Reklama

Reklama

Had a duha: Smrtící voodoo

  • Česko Had v duze (neoficiální název) (více)
Trailer

Strhující dílo Wese Cravena, režiséra kultovních hororů VŘÍSKOT a NOČNÍ MŮRA V ELM STREET. Útěk z amazonského pekla byl pro antropologa Dennise Alana pouhým začátkem hrůz, které na něj číhají při pátrání po tajemném léku. Vydává se pro něj na ostrov Haiti a brzy zjišťuje, že původ zázračného anestetika, které by mohlo pomoci miliónům nemocných, je spojen s rituály voodoo. Spolu se svou kolegyní Marielle se stále více propadají do spletitých nástrah tropického ostrova a zjišťují, že voodoo není jen snůškou povídaček k pobavení turistů, ale že jeho základ je v pravdě smrtící… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

Smok 

všechny recenze uživatele

Wes mi ponúkol asi najlepších zombíkov, akých som doteraz videl vo filme - psycho pacientov s nepríčetným výrazom, ktorým niekto pomocou prášku ukradol dušu a oni sú teraz jeho majetkom. Super. Haiti a voodoo patria k sebe ako riť na šerbeľ a keď sa tam mladý antropológ vydá hľadať prášok (pre koho iného ako nejaký farmaceutický gigant), veci sa dajú do pohybu, miestni ho zrovna s otvorenou náručou nevítajú a hroby sa otvárajú častejšie ako u nás v bare šampanské. Vynikájúca atmosféra filmu je podporená exteriérmi na Haiti, kde žije 85% kresťanov a 110% voodoo. Klinec cez semenník na výstrahu bol silná káva :((( ()

JFL 

všechny recenze uživatele

V roce 1986 publikoval etnobotanik Wade Davis knihu The Serpent and the Rainbow o své cestě na Haiti. Z pověření jisté biochemické společnosti měl odhalit vědecká fakta za mýtem zombií s tím, zda by bylo možné látky užívané během zombifikace využít v lékařství či dobývání vesmíru. Davis vskutku dospěl k vědeckému osvětlení jednotlivých fází procesu a dokázal identifikovat jednotlivé užívané substance, které člověka nejprve uvedou do stavu podobného smrti a posléze ho jakoby zbaví vůle. Ačkoli Davisovo knižní pojednání místy vyzdvihuje senzační a dobrodružné elementy oproti faktům, podává unikátní vhled do role mýtu coby způsobu mocenské kontroly nad nižšími vrstvami haitské společnosti. Jeden z Davisových závěrů říká, že zombifikaci používali příslušníci haitských tajných společenstev jako zastrašující prostředek k podmanění si rolníků či vzpurných jedinců. Scenáristé Richard Maxwell a Adam Rodman spolu s režisérem Wesem Cravenem, jenž si po nízkorozpočtových exploatačních snímcích The Last House on the Left (Poslední dům nalevo, 1972) a Hory mají oči (The Hills Have Eyes, 1977) zajistil místo na výsluní úspěchem dnes ikonického hororu Noční můra v Elm Street (A Nightmare on Elm Street, 1984), přistoupili k Davisově knize s výraznou tvůrčí licencí. Jejich adaptace si z předlohy vypůjčuje pouze základní premisu a divákům předkládá surreální horor o konfrontaci racionality a nadpřirozena. Zdejší hrdina sice také má za úkol odhalit faktický základ zombie mýtu, ale záhy na vlastní kůži poznává, že čarodějové voodoo nejsou žádní šarlatáni a jejich moc se vzpírá vědeckému vysvětlení. Filmaři při vytváření své zneklidňující psychedelické vize moci primitivní magie výrazně čerpali z dobových předsudků vůči Haiti, které zahalili do hávu mystérií a hrůz. V osmdesátých letech byl ostrovní stát poblíž Ameriky hlavním tématem zpravodajských relací. Despotický režim prezidentského tyrana Jeana-Clauda Duvaliera přezdívaného Baby Doc vedl zemi do ekonomické i sociální záhuby a do okolních států uprchlo na milión obyvatel. Vedle napjaté politické situace lavírující na hraně diplomatických sankcí a hrozící vojenské intervence se Haiti stalo tématem společenské debaty také kvůli nařčení ze strany zdravotnických organizací, které zemi přímo vinily za rozšíření AIDS (což bylo posléze vyvráceno). Had a duha byl pouze jednou z řady dobových amerických produkcí, které tematizovaly voodoo a po třech desetiletích fantaskních vizí hraničících se sci-fi navracely zombie zpět k jejich kořenům. (text byl původně psaný pro katalog LFŠ) ()

Reklama

-Bomba- 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že jde natočit zombie horror, ve kterém se zombie ukážou jen minimálně a výsledek je více než skvělý. Wes Craven se voodoo téma chopil tak dobře, že vznikla neuvěřitelně zábavná podívaná i přesto, že se ve filmu neobjeví žádné klasické zombie typu Romera a ani moc gore či jiných specialitek. Doporučuji. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Celkem slušnej horůrek, Wes Craven opět dokázal, že je mistrem žánru. Nedá se říct, že bych se přímo bál, zas tak strašidelné to není, přesto je to velmi slušný film s pěknými exteriéry, celkem slušnou hororovou atmosférou a dobrým Billem Pullmanem. No a woodoo zápletka byla více než výborná, to téma mě celkem zajímá a tak mě potěšil i tento film. Nejlepší byly ty noční můry : D. Čekal jsem to trošku povedenější, ale i tak obrovský nadprůměr. Byly tu totiž i celkem povedené lekačky a pár odporných scén. 80%. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Velmi dobry a znacne prehlizeny voodoo horror Wese Cravena. Exoticke prostredi Haiti, voodoo ritualy se specialnim zamerenim na necromanticky proces "zombifikace", presvedcivy Pullman, kteremu podobne hororove role skvele sednou, plejada hruzostrasne vzhlizejicich haitskych cernousku v cele s vrazednym voodoo dikatatorem. Jako velmi vitana tresnicka take pusobi vyborna synthesized music Brada "Terminator" Fiedela. Skoda, ze solidne budovana atmosfera v prvni puli zacne s blizicim se koncem slabnout a na zaver je komplet pohrbena nekontrolovanym chaosem propukle revoluce a znacne trapnym "finalnim soubojem". 7/10 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Ve scéně, kdy hlavní hrdina běží po tripu od svého mrtvého kamaráda ve vrtulníku, spatří leoparda. Zvíře bylo ale točeno za mřížemi a ty poté neodborně retušovány, což je ve scéně patrné. (Grid)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Wada Davise. (Hans.)
  • Skladba "Voodoo" od americkej skupiny Godsmack je inšpirovaná práve týmto filmom. (Sunwheel)

Reklama

Reklama