Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o vášni, jež se vymyká kontrole. Žena, která vede úspěšnou uměleckou galerii, pozvolna shledává, že se propadá hlouběji a hlouběji do děsivého vztahu s mužem, který otevírá její nitro a posunuje rozkoš za hranice všeho, co kdy poznala, neboť je jím svedena k takovému odevzdání, jež nezná žádných zábran. (Bonton Home Video)

Recenze (172)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,SLOBODNÁ BIELA ŽENA, VEĽMI PEKNE STAVANÁ BLONDÍNA, ŠTÍHLA, KULTÚRNA, POUŽÍVA VIBRÁTOR...“ __ Opäť som si rozšíril svoje divácke obzory a konečne som videl kultových ,,9 a ½ týždňa“. Vzhľadom na porovnanie rozpočtu a konečných tržieb mi však jeho slávna kultovosť príde nadsadená (možno klamlivá) a status erotického filmu zrejme získal, keď sa u nás v 90. rokoch dostal na TV obrazovky, zavše uvádzaný v neskorých večerných hodinách, tuším raz dokonca vysielaný na Valentína. V skutočnosti – ako uvádza popiska – ide o romantickú drámu a erotiky tam dokonca ani veľa nie a ak áno, ide skôr o zbierku návodov na okorenenie si milostného života, kedy sú však ľúbostné scény useknuté v ich polovici, preto nevyznievajú natoľko dráždivo ako v prípade neskoršieho ,,Základného inštinktu“ alebo Lyneho ďalšieho filmu ,,Osudovej príťažlivosti“, kde svoju obľúbenú tému skúmania zákutí ľudskej sexuality zvládol výrazne lepšie. Každopádne Lyne mal ,,oko“ a svietením jednotlivých scén dosiahol (trocha gýčovú) vizuálnu stránku, ktorá výrazne dopomohla vystihnúť atmosféru New Yorku 80. rokov. Ku obom hlavným predstaviteľom poviem toľko, že v prípade Mickeyho Rourka som nepovažoval za vhodné nadabovať ho do češtiny Jiřím Prágerom, avšak na druhej strane daný dabing podporil jeho úchylný charakter. Kim Basinger bola v danej dobe ozaj kočka a kdesi som čítal, že bozkávať sa s Rourkom bolo pre ňu ako oblizovať popolník. ,,50 odtieňov kadečoho“ v ktorých si po rokoch zahrala nepochybne čerpalo práve z tohto filmu a ktovie, ako ich tento film ovplyvnil. Nebude to určite náhoda. A kto si všimol Rona Wooda? (4047. hodnotenie, 63. komentár k filmu) ()

hefoo 

všechny recenze uživatele

Ide skutočne o príbeh o vášni. Tento snímok je bezpochyby vhodnejší pre náročnejších divákov, ktorým nejde o to aby obdivovali krásne telo Kim Basinger (je to skutočné krásny kus ženskej) ale skôr o vychutnanie si zmyselných experimentov a vášne. Vzťah, ktorý mali v tomto filme hlavné postavy bude veľké množstvo divákov len veľmi ťažko chápať. Dnes sa už jedná samozrejme o kultový film s kultovnou "krmiacou" scénkou pri chladničke (na ktorú sa môžem pozerať stále) a scéna plná vášne za daždivého počasia na náhodnom mieste a pri prvom vzájomnom sa poznávaní. Miestami je film tak dokonalý ako je dokonalé telo Kim Basinger a miestami veľmi depresívny (čomu napomáha aj vhodne situovaná hudba). Podstatnou vlastnosťou filmu je však zaujímavý spôsob vyobrazenia erotiky a že jej nie je málo :) Na plný počet to nie je aj keď ma film veľmi zaujal a inšpiroval ale na druhej strane vo mne po závere nerezonoval ako napríklad u Match Point - Hra osudu. ()

Reklama

MissJ 

všechny recenze uživatele

Už jen za to, že to není směšný (ačkoliv na tom krutě zahlodal zub času). Opět ta typická atmosféra, Lyne tohle ovládá mistrovsky (tady měl navíc obzvlášť šťastnou ruku při výběru herců). Většina jeho filmů u mě funguje jen na první zhlédnutí, které mě dostane, při druhém už efekt mizí, začíná prosakovat prvoplánovost, kouzlo je fuč a film padá do nudného průměru. Je to i případ Nine 1/2 Weeks, ale hodnocení měnit nebudu. Hudba mohla být zvolena líp. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nejprofláknutější je z filmu asi scéna krmení u ledničky a pak Kimin striptýz na Cockerovo You Can Leave Your Hat On, který si s písničkou užasně sedne. Film, jehož kouzlo nespočívá ani tak ve viděném jako v tušeném, byl svého času opravdu kultem, i když tehdy spíš proto, že se v něm čekalo něco zapovězeného a brutálně nemravného, což dnes vyznívá dost usměvně. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kedysi pre mňa nepochopiteľný kult, ale Kim nič iné nevedela hrať. Vraj v scénach s Mickeym jej nebolo všetko jedno, že tam bol nejaké animozity. A teraz keby si mala predstaviť, že by mala robiť tie isté scény s Rourkovym výzorom dneška, neviem čo by povedala. Ale vlastne, ani ona už nie je to, čo bývala, dôstojná staroba to teda nie je, v zemi ostane len plast. Každopádne film bez ducha, čisto hraný na jednu formu a to erotickú. Zvyšok je len balast. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (16)

  • Záver filmu mal vyzerať inak. Obaja "zaľúbenci" mali užiť jedovatú tabletku, ale John (Mickey Rourke) by ju na poslednú chvíľu stihol vymeniť za vitamíny. (Raccoon.city)
  • Hovorí sa, že Kim Basinger (Elizabeth) neznášala svojho hereckého partnera, lebo smrdel cigaretami a alkoholom. (Raccoon.city)
  • V některých sexuálních scénách byly za Elizabeth použity dablérky. (HellFire)

Související novinky

Kdo se ponoří do Padesáti odstínů temnoty?

Kdo se ponoří do Padesáti odstínů temnoty?

29.01.2016

Kim Basinger se letos objeví v komedii Správní chlapi Shanea Blacka (Iron Man 3), pořádný comeback si ale dá až v únoru 2017. Zahraje si totiž Elenu Lincolnovou, obchodní partnerku a bývalou milenku… (více)

Reklama

Reklama