Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drsný film Silmido inspirovaly skutečné události v historii korejského poloostrova. Když se v roce 1968 zvláštní skupina ze Severní Koreje pokusila spáchat atentát na jihokorejského prezidenta Park Chung-heeo, Jižní Korea odvětila stejným krokem a vyslala jednotku složenou z trestanců zavraždit severokorejského prezidenta. Rozkaz byl však zrušen a vycvičení zabijáci měli být natrvalo umlčeni. Ti se to dozvěděli a proti svému osudu tvrdě bojovali. Jihokorejská vláda se krátce na to rozhodla zvláštní jednotku Silmido zrušit. Snímek Silmido se hned po své domácí premiéře stal nejnavštěvovanějším a nejdiskutovanějším filmem v Jižní Koreji. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

ainny 

všechny recenze uživatele

K mému velkému údivu mě tenhle film nijak nedostal. Ani sama nevím proč. Možná způsobem zpracování. Víc by mi sedlo časové rozlišení, protože nebýt náznaků v mluvené řeči, tak by jednomu ani nedošlo, že výcvik trval tři roky. Patos, který v něm viděli ostatní, mě úplně minul. Asi že jsem u Korejců zvyklá na těžší kalibr. Nicméně času, který jsem filmu věnovala nelituju. Složil se mi další střípek korejských dějin a obsazení jako takové bylo skvostné. Takže je možné, že si Silmido ještě někdy pustím a svoje hodnocení po druhém zkouknutí změním. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

V lednu 1968 severokorejská vojenská jednotka pronikla na území Jižní Korey s úmyslem zabít prezidenta. O pár měsíců později se Jižní Korea rozhodla provést odplatu. Před 31 nejhorších zločinců jsou předloženy dvě možnosti: Trest smrti, nebo se stát členem vojenské jednotky, jejíž cílem bude zabít severokorejského prezidenta. ___ Kdyby to nebylo podle skutečných událostí, řekl bych si "nic nového pod Sluncem"; to samé samozřejmě platí i pro nelidsky krutý výcvik, jednotlivé charaktery, apod. Zajímavé to začne být až později, kdy se vztahy k velitelům i mezi vojáky navzájem vyostřují, stupňuje se napětí... Až k velmi zajímavému konci. ___ 4* především za druhou polovinu. ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Film podla skutocnej udalosti, ktory je po formalnej stranke brilantne natoceny hollywooskejsie ako samotny hollywood (a teraz to myslim vylucne iba v dobrom slova zmysle). A ustredny hudobny motiv, keby som nevedel o filme nic, tak odprisaham, ze ho ma na starosti bud Zimmer, alebo Klaus Badelt :-) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jihokorejská verze Tuctu špinavců na motivy skutečných událostí odehrávajících se mezi lety 1968 až 1971. Film trochu klame tělem. Pokud na to bude koukat někdo s povědomím o "Silmidu" tak ho zřejmě překvapí přístup první půlky filmu, pokud na to naopak bude koukat někdo netknutý informacemi co se tenkrát stalo bude asi dosti překvapen druhou polovinou snímku. Film je bravurně natočen, má burácející hudbu, zajímavý scénář, který rozhodně má co sdělit a velmi dobré herce. Jediné co ho vzdaluje těm úplně top snímkům je, že zatímco úvodních a závěrečných 40 minut je naprosto úchvatných, tak to mezitím je bohužel "jen" dobré a místy zbytečně zdlouhavé. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Oni nás nazvali komunistami? Nás, ktorí sme chceli zabiť Kima?..." Keby Silmido vzniklo dnes, vyzeralo by inak, rozumej lepšie. V tej dobe režisér pravdepodobne videl Skalu od M. Baya a celé to pojal až moc "hollywoodsky". Úvodnú akčnú scénu doprevádza hudba, ktorú skladateľ úspešne okopíroval od H. Zimmera. Po niekoľkých minútach sa presúvame na tajné miesto, kde odsúdení dobrovoľníci tvrdo trénujú a pripravujú sa na atentát, ktorý vláda na poslednú chvíľu zruší a potrebuje sa zbaviť všetkých svedkov...Námet sám o sebe výborný, dokonca podľa skutočnej udalosti. Problémom sú tradične prehrávajúci kórejskí herci. Nie všetci, stačí pár. Ten ich silený a neprirodzený herecký prejav dosť zhadzuje vierohodnosť príbehu. Mať tak vážnejší tón a serióznejší prístup tak by sme pravdepodobne mali do činenia s nezabudnuteľným filmom. Ak raz niekto urobí remake a chytí to za správny koniec, bude to bomba. 70%. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Dodnes není přesně známo, proč se jednotka vzbouřila. (deLaFere)
  • V roce 2010 bylo pozůstalým vyplaceno odškodné. (deLaFere)
  • Čtyři muži z jednotky, kteří přežili, byli následně odsouzeni k trestu smrti vojenským soudem. Trest byl vykonán v roce 1972. (deLaFere)

Reklama

Reklama