Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Reality-show, která jde ve všem nadoraz. Do velké sklepní místnosti je zavřeno šest účastníků podivné reality-show nazvané Všichni za jednoho. Jejich úkolem je vydržet spolu ve stísněných podmínkách nejméně po dobu jednoho měsíce. Na konci je čeká milionová odměna. Problém je, že pravidla hry nejsou tak docela jasná. Všichni přítomní vytvoří jakousi umělou rodinu: "otcem" je nezaměstnaný popelář Vladimír, "matkou" nesmělá venkovanka Renáta, "dětmi" jsou student sociologie Pavel, do sebe uzavřená dívka Kamila a optimistický dobrodruh Petr. Posledním členem skupiny je "děda", bývalý vězeň z uranových dolů. Skupina prochází těžkými zkouškami vzájemné důvěry, ponorkovými stavy a vypjatými situacemi. Nikdo nemá ponětí o čase, neboť zde není denní světlo ani fungující hodiny. Napětí se zvolna stupňuje až k nesnesení. Pokus o únik z uzavřeného prostoru se nezdaří. Hráčům nakonec dojde, že na povrchu země se zřejmě stalo něco, kvůli čemu zůstali nadobro zapomenutí...
Nezávislý český snímek je prvním celovečerním dílem scenáristy a režiséra Karla Žaluda. S nadsázkou odhaluje temné stránky světově rozšířeného televizního žánru reality-show. Lze dokonce mluvit o vizionářské inspiraci: scénář k filmu totiž vznikl dříve, než se tento typ pořadu objevil na českých obrazovkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (109)

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin z českých luhů a hájů má být kritickým apelem na smutnou televizní současnost, kdy hlavním tahákem jsou vysílané reality show stavícího diváka do role až úchylného voyeura. Zajímavé téma a gradující napětí mezi účastníky sráží nedotaženost hereckých výkonů, které bohužel místy připomínají avantgardní divadelní představení. Místo konce vysvětlující titulky napovídají, že si ze závěrečnou pointou jakoby tvůrci nevěděli rady. Přitom po všem tom viděném a slyšeném mohlo být finále i překvapivé. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

... Vezmeme šest hermelínů a nastrkáme je do jedný sklenice ... Filmů s podobným (či obdobným) tématem je mraky. Popravdě jsem ale netušil, že na tohle téma vzniklo i něco v českých končinách. Za mě je to ale pokus hodně nepovedenej. Film se neskutečně vlekl a ve finále mi přišlo, že měl tenhle snímek minimálně jednou tak delší stopáž než ve skutečnosti měl. Velkej podíl na tom měla otřesná kamera, na nervy lezoucí dialogy a doslova trapný herecký výkony. Nebylo s kým sympatizovat, protože všechny postavy se mi hnusily. Jedinej komu jsem přál aby to přežil byl ten pes. Navíc je film naprosto bez atmosféry a více méně i bez napětí. Dokoukal jsem to jen ze zvědavosti jak to dopadne a co z toho vlastně vyleze. Člověk by čekal, že aspoň ke konci bude film gradovat ale nestalo se tak. Navíc Žalud dokázal scénáristickou impotenci když snímek ukončil tak jak ho ukončil. Za sebe můžu říct, že to bylo zbytečnejch a promarněnejch 106 minut. Slabý 2 hvězdy. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na současnou českou kinematografii velmi nezvyklý, avšak velmi zajímavý a povedený snímek. Klaustrofobicky stísňující podívaná s hutnou dávkou depresivní atmosféry, která mi svým námětem a zpracováním připomněla filmy Saw, The Cube a My Little Eye. Jakýsi nevzhledný, šedivý a studený sklep, a v něm, jako v kobce, zavřená skupinka různých lidí, kteří chtějí vyhrát milionový obnos peněz. Kam až budou schopni pro ně zajít a kam až budou schopni zajít ti, kteří je sledují, hlídají a vytvářejí pro ně scénář? Ale... sleduje je vůbec někdo? Kde už končí hra a začíná boj o vlastní přežití a strach o to, abyste nepřišli o rozum? Kdo lže a kdo mluví pravdu? Precizní ukázka podstaty reality show, její manipulace a jejích "obětí", která zároveň předkládá možné varování toho, co celá tato mašinérie může způsobit. S lidmi, kteří ji podstoupí a možná i s těmi, kteří ji vytvářejí. Jako pozitivum bych zmínila podmanivou hudební melodii a kameru, která scénám dodávala ten správný "psychotický" a jakoby "zdeformovaný" rozměr. Potěšila Kateřina Janečková, zde ještě jako zcela neznámá herecká tvář a budoucí "Ošklivka Katka," jejíž výkon byl velmi přesvědčivý. Ostatní účastníci této podivné reality show jsou svými představiteli ztvárnění taktéž výborně. Závěr filmu (především slova, která pronášela Kamila) mi vyzněl jako možný post-apokalyptický, destruktivní, bezvýchodný, otevřený konec. A ani závěrečné titulky mě tohoto dojmu nezbavily. Přemýšlela jsem, že za jiných podmínek onoho konce a při jistých finančních dispozicích by jistě někdo byl schopen natočit pokračování. Kdo byste byli zvědavi, co je tam, nahoře...? ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Označte zcela náhodný dům a zavřete jeho nájemníky do sklepní místnosti. Zaručuji, že do týdne se u nich také dostaví zcela nefalšovaná ponorka. A zažijete víc dramatických situací, než u těchto šesti vybraných jedinců. Čistokrevný český horor skončil s K. J. Erbenem, takže to závěrečné napíchnutí naloženého hermelína byl jen zbytečný záchvěv zoufalce. „Jsme rodina… a já budu váš otec.“ ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Ony se točí ZENS (Zlínské Existenciální Nekoukatelné Sračky) už i jinde než ve Zlíně? Podobně jako Vaterland - lovecký deník, i Všichni do jednoho naráží na obrovskou aroganci tvůrců, kteří chtějí zmapovat nějaký aktuální fenomén v České republice, přičemž svou tezi nejsou schopni zformulovat ani tak, aby stálo za to jí naslouchat, ani tak, aby přišli s něčím, čemu by stálo za to naslouchat. Obsazení neherců sice napomáhá tomu, že nejsme vytrháváni z fikce, jenže "herci" jsou všichni do jednoho natolik dřevění, že to stejnak vychází nastejno. Atmosféra izolovaného prostoru, která by mohla být správně potemnělá, nebyla využita vůbec, což při vzpomínce na Saw či Kostku, tj. filmy, kterými se tvůrci okatě inspirovali, zamrzí o to víc. Jasně, že několik hlášek je povedených a vtipných, ale jinak dialogy nestojí za nic a takhle nikdo nemluví, většina problémů je předvídatelná hodně dopředu a scénáristická konstrukce je na míle cítit, o konci, jenž se vytratí doztracena, ani nemluvím. Vlastně nevím, proč dávám nakonec tak vysoké hodnocení, na druhou stranu... je to televizní projekt (který ale šel v omezené distribuci a na DVD do kin). Mimochodem před Všichni do jednoho bylo promítnuto chozeho Tělo, jehož kvality vynikly na velkém plátně a práce se zvukovými efekty je skvělá... Všichni do jednoho na velkém plátně kvality, ať už byly jakékoliv, ztratilo a webové stránky s předsevzetím tvůrců jsou v tomto světle uberrofl. ()

Zajímavosti (9)

  • Byla použita video kamera, a aby to nebylo na obrazu tak znát, tak se prostředí zakuřovalo a díky tomu je obraz takový rozostřený a není to poznat. (cariada)
  • Film se natočil v červenci 2005, měsíc před začátkém první reality show u nás, Vyvolení. (cariada)
  • Celý film se musel natočit za 23 dní, na víc nebyly peníze. (cariada)

Reklama

Reklama