se jako má zamilovat? - To je úplně šumák. Třeba do nějaký uklízečky v motelu - Když myslíš - A co tam máš dál? Příběhově? - No jak říkám, nic moc. Tyhle dva retardi a jeden ještě o něco menší retard Bob se budou snažit něco ukrást - To je všechno? - No jo no - A podaří se jim to? - Nepodaří a ten retard Dignan půjde do vězení - Tak to končí? - Jo - No, je to docela slabý, ale tak zkusit to můžeme... 40% ()

ZIASystems 

všechny recenze uživatele

Komedie Wese Andersona (Royal Tenenbaums, Rushmore) NECHTĚJÍ být kdovíjak originální a kdovíjak vtipné. Anderson staví hlavně na absurdnosti jednotlivých postav a situací do kterých se dostávají. Na jeho filmech je daleko nejúžasnější to, že při pozorném dívání se může člověk cítit, jak se všichni při natáčení královsky bavili. Tenhle film je skoro o ničem (tedy o ničem novém), ale v podání bratrů Wilsonů, což jsou Andersonovy bývalí spolužáci a hrají ve všech jeho filmech, je na co koukat a čemu se smát... tedy alespoň já se bavil velice :) ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Podle Scorseseho jeden z deseti nejlepších snímků devadesátých let, ale podle mě Anderson překonal svůj debut zatím všemi nadcházejícími snímky. Ovšem už zde je jasně čitelný režisérův styl - Andersonovy trademarky, specifická kamera, nadsázka... Na tomto snímku mi nejvíce podařený přišel samotný konec, kdy dochází k "naplánovanému" přepadení. Jinak v podstatě souhlasím s Eddardem. 70% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (15)

  • Producent James L. Brooks nebol s pôvodnou verziou scenára spokojný, a tak Wesa Andersona a Owena Wilsona (Dignan) poveril jeho prepísaním. Napriek tomu bol dosť nervózny, pretože ani Anderson ani Wilson si počas stretnutí s ním nerobili žiadne poznámky ohľadom jeho pripomienok k scenáru. (m.a.t.o.)
  • Snímka sa v USA premietala iba v 49 kinách. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama