Reklama

Reklama

Putování tučňáků

  • Francie La Marche de l'empereur (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Každým rokem, tisíce tučňáků císařských opouští jistotu jejich hlubokého oceánu a putují stovky mil přes zrádný a odpudivý antarktický ledovec, aby se mohli rozmnožovat. Hrdinné odolávají teplotám hluboko pod bodem mrazu a nesčíslným dobrodružstvím. Podívaná na jejích putování očima Luca Jacquetse je plna humoru, plná odvahy malých tvorů vzdorovat drsné přírodě, plná záhad a tajemství. Putování císařů je výpravný snímek o jejich hrdinné námaze pro přežití (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (157)

curunir 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarený dokument právom vyznamenaní Oscarom a radom ďaľších ocenení. Za veľké plus a určitú inováciu je možné označiť hlavne to, že tvorcovia tentokrát upustil od zaužívaného a s časti fádného rozprávania komentátora, ktorý nás na čo najlepšej úrovni oboznamuje zo životom tučniakov. Tu práve naopak tučniaci ,,rozprávajú" svoj príbeh putovania sami. Toto ich poľudštenie má za následok, že i keď sa nedozviete koľko je práve v Antarktíde stupňov, ani to, čo tieto tvory najradšej jedia, ale z ich vlastného rozprávania o každodenných útrapách, ktorým musia čeliť je emocionálny dopat na diváka ešte väčší. Zároveň dokument ukazuje ich lásku k mláďatám, odhodlanie i za následok obetovania zachránenia nového života, čo z filmu robí občas veľmi smutné a dojemné, avšak krásne predstavenie. Ako po obsahovej aj po technickej stránke je dokument na vysokej úrovni. Nič sa nedá vytnúť predovšetkým výbornému zvuku a kamere očarenej krásou ľadovej pustatiny, až má človek chuť sa tam za tučniakmi vybrať. Len tá zima. K drobným mínusom filmu patrí predovšetkým český dabing, až priveľmi sentimentálny a predovšetkým nevydarený detský dablér je čistým ťahom na diváka. To isté je možné povedať o piesňach, podľa mňa prekomerčnené a osobne by som nechal vo filme iba inštrumentálnu hudbu. Na tomto dokumente ma dosť prekvapil je značný rozpočet 8 miliónov $ (čo na tom mohlo toľko stáť) a jeho neuveriteľný komerčný úspech s 15-násobnými tržbami. Je to však právom. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný a zajímavý dokument, který NESKUTEČNĚ pokazili tvůrci filmu tím, že tučňáky nechali "mluvit". Vložené dialogy byly místy tak strašně trapné, že jsem uvažoval o tom, že vypnu zvuk (tak např. "Zatančíme si náš tanec abychom si připomněli lásku, která mezi námi je..." - no prostě typická konverzace mezi tučňáky žejo...:-) ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Platí to isté, čo pri Putovaní vtákov. Dokument je to krásny, nádherná príroda, úchvatné zábery tučniakov, ktoré sú občas omnoho roztomilejšie, ako by som si ich zblízka predstavoval. Lenže mne viac vyhovujú klasické, televízne dokumenty, ktoré nepresiahnu dĺžku pol hodiny. Tá, takmer trojnásobná, je pri absencii skutočného deja trochu ubíjajúca. Sústreďujeme sa na jeden pár a ich špuntíka, čo už náznakom deja je, ale jednoducho tento typ filmov, určených pre kiná, nie je môj šálok kávy. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jak moc je Putování tučňáků zajímavé samo o sobě, tak moc ho sráží děsivě dětinský komentář s nulovou informační hodnotou. Tedy alespoň francouzská verze taková je, americká je v tomto ohledu údajně podstatně lepší. Nádherné obrazy skvěle doplňuje krásný soundtrack, ale to přiblížení davům skrze "dějotvorný" komentář ho bohužel sráží na úroveň zábavy pro nejmenší diváky. Což je ohromná škoda, jelikož tady měli tvůrci našlápnuto k opravdu výtečnému a zajímavému dokumentu o síle přežití. Paradoxně by mě mnohem více zajímal dokument o natáčení než-li samotný výsledek. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Miluju tučňáky! Některé scény se mi nezapomenutelně vryly do paměti. Hlavně si nenechte zkazit zážitek debilním komentářem. Podle některých lidí prý obtloustlý tučňák neztělesňuje pravý půvab Linuxu, což ovšem znamená, že nikdy neviděli rozzuřeného tučňáka, který se na ně řítí rychlostí přes 100 mil za hodinu. Jinak by si dávali větší pozor na to, co o něm říkají. Linus Torvalds ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Rychlost větru místy dosahovala hodnoty až 150 km/hod. V těchto případech musela být kamera zatěžována, aby neodletěla. (Witta)
  • Část týmu se během natáčení ztratila, když je přepadla vichřice na cestě k základně. Byli nalezeni o 3 hodiny později. Jelikož měli omrzliny a další zranění, museli být na základně ošetřeni a léčeni a natáčení bylo na měsíc přerušeno. (Witta)

Související novinky

Nová naděje pro český film?

Nová naděje pro český film?

15.02.2007

Česká kinematografie už tradičně trpí nedostatkem peněz. Fond pro rozvoj kinematografie se svými 80 miliony ročně nestačí pokrýt celý potenciál našeho filmového průmyslu. Zvlášť když český film stojí… (více)

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Reklama

Reklama