Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj probíhá od listopadu 1951 do listopadu 1952. Po převratu v únoru 1948 následuje násilná kolektivizace. Lidé na vesnicích jsou v šoku, protože komunistická strana, která se uchopila násilně moci, ještě pár týdnů před volbama slibovala, že brát lidem majetky nebudou. Hospodáři, kteří měli po generace silný vztah k půdě, jsou o ni okradeni a mezi lidmi to způsobí spousty bolesti nenávisti a rezignace. Vznikají první jednotná zemědělská družstva. Jan Hamr (Jaroslav Satoránský) je zaskočen a říká: „Takhle by se to dělat nemělo,“ neví na čí stranu se postavit, ale v příštím záběru už stojí ve svazácké košili na pódiu a přesvědčuje o prospěšnosti družstev. Partyzán Hubert (Jiří Vala), na jehož místo vedle Bety (Miriam Hynková) se vrátil její muž, zahořkne a přestává vycházet s lidmi. Jan Hamr vstupuje do družstva a matka jej vyžene z domu. Marie Zajíčková (Jana Šulcová) se družstevníka Hamra odmítá vzdát a otec ji též vyhání z domu. Jan s Marií se chtějí se brát, ale Jan dostává povolávací rozkaz. (sator)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Ve 2. minutě na návsi je vidět malá kamenná kaplička s pohárem, dvojramenným křížem a podobiznou Jana Husa a citátem: „Pravda vítězí.“ Nachází se poblíž adresy Konojedy čp. 33. (sator)
  • Jaroslav Satoranský (Hamr) mluví o tom, že většina krav v družstvu je tuberkulózních. Stejné téma řeší jako Rafai v inscenaci Rafan (1973). (sator)
  • V epizodě se mluví o „šramlu“. Jedná se o malý hudební soubor ve složení housle, akordeon, kytara a případně klarinet. Původ názvu pochází od jména vídeňského kapelníka Johanna Schrammela (1850–1893). (sator)

Reklama

Reklama