Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Reality-show, která jde ve všem nadoraz. Do velké sklepní místnosti je zavřeno šest účastníků podivné reality-show nazvané Všichni za jednoho. Jejich úkolem je vydržet spolu ve stísněných podmínkách nejméně po dobu jednoho měsíce. Na konci je čeká milionová odměna. Problém je, že pravidla hry nejsou tak docela jasná. Všichni přítomní vytvoří jakousi umělou rodinu: "otcem" je nezaměstnaný popelář Vladimír, "matkou" nesmělá venkovanka Renáta, "dětmi" jsou student sociologie Pavel, do sebe uzavřená dívka Kamila a optimistický dobrodruh Petr. Posledním členem skupiny je "děda", bývalý vězeň z uranových dolů. Skupina prochází těžkými zkouškami vzájemné důvěry, ponorkovými stavy a vypjatými situacemi. Nikdo nemá ponětí o čase, neboť zde není denní světlo ani fungující hodiny. Napětí se zvolna stupňuje až k nesnesení. Pokus o únik z uzavřeného prostoru se nezdaří. Hráčům nakonec dojde, že na povrchu země se zřejmě stalo něco, kvůli čemu zůstali nadobro zapomenutí...
Nezávislý český snímek je prvním celovečerním dílem scenáristy a režiséra Karla Žaluda. S nadsázkou odhaluje temné stránky světově rozšířeného televizního žánru reality-show. Lze dokonce mluvit o vizionářské inspiraci: scénář k filmu totiž vznikl dříve, než se tento typ pořadu objevil na českých obrazovkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 4/10 Efekty 8/10/// +herecké výkony neherců, odvážný a originální počin -zanechá po sobě pachuť, hudební doprovod, charaktery postav/// Film který by v zahraniční produkci nejspíš zapadl, ale na české poměry se jedná o hodně originální snímek, kterýžto zvláště pro mě (po Vyvolených a BBčku) znamená trošku jiný náhled na věc. Rozhodně velké plus patří tomu, že se jedná o český film, zasazen do našeho světa a naší doby. Je to snímek který z velké části připomíná filmy jako Kostka či jiné horory. V porovnání s nimi však jasně vítězí. Na druhou stranu buďme upřímní: to vážně nemohli vybrat lepší (sympatičtější) herce a přihodit k tomu výraznější hudební doprovod? Nicméně kamera výborná, atmosféra stupňující, prostě houšť takových netradičních filmů. PS: určitě se po tomto snímku do žádné reality show nepřihlásíte./// Celkem 64%// ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně silné čtyři a myslím si,že ten film je tady na ČSFD hodně nedoceněný. Dovedně napsaná, zahraná a zrežírovaná žánrovka, resp. podžánrovka, která měla být kratší, občas mohla přitvrdit, jindy víc dovysvětlit (kudy tam šel vzduch?, proč nikoho nenapadne, že i když je někdo nahatý, může mít případný vysílač v náhrdelníku, náušnicích nebo brýlích?. proč nikomu nepřijde divné, když Pítr spálí tak vehementně lístek?, kam dávali odpadky, když tam v tom rohu 60 prázdných konzerv rozhodně nebylo?, kam časem zmizelo lehátko?, nepotřebovala Kamila náhodou vložky?, chodí pes taky na latrínu? apod.). A taky závěr mne zklamal, ale k tomu se dostanu. Líbilo se mi ale, že postavy nejsou jednoznačné, dobře se rozvíjejí, sympatie a antipatie se přelévají zleva doprava, skvělý je ten občasný humorný záblesk, čímž se to příjemně odlehčuje, dlouhou dobu je to natočené naprosto dokonale. Po cca 45.minutě tomu začne docházet dech, jednotlivá "odhalení" a "zvraty" jsou už dávkované příliš uměřeně, a na konci už mi přišlo, že se poněkud vaří z vody. A vyznění samotné mi přišlo krapet křečovité - bylo cílem především si udělat prdel ze studentů sociologie, kteří neobstojí tváří v tvář tvrdé realitě? Bylo cílem připomenout zločiny komunismu? Bylo cílem kopnout si do Čecháčků? (Viz závěrečný titulek, že se Kamila odstěhovala do zahraničí. A btw, jak to dopadlo s tím jejím nemocným otcem?) Příliš mi to lavíruje a nelíbí se mi ani jedno vyznění. Snad jen popelářovo "prozření" mne zaujalo, ale je to zase shozené závěrečným titulkem, že dostal, co chtěl a oč se celou dobu snažil. Ale jinak skutečně na současné české poměry vysoký nadprůměr a chvílemi jsem přemýšlel nad plným počtem hvězd. ()

Reklama

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

Příšerný snímek, ale pěkně popořádku. Byl jsem zaražen hned na začátku, amatérismus číší z každého záběru, herci jsou vesměs příšerní a postavy na tom nejsou o moc lépe. Tyhle dialogy musel napsat nějaký zoufalec, protože něco tak otřesného se nevidí, zvláště když se to dere z úst takových neherců. Sklepní místnost, nástrahy a způsob snímání dává divákovi jen těžko uvěřit, že se opravdu nachází v reality show, samozřejmě že samotní hrdinové tento pocit také moc neumocňují. V momentě, kdy začal být tento nápad konečně nějak zajímavý se ukazuje tvůrčí neschopnost dotáhnout projekt do konce, i otevřený konec by byl mnohem lepší než trapný dovětek o tom, co se stalo poté. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že jsem na tento film narazil úplnou náhodou v jedné výprodeji DVD, asi bych se k němu ani nikdy nedostal. Matně si vzpomínám na období, kdy jsem si o něm přečetl jednu recenzi, ale nikterak mě obsah filmu nezaujal, protože reality show typu Vyvolení nebo Big Brother jsem nikdy moc nemusel. Nakonec jsem se však přece jenom odhodlal si film pustit a ani toho moc nelituju. Vlastně jsem od něj absolutně nic nečekal zvláště když jsem se dozvěděl, že režisér Žalud s ním nikterak závratně stejně neprorazil a o můj oblíbený hororový žánr se o to otírá jen velice okrajově. Byla velká škoda, že neměl dost prostředků film uvést ještě před všemi těmi reality show u nás. Možná by se na jeho dílo dívali lidi trochu jinak. Menší rozpočet byl sice citelně znát i vidět na první pohled, ale v mých očích tento film nedopadl vůbec katastrofálně, jak o něm mnozí mluví. Jen ta stopáž byla zbytečně přemrštěná (zkrátit tak na přijatelných 80 minut a mohlo být vše OK.) a dle mého to bylo zbytečně moc ukecané. Hlavně když některé dialogy mi doslova lezli na nervy (to samé platí i o některých postavách). Každopádně v podobných pořad se stejně většinou objevuje výběr nejrůznějších retardů a exotů – takže to bylo vlastně v pořádku. Asi nejvíc mi vadila všudypřítomná zdlouhavost „všeho“, místo toho, aby se tu vybudovala pořádná atmosféra. A toho šlo docílit i s malým obnosem. Leč bohužel se tak stalo, až skoro na samotném konci. Ten se mi líbil asi nejvíc ze všeho. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hu! Tak tedy toto! Padla bída na čudláky... :-( Oni si ti zoufalci, co stojí za touhle amatérštinou asi fakt myslí, že jsou umělci a proto všechno to, co vyplodí, je umění. Ale není. Na jednu stranu přehrávající, na druhou stranu ale tak nějak zoufale ukoptěný ansámbl pod taktovkou režiséra, který si nedokáže poradit ani s těmi cca 50ti čtverečními metry plochy, po které bezradně těká kamera s představou, že to těkání bude art, šik a trendy. O vycucanosti (v lepším případě z palce :o) téhle storky, místy až směšných dia(mono)lozích a nelogičnostech děje ani nemluvě. No, ještě že nám to bylo nakonec všechno aspoň dovysvětleno...(!) Jestli tedy tenhle kus měl ambice nést nějaké poselství o bídě mediálního světa a takzvaných reality šou, byl to bohužel opravdu bědný pšouk. Vyvanutý jak z nějaké té "kakaové dírky"... - - - P.S. Někdy po dvaceti minutách úžasu nad tím, co může být >nezávisle< (sic!) vyprodukováno a následně uvedeno v naší >veřejnoprávní< jsem chtěl přepínat, ale nakonec jsem se rozhodl, že to dokoukám, abych mohl poctivě hodnotit. A celou tu dobu jsem trpěl jako zvíře za toho pejska, kamže on to chodil v téhle (cituji z análů ČT) "Reality-show, která jde ve všem nadoraz" chcát a srát. Bohužel jsem se to nedověděl. Ale sere pes... :o)) - - - P.P.S. Onu jednu hvězdičku jsem tomuhle >artistismu< v tom našem uprděném českoevropském "mediálním prostoru" dal nakonec jen proto, že věřím, že to tvůrci snad mysleli i upřímně. Prostě na TO jen nemají. A je úplně jedno, jestli se nakonec všichni poplácali po ramenou. Ale když to bylo takové >nezávislé< že... Předpokládám tedy proto, že většina zde udělených pětihvězdičkových hodnocení jsou ohlasy kamarádů a ne nějaké ty multimarketingové hry pánů dramaturgů a producentů... I když dneska... ()

Zajímavosti (9)

  • Aby se vůbec mohlo natáčet, museli se tvůrci i herci zříci všech svých honorářů. (cariada)
  • Byla použita video kamera, a aby to nebylo na obrazu tak znát, tak se prostředí zakuřovalo a díky tomu je obraz takový rozostřený a není to poznat. (cariada)
  • Film se natočil v červenci 2005, měsíc před začátkém první reality show u nás, Vyvolení. (cariada)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno