Reklama

Reklama

Otevři oči

  • Španělsko Abre los ojos (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vyhlášený frajírek a holkař César (Eduardo Noriega) se na jednom večírku seznámí s dívkou Sofií (Penelope Cruz) a zamiluje se do ní. Césarova žárlivá přítelkyně Nuria se rozhodne mu pomstit a narazí schválně do betonové zdi. César nehodu přežije, ovšem následky jsou tragické: má znetvořený obličej. Lékaři mu sdělí, že by nepomohl ani chirurgický zákrok. César však stále miluje Sofii, ale jednoho dne se všechno změní, protože doktoři objevili nový způsob... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

Matty 

všechny recenze uživatele

Prvních přibližně dvacet třicet minut ještě takříkajíc „jde“. Sledujeme milostný trojúhelník s tragickými následky. Hlavní hrdina César má všechno, žije si jako ve snu, ale pak, v jediném okamžiku, o vše přijde. Snad to byl zásah vyšší moci, snad osud, že hrozivou dopravní nehodu sice přežil, avšak zaplatil za ni (vzhledem k obsahu až neslušně) lákavou tělesnou schránkou. Nyní svou odpudivou fasádou automaticky odpuzuje každou pohlednou dívku a také ta z minulosti, čarokrásná Sofie, se od něj odvrací. Jeho tvář je stejně pokřivená jako jeho charakter. Zasloužil si to? Nezasloužil si to? Proč vede dlouhé dialogy s psychiatrem? Koho zabil? Tyhle otázky jsem si kladl během prvních minut, přesvědčený, že s trochou vypětí, třeba za pomocí scénáře, najdu odpovědi. Avšak pak se cosi zvrtne, Césarova zohyzděná tvář najednou zohyzděná není. Ale jenom dočasně. Sofie se mění v jeho bývalou zhrzenou milenku, Nurii. Ale jenom občas. Přestává být jasné, co je realita, co sen, co svět, do kterého César uniká za bdělého stavu. Jasné mi to nebylo ani po odhalení nečekané pointy, vysvětlující vše příliš racionálním způsobem, aby to mohla být pravda. Celý film je buď geniálně spletitý a po několikerém zhlédnutí dávající smysl, anebo jenom přehnaně komplikovaný a poznamenaný chorou myslí Philipa K. Dicka a režisérovými vlastními sny (z obojího totiž Alejandro Amenábar při natáčení vycházel). Film se však nevyznačuje pouze obtížnou „čitelností“, která nikdy není otravná, má rovněž výtečné herecké obsazení a mnoho nádherně zrežírovaných scén. V hlavní roli Euardo Noriega. Část filmu skrytý pod maskou či (nepříliš zdařilým) make-upem. Celý film sobecký, egoistický parchant. Vaše sympatie si stejně získá a společně s nim budete toužit zjistit, kde ksakru vězí pravda. 80% Zajímavé komentáře: tron, Rex Mundi, numi ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

S "Otevři oči" jsem měla stejný problém s odhalením skutečnosti (sen vs. realita) jako u jeho remaku "Vanilla Sky". Ale Amenábar je daleko schopnější režisér než Cameron Crowe - v jeho podání se celým příběhem od počátku line stín nejistoty a stopy pochybností. Amenábar umně buduje atmosféru, napětí, mísí temperament španělské fame fatale Pénelope s odcizeností moderního města... Z balancování na hraně mezi 3 a 4 * tak musím nakonec dát 4*. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to skvelý romanticky ladený mysteriózny thriller. Má veľmi dobrý príbeh o mladíkovi, ktorý si užíva bohatstvo a priazeň žien a práve teraz sa zamiloval do očarujúcej kamarátky svojho najlepšieho priateľa, pričom ani on jej nie je ľahostajný. Lenže po havárii so svojou predchádzajúcou známosťou stratí svoj vzhľad a tým aj svoju novú lásku, ale časom sa k nemu vráti a kvôli úspešnej operácii aj získa svoju pravú tvár. Lenže raz sa prebudí vedľa svojej predchádzajúcej známosti, ktorá pritom pri havárii umrela, pričom tvrdí, že práve ona je jeho láskou, čomu nechce uveriť a tak sa mu postupne život čoraz viac komplikuje, stráca prehľad nad tým, čo je sen a čo skutočnosť a tak spolu so svojim psychológom chce za každú cenu zistiť celú pravdu. Spracovanie je ale perfektné, spočiatku som vôbec nevedel, čo sa od tohto filmu dá očakávať a to sa ma držalo dlhší čas, rozbeh je skôr taký pomalší a ani sa v tejto fázi toho moc nedeje, hlavne sa predstavuje hlavný hrdina a jeho život, ale napriek tomu stále cítiť, že za tým všetkým je niečo viac. A skutočne to časom začne pôsobiť čím ďalej nejednoznačnejšie a tak je vhodné dávať pozor, stále pribúdajú nové zaujímavé prvky a celé sa to perfektne skomplikováva a už si ma to naplno získalo a hlavne tá posledná tretina je už vynikajúca. Síce ten úplný záver sa dal aspoň z tej základnej časti dlhší čas očakávať, ale to filmu vôbec neubralo, práve naopak, presne takýto záver som si aj prial a tak som veľmi spokojný. Pochvalu si zaslúži aj úplne ideálne rozloženie jednotlivých žánrov, dlhší čas som nevedel, ktorý je ten hlavný, väčší priestor má romantika, dráma, časom aj mysteriózny a thriller, ale tá ich kombinácia je perfektne rozložená, takže nemám čo vytknúť. Herecké obsadenie je na tom dobre, Eduardo Noriega síce neovlýva výraznejšou charizmou, ale pre túto úlohu sa hodil a hlavne časom som s ním už nemal žiadny problém, k tomu Penélope Cruz vo svojej jasne najlepšej úlohe, v akej som ju zatiaľ videl, ale veľmi dobre zvládnuté sú aj tie zvyšné. Réžia a technická stránka sú výborné, slušný vizuál, perfektné prepojenie snov a skutočnosti, všetko to skvelo funguje a na zvládnutie takéhoto viacúrovňového materiálu je potrebný skutočný talent. Otvor oči je rozhodne najlepší film na tému snov, aký som zatiaľ videl, Alejandro Amenábar si zaslúži veľkú pochvalu, keďže to zvládol nielen scenáristicky, ale aj režíjne a aj keď prvá polovica ešte nie je až tak perfektná, ako celok je to rozhodne na plné hodnotenie a je mi jasné, že pri druhom pozretí už ocením aj tú prvú. Veľké prekvapenie, pre mňa neznámy film, ale zároveň jeden z najlepších za dlhú dobu. 87% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Komplikovaný film, na který si v podstatě nejsem schopen vytvořit názor. Při jeho sledování jsem měl pocit, že se ten film bortí a rozpadá. Z počátku to vypadalo na silný příběh o hledání čehosi jako osobní identity a nového smyslu života po osudové autohavárii. Jak však film postupně plynul dál, jeho dramatická struktura se hroutila do chaotického prolínání flashbacků, snů a reality, ve které čert aby se vyznal. Svou nelineární narativní strukturou a sci-fi nádechem mi to připomnělo třeba snímky "Věčný svit neposkvrněné mysli" nebo "Truman Show", oba mě ale oslovily víc. Emoce tam ale byly a především každý záběr na Penélope Cruz mě uzemnil její temperamentní krásou. Hlavně kvůli ní tak hodnotím tento film relativně vysoko, ale ke druhému zhlédnutí nebo delší úvaze nad tím, o čem ten film vlastně je, chuť nenacházím. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny, ale pôsobivý film, na ktorého atmosféru sa ťažko zabúda. Začína sa pomerne normálne, ale každý, kto videl americký remake s Cruiseom vie, čo príde: koláž masiek, psychiatrov, (samo)vrážd, diskoték, flashbackov, snov v realite a reality v snoch, ľudoprázdnych ulíc a labyrint hmlistých otázok a ešte hmlistejších, alebo rovno neexistujúcich odpovedí. Ale funguje to na výbornú, celé je to úžasne hypnotické a pritom úplne iné, ako keby sa s takýmto materiálom pohral halucinogénny David Lynch. Pôsobivá „unikajúca“ atmosféra, výborná réžia, slušné herecké výkony a vtieravý pocit, že na tom celom niečo je. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu seCésar (Eduardo Noriega) objeví kráčející prázdnou ulicí Gran Vía nacházející se v Madridu a to zcela bez aut a lidí. Tato scéna ze stala terčem diskuze kvůli filmu Ďáblův advokát (1997), kde se hlavní hrdina, kterého ztvárnil Keanu Reeves, taktéž objeví sám kráčející absolutně prázdnou ulicí Fifth Avenue v New Yorku. Pochybovalo se o tom, která ze scén byla plagiátorem té druhé, protože oba filmy byly zvěřejněny v tom samém roce. (Seabeast)
  • Ve scéně, kdy César (Eduardo Noriega) jde to Sofiina (Penélope Cruz) bytu a strhává ze zdi její fotky, lze spatřit obrázek "Sandmana", což je populární komiksová kniha, která pojednává o světě snů. Její autor je Neil Gainman. (Seabeast)

Související novinky

Amenábarův scenárista točí sci-fi

Amenábarův scenárista točí sci-fi

16.03.2015

Mateo Gil, několika cenami Goya oceněný španělský spoluscenárista tří filmů Alejandro Amenábara – konkrétně Otevři oči, Hlas moře a Agora – se poslední roky pokouší i o režii. Po dobře přijatém… (více)

Reklama

Reklama