foto

Christine Baranski

  • nar. 2.5.1952 (66 let)
    Buffalo, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Je jednou z nejváženějších hereček na světě, která se proslavila ve filmu, v divadle i na televizních obrazovkách a je držitelkou ceny Emmy, American Comedy Award, dvou cen Tony a tří cen SAG.

Baranski pochází z Buffala a vystudovala Juilliard. Po dokončení studia začala působit v místních divadlech i po celém New Yorku. Zlomovým pro ni bylo obsazení do broadwayského komediálního hitu Toma Stopparda The Real Thing v režii Mikea Nicholse, za který získala ceny Tony a Drama Desk. Poté si Baranski vysloužila druhou cenu Tony za svůj výkon ve hře Neila Simona Rumors a druhou cenu Drama Desk za roli ve hře Lips Together Teeth Apart, kterou pro ni napsal Terrance McNally. Kromě toho se objevila ve hrách Hurlyburly, The House of Blue Leaves, Promises, promises a The Loman Family Picnic. Baranski také sklidila bouřlivý úspěch svým ztvárněním paní Lovettové v muzikálu Sweeney Todd v nastudování Kennedy Center, a také rolí ve hře Mame.

Za své výkony v úspěšném komediálním seriálu společnosti CBS Cybill získala Baranski cenu Emmy, American Comedy Award a cenu SAG. Kromě toho byla za své výkony v tomto seriálu na cenu Emmy nominována ještě třikrát a na Zlatý globus dvakrát. Objevila se také v epizodní roli seriálu Frasier, za kterou byla na cenu Emmy nominována popáté ve své kariéře, a před nedávnem byla poctěna šestou nominací za svou vedlejší roli v seriálu Teorie velkého třesku. K vidění byla také v seriálech Happy Family a Welcome to New York a také v trojici televizních filmů: Eloise v hotelu Plaza, Eloise a Vánoce a Gurmánská láska.

Z filmů má na svém kontě například snímek Mamma Mia!, Chicago, který v roce 2002 získal Oscara v kategorii Nejlepší film, Grinch, Trhák pana Bowfingera, Skandál Bulworth, Velmi nebezpečné známosti, Ptačí klec, Zvrat štěstěny, Orlové práva, Nezvaný host, Addamsova rodina 2, Starosti starosty, Guru, 9 a ½ týdne, Jeffrey, založený na úspěšné divadelní hře Paula Rudnicka, Bonneville a Našli mě naši.

Baranski v současné době účinkuje v televizním seriálu stanice CBS Dobrá manželka, který byl před nedávnem prodloužen o druhou sezónu.

Zdroj: Falcon

Herecká filmografie

Filmy

2018 Mamma Mia: Here We Go Again!
2017 Matky na tahu o Vánocích
2016 Případ Sloane
Trollové
2014 Pírkovo dobrodružství
Čarovný les
2011 Who Is Simon Miller? (TV film)
2010 Exmanželka za odměnu
2008 Mamma Mia!
2006 Bonneville
East Broadway
Inseparable (TV film)
Našli mě naši
2005 Gurmánská láska (TV film)
Scooby-Doo a kletba Kleopatry
2004 In the Game (TV film)
Starosti starosty
2003 Eloise a Vánoce (TV film)
Eloise v hotelu Plaza (TV film)
Marci X
Sindibád: Legenda sedmi moří
2002 Chicago
Guru
2000 Grinch
1999 Trhák pana Bowfingera
Velmi nebezpečné známosti
1998 Skandál Bulworth
Správná dvojka II
1997 Ira Gershwin at 100: A Celebration at Carnegie Hall (TV film)
1996 Ptačí klec
1995 Jeffrey
V ulicích New Jersey
1994 Getting In
Nezvaný host
Strom snů
1993 Addamsova rodina 2
Night We Never Met, The
Tanec s bílým psem (TV film)
Život s Mikeym
1990 Zvrat štěstěny
1987 House of Blue Leaves, The (TV film)
Sukničkář
1986 9 a 1/2 týdne
Orlové práva
1985 Big Shots in America (TV film)
1984 Koumáci
1983 Nemocný láskou
1982 A Midsummer Night's Dream (TV film)
Soup for One
1980 Playing for Time (TV film)

TV seriály

2018 Dobrý boj (TV seriál)
Day 492 (S02E13)
Day 485 (S02E12)
Day 478 (S02E11)
další epizody (13)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Předloha detektivního románu (S11E15)
2017 Dobrý boj (TV seriál)
Chaos (S01E10)
Self Condemned (S01E09)
Reddick v Boseman (S01E08)
další epizody (10)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Účinné formy sbližování (S11E04)
Metafora s únikovým východem (S10E18)
2016 Dobrá manželka (TV seriál)
End (S07E22)
Verdict (S07E21)
Party (S07E20)
další epizody (12)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Sonda do rodinných vazeb (S10E01)
Scestný záchvat paranoie (S09E24)
Protest proti předbíhání ve frontě (S09E23)
další epizody (4)
2015 BoJack Horseman (TV seriál)
Hank After Dark (S02E07)
Dobrá manželka (TV seriál)
KSR (S07E10)
Discovery (S07E09)
Restraint (S07E08)
další epizody (22)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Koncepce mateřské přízně (S08E23)
2014 Dobrá manželka (TV seriál)
The Trial (S06E10)
Sticky Content (S06E09)
Red Zone (S06E08)
další epizody (22)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Porušení statu quo (S07E24)
2013 Dobrá manželka (TV seriál)
The Decision Tree (S05E10)
Whack-a-Mole (S05E09)
The Next Month (S05E08)
další epizody (22)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Minimalizace Dobyvatelů (S07E04)
Griffinovi (TV seriál)
Call Girl (S11E14)
2012 Dobrá manželka (TV seriál)
Battle Of The Proxies (S04E10)
A Defense of Marriage (S04E09)
Here Comes the Judge (S04E08)
další epizody (21)
2011 Dobrá manželka (TV seriál)
Kde se stala chyba (S03E11)
Kurz rodičovství (S03E10)
Povel k palbě (S03E09)
další epizody (24)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Analýza děvkovského reflexu (S05E01)
2010 Dobrá manželka (TV seriál)
Devět hodin (S02E09)
Hlasová schránka (S02E08)
Průšvihářky (S02E07)
další epizody (22)
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
Plavec se topí (S01E10)
Trojka (S01E09)
Nepřipravená (S01E08)
další epizody (10)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Mateřská shoda (S03E11)
Mateřská kapacita (S02E15)
2006 Americký táta (TV seriál)
Failure is Not a Factory-installed Option (S03E03)
2003 Happy Family (TV seriál)
2002 Speed Racer X (TV seriál)
2000 Welcome to New York (TV seriál)
1999 Znovu na světě (TV seriál)
1995 Cybill (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)
Můj přítel delfín (TV seriál)

Dokumentární

2018 Every Act of Life
2010 Education of Alicia Florrick: Making Season One, The
2008 ABBA: Mamma Mia! Story (TV film)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)

TV pořady

2015 2015 Creative Arts Emmys (TV pořad)
67. Emmy Awards (TV pořad)
Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
2010 62. Emmy Awards (TV pořad)
2004 TV's Greatest Sidekicks (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace