Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Reality-show, která jde ve všem nadoraz. Do velké sklepní místnosti je zavřeno šest účastníků podivné reality-show nazvané Všichni za jednoho. Jejich úkolem je vydržet spolu ve stísněných podmínkách nejméně po dobu jednoho měsíce. Na konci je čeká milionová odměna. Problém je, že pravidla hry nejsou tak docela jasná. Všichni přítomní vytvoří jakousi umělou rodinu: "otcem" je nezaměstnaný popelář Vladimír, "matkou" nesmělá venkovanka Renáta, "dětmi" jsou student sociologie Pavel, do sebe uzavřená dívka Kamila a optimistický dobrodruh Petr. Posledním členem skupiny je "děda", bývalý vězeň z uranových dolů. Skupina prochází těžkými zkouškami vzájemné důvěry, ponorkovými stavy a vypjatými situacemi. Nikdo nemá ponětí o čase, neboť zde není denní světlo ani fungující hodiny. Napětí se zvolna stupňuje až k nesnesení. Pokus o únik z uzavřeného prostoru se nezdaří. Hráčům nakonec dojde, že na povrchu země se zřejmě stalo něco, kvůli čemu zůstali nadobro zapomenutí...
Nezávislý český snímek je prvním celovečerním dílem scenáristy a režiséra Karla Žaluda. S nadsázkou odhaluje temné stránky světově rozšířeného televizního žánru reality-show. Lze dokonce mluvit o vizionářské inspiraci: scénář k filmu totiž vznikl dříve, než se tento typ pořadu objevil na českých obrazovkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (109)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč tento film musel skoro tři roky čekat na to, než se dostane k divákům, což nakonec pochopila akorát ČT, která byla ochotna zařadit ho rovnou do filmového klubu a udělala velmi dobře, jelikož tenhto film je doslova klenot a i když jde jen o amatérský snímek, vůbec to není na škodu. Neokoukané tváře podávají velmi vyrovnané výkony, třeba ten popelář, ten je vážně na zabití a mladé dívky mi bylo upřímně líto. Střídají se zde úsměvné momenty (párkrát jsem se od srdce zasmál) s chvílemi tak mrazivými, až se mi z toho dělalo špatně. Žalud je velmi nadaný filmař a třeba scéna s nakládanými hermelíny perfektně vystihla situaci. Film si buduje atmosféru až do konce, kdy nabere akčnější obrátky a trochu jiný rozměr, ale ty titulky na závěr mě přišly trochu zbytečné, určitě by bez nich snímek vyzněl lépe... Rozhodně jeden z nejlepších českých filmů poslední doby, stojí za zkouknutí! ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Chvílemi silně trapné, ovšem k tématu, jež tu bylo provedeno, se celková "nedovařenost" snímku i docela hodí. Nikdo nechtěl efektní thriller využívající "atraktivního" prostředí reality-show. Všichni jsme čekali reflexi tohoto fenoménu. A v tomto ohledu mi tento výtvor docela stačil, i když spíš jako pokus než jako regulérní snímek, mystifikace nebo dokument sui generis. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Šest lidí a jeden pes ve smrduté kobce reality show. O natáčení se mluvilo už někdy před dvěma lety a protože se ani po takové době film nedostal do normální distribuce, čekal jsem nějakou otřesně diletantskou slátaninu. Ještě na začátku to tak i vypadalo, představování soutěžících je jednoznačně nejslabší částí. Pak už křivka kvality stoupá. Scénář je na naše poměry nezvykle promyšlený a když přijmete trochu divadelní dialogy, budete svědky zajímavého filmu. Karikaturní typizaci postav bych neviděl jako problém. Jak jsem pár těch reality show viděl, zdá se mi, že televize soutěžící stejně modelují podle jedné charakteristické vlastnosti a tu pak v sestřizích vypichují na úkor jiných. Spíš je škoda několika nedomyšleností: 1.) Film, který staví na autenticitě a ukazuje proto neznámé tváře, by neměl v začátečních titulcích uvádět jména herců. 2.) Celou dobu mi vrtalo hlavou, čím krmí toho psa a jak je to s venčením. 3.) Dva z účastníků jsou na začátku hladce oholení a po měsíci v kobce mají jen třídenní strniště. Přesto 60% ()

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

Příšerný snímek, ale pěkně popořádku. Byl jsem zaražen hned na začátku, amatérismus číší z každého záběru, herci jsou vesměs příšerní a postavy na tom nejsou o moc lépe. Tyhle dialogy musel napsat nějaký zoufalec, protože něco tak otřesného se nevidí, zvláště když se to dere z úst takových neherců. Sklepní místnost, nástrahy a způsob snímání dává divákovi jen těžko uvěřit, že se opravdu nachází v reality show, samozřejmě že samotní hrdinové tento pocit také moc neumocňují. V momentě, kdy začal být tento nápad konečně nějak zajímavý se ukazuje tvůrčí neschopnost dotáhnout projekt do konce, i otevřený konec by byl mnohem lepší než trapný dovětek o tom, co se stalo poté. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

VyVolení ve sklepě a v příšerných podmínkách. Aspoň tak nějak to na mě ze začátku působilo. Pak ale přišel totální zvrat a celou dobu jsem jenom čuměl na obrazovku a čekal, jak vše dopadne. Je zajímavé, že film je točen v jedné sklepní místnosti a přitom je to zajímavé.Taky není dořešeno pár věcí, jako třeba kam se pes chodí vysrat a co vůbec žere, ale to je jedno. Atmosféra je skvělá. Konec taky ujde, postavy jsou v průběhu takové, jak se dá předpokládat. Chtěl jsem dát tři, ale je to tak nějak český horor, a ty za nic většinou nestojí, tak trochu navýším. Každopádně teď můžu oficiálně říct, po delší době, že je tohle a Polednice jsou nejlepší české horory, protože jako jediné jsou fakt dobré. Silné 4* ()

Zajímavosti (9)

  • Film se natočil v červenci 2005, měsíc před začátkém první reality show u nás, Vyvolení. (cariada)
  • Byla použita video kamera, a aby to nebylo na obrazu tak znát, tak se prostředí zakuřovalo a díky tomu je obraz takový rozostřený a není to poznat. (cariada)
  • Režisér si přál točit na co nejdelší záběry. A tak se točilo tak dlouho v kuse dokud si herci pomatovali text a nebo se kameraman nezapletl do kabelů. (cariada)

Reklama

Reklama