Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • Rusko Starik i more (více)
Krátkometrážní / Animovaný
Rusko / Kanada / Japonsko, 1999, 22 min

Obsahy(1)

Velmi poutavý krátký film podle románové předlohy Ernesta Hemingwaye "Stařec a moře". Film popisuje příběh starce, který se vydal na rybolov a ulovil obrovskou rybu. Popisuje především vnitřní vítězství nad sebou samým, obrovskou vytrvalost a sílu starého rybáře. (exitak)

Recenze (46)

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Vizuálně dokonalé převedení Hamingwayovy novely na plátno. Nic se neztarilo, všechno je jak má být a jako přidaná hodnota neotřelý Petrovův výtvarný styl. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Předloha výborná a toto animované zpracování taky velmi na úrovni. Každý svádí boje se sebou samým, čím jsme starší, tím jsou tyto boje důležitější. Santiago svůj boj nevzdal a nehodlá z tohoto světa odejít jako poražený. Pokud se dožiju stáří, doufám, že se takovému pocitu alespoň přiblížím. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Akvarelové obrazy jsou nádherné a vidět je v pohybu je velmi zajímavý a netradiční zážitek (obzvlášť animace vody nebo mraků je úchvatná). Ale jinak je těch 20 minut úplně prázdných, Hemingwayovu předhlohu nelze zredukovat na dějovou kostru "starý muž chytil velkou rybu, kterou mu při cestě zpátky sežrali žraloci." ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

DOKONALÉ. krátký animovaný film podle klasického arcidíla Ernsta Hemingwaye vyvedený v tak úchvatném vizuálním pojetí, že jsem fakt chvílema omdlíval. Opravdu originál. ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

Soubor překrásných maleb vyvedených především ve všemožných odstínech modři. S nevtíravým i patřičně dramatickým hudebním podbarvením a minimem slova. ()

honzii 

všechny recenze uživatele

Nerozumím, každý se rozplývá nad dokonalostí snímku a nikoho nenapadne dát plné hodnocení. Běžte se bodnout. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Velmi originální a chytlavá animace doplněná skvělou hudbou. Na jednu stranu v podstatě nemám co bych filmu vytknul, na druhou stranu mi do plného počtu "něco" chybí. Současně ale doufám, že stejně jako se starý muž dočkal svého úlovku, i já časem ulovím pátou hvězdu. :-) ()

betyn 

všechny recenze uživatele

Boj starce s rybou si zasloužil větší intenzitu a gradaci. Celé je to takové společensky korektní - podle pravidel, moc pěkné, ale strojené a indiferentní. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Snímek mi přijde o trošinku slabší než předchozí tvorba Alexandra Petrova, stále je ale na míle ve předu před většinou animované tvorby. Způsob animace je tu čistější, je vidět, že měl lepší techniku, maloval na větší formát a používal nové postupy. Pro mě tím trochu ztrácí na své osobité originalitě a přibližuje se víc mainstreamu. Přesto, silná literární předloha a nádherné záběry na vodu to táhnou do závratných výšek. A ten odraz starce ve vlnách moře! Óch! ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Audiovizuální paráda, která je podpořena příběhem pocházejícím z pera Ernesta Hamingwaye, přičemž výjimečný je v tom, jak zachycuje několik životně důležitých metafor a přitom si vystačí s pár stránkami (v tomto případě minutami). ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Kniha je samozrejme neprekonateľná, ale v podaní maľovanej animácie je filmová adaptácia rovnako silná. 100% ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Animácia je trochu zvláštna, nemotorná, film pôsobí ako sen. No aj napriek tomu sa jedná o originálne umelecké dielo, odeté vo vkusne vybraných, prevažne azúrových farbách. Škoda že je také krátke. ()

Reklama

Reklama