Reklama

Reklama

Kalvárie

(festivalový název)
  • Belgie Calvaire (více)
Trailer

Obsahy(1)

Marc Stevens je hezký, mladý zpěvák, který cestuje svým Vanem od města k městu. Bohužel uprostřed lesa se mu pokazí auto. Pozdě v noci, za nepřestávajícího déště nemoudře poslechne radu Belga Boryse a vydá se do hotelu majitele Paula Bartela. Na začátku se zdá být majitel mílým a samotným člověkem, ale později se projeví jeho psychopatické stránky. Nabízí Markovi pomoc v nápravě auta. Zpěváka už znepokojuje při procházce lesem pohled na vesničany znásilňující prase. Jeho obavy jsou na místě. Bartel zničí jeho auto, omámí ho... a tady začíná Markova noční můra. Noční můra, která se skládá ze svázání, skalpovacích elementů, ukřižování a znásilnění... (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (168)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na bizarní filmy se rád podívám, tahle úchylárna mě však za srdce nevzala. Větší část filmu se nepříjemně táhne a jeden neví, zda se jedná o existenciální drama, či dokument o hospodě na samotě u lesa. Hlavní hrdina se sice pokouší dostat ze zajetí psychopatického hostinského, ale nakonec místo boje jen tak přežívá. Myslím, že ve skutečnosti by bojoval více, jelikož pud sebezáchovy má člověk v sobě zakódovaný hodně hluboko. Žádná z postav si sympatie diváka nezíská, a tak je vcelku jedno, kdo a v jakém pořadí se odebere na věčnost. Vrcholem bizarností je scéna ve vesnici u piva, kdy jeden magor sedne ke klavíru a zbytek magorů se pustí do tance. Přehlídka debilů jako ze sanatoria pro těžce postižené...Nejlepší na filmu je kamera a lesní scenérie, zejména bažiny s povalujícími se kotouči mlhy. Na dobrý film je to ale hodně málo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Film, který je hned od začátku fyzicky nepříjemný a ve chvíli, kdy v první třetině dojde ke znásilnění prasete, bylo mi jasné, že se zde budou dít hodně nepěkné věci. Film není samoúčelně krvavý, jako spíše fyzicky těžký na sledování, což divákovi pomáhá vcítit se do kůže hlavního hrdiny. Jen už to nikdy nebudete chtít vidět znovu. ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

Calvaire je příjemně stravitelný, malý explo snímek, tentokrát z Belgie a Francie. Velké plus si tento snímek připisuje hlavně vizuálem krajiny a ponurou buranskou atmosférou. Vesměs mi herci nebyli moc sympatičtí, a u hlavního hrdiny to považuji jako negativum, protože se mi mu tudíž ani moc nechtělo držet palce. Francouzi se po celou dobu stopáže drží s výskytem brutality při zemi a se vším se v tomto případě tak nějak šetřilo. Ničím se to asi do dějin nezapíše. Víc k tomu asi už nelze napsat. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Naozaj zvláštny psychologický exploitation, ktorý ma najprv ničil svojou nudnosťou, no postupom času som naň výrazne zmenil názor. Celý film sa totiž v podstate dosť vlečie a svojím spôsobom sa nič výrazné nedeje (alebo to aspoň divák nevidí). Na druhej strane; každý má svoju predstavivosť a v tom sa potichu ukrýva tá sila nenápadného príbehu zlomenia človeka, ktorý sa náhodou ocitne na zlom mieste. Škoda, že v tomto prípade ide o nesympatického muzikanta, ktorému som to aj prial, keďže mi dosť liezol na nervy. Narušení dedinčania síce nie sú nič originálne, ale v rámci realistickosti spracovania tu fungujú skvele, dočkáme sa viacerých znepokojivých scén, ktoré nenápadne nahlodajú podvedomie a nevšednú psycho scénku v krčme si zapamätá asi každý. Pozitívom filmu je aj štýlová vizuálna stránka, ktorá slušne dotvára zúfalú atmosféru, ktorá neskutočne hustne a všetko ukončuje s devastujúco depresívnou podchuťou. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Nezávislý psychologický horor ze země galského kohouta, s prvky exploitation. Horor stejně tak jako drama. ~ Rozhodně nečekejte přehlídku nechutností, nýbrž spíše umělecké kvality francouzského artu, kamerovou ekvilibristiku a perfektní naturalistický obraz. A samozřejmě příběh psychopatického majitele odlehlého penzionu Bartela, který pokládá protagonistu Marca za svou zemřelou choť Glorii. Zajímavostí je, že režisér Fabrice Du Welz chtěl svou prvotinu natočit záměrně tak, aby divák sympatizoval s tyranem, nikoliv s jeho obětí. To se mu zřejmě podařilo i díky skutečnosti, že Laurent Lucas bohužel nepředvádí ve všech momentech přesvědčivé herectví. ~ Jak zde již někdo z uživatelů uvedl, postava Marca, díky její výrazné feminizaci, stojí za pozornost. V roli oběti je muž, jenž je navíc považován za ženu. Jeho vlastnosti i chování vykazují znaky ženského chování, je oblečen do šatů a červené bundy. Je pasivní, bojácný. Nebojuje, pouze utíká. Popírá mužský archetyp. ~ Calvaire je o střetu bezmocného jedince s vyšinutostí (i osamělostí) dědy Bartela, jakož i vyšinutostí vesničanů. (Bezkonkurenční poster!) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Režisér filmu se vyjádřil, že chtěl vytvořit film, ve kterém diváci sympatizují se zápornou postavou, a ne s jeho obětí. (aknamor)
  • Film byl natočen v klášteře Sainte Élisabeth v Mondorf-les-Bains v Lucemburském velkovévodství a v Belgii v přírodní rezervaci Hautes Fagnes a ve vesnici Bullange. (bianci)
  • Scéna, ve které si Marc (Laurent Lucas) a Bartel (Jackie Berroyer) povídají u večeře, byla natočena podle scény z filmu Psycho (1960), kde si stejně povídá Norman Bates (Anthony Perkins) s Marion Crane (Janet Leigh). (aknamor)

Související novinky

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama