Reklama

Reklama

Visací zámek (familiárně Visáči) je punk rocková skupina, působící na české hudební scéně již od počátku 80. let minulého století. Vtipný mystifikační televizní dokument začíná vzpomínkami jednotlivých členů na její vznik. První koncert měli plánovaný na 15. listopadu 1982, ale neuskutečnil se, neboť ten den se konal pohřeb L. Brežněva. Po té se stali slavnými, prodala se kvanta pirátských nahrávek, neboť oficiálně je nebylo možné vydat. Skupina měla naplánován koncert v plenéru na 17. listopadu 1989, ale bohužel ani ten neproběhl, neboť na tento den připadl státní svátek a pobouření fanoušci Visacího zámku šli demonstrovat na Národní třídu. V karikaturním duchu se odvíjí celý příběh zábavného pořadu, v němž si nejsme vůbec jisti, co je pravda a co lež... (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

Jancll 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí filmů Mňága: Happyend a Rok ďábla jsem se stal fandou netradičního žánru fiktivních dokumentů. Ani tato prvotina z dílny Petra Zelenky nezklamala, ba naopak: Smál jsem se od začátku až do smutného konce. A Přemek Podlaha a jeho rozhovor s Michalem Pixou v Receptáři opravdu nemají chybu... ()

I.AM.NOT 

všechny recenze uživatele

Krásná mystifikace s výbornými vzpomínkami VZ. Zamrzí krátká stopáž, která Zelenku trošku omezila v rozvinutí nápadu jako celku. Některé části či myšlenky jsou však výborné a potěší i záběry z koncertů ve výborné kvalitě. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

STB nebyla nějak populární organizace, ale byli to skvělí archiváři. Skvělý dokument o punkové kapele, která sama přiznává, že je skromná, ale nejlepší. ()

Zvanil 

všechny recenze uživatele

Filmy podle skutečných událostí v sobě obvykle nemají tolik pravdy, jako tato "lehce poupravená" historie Visacího zámku a ten, kdo s VZ, HNF, FPB nebo Zeměžlučí prožil mládí, se u tohoto "dokumentu" musí skvěle bavit. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

No jo - tady nejde jinak hodnotit, přestože se v tomto případě jedná o mystifikaci. Kapelu jsem poprvé viděl živě v roce 1983 a potom hodněkrát....Vždy na ně rád zajdu. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Zelenkovy pseudomystifikace jsou punkem už samy osobě a když se přidá punk na druhou v podobě veselé partičky nesmrtelných vysokoškolských punkýšů , tak to je opravdové "Punk's not dead, vy volové". Zelenka si s pomocí stejně naladěných spoluviníků hraje s divákem, tak okatě až se vám v hlavě honí myšlenky o tom, kdo je větší blázen, jestli vy nebo pábitelský režisér. Bavil jsem se, kroutil jsem hlavou, nechával jsem se houpat.....myslím, že se Petru Zelenkovy zadařilo splnit cíl, který si vytyčil a za to mu patří třikrát hurá: "hurá, hurá, hurá". ()

salamandrr 

všechny recenze uživatele

Docela nechápu co vás tak zaujalo, MŃÁGAS HAPPYEND je mnohem lepší, tohle bylo až moc nereálný, ale proti gustu.... občas tam je vtipná chvilka, ale jinak to jsou vtipy na úrovni ožraly ve 3 ráno ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Pamatuju skvělej "koncert", nevím už, zda Na chmelnici, nebo v Gongu, kdy na jeviště vylezl nějakej vocas v kvádru, že Visací zámek z "technických důvodů" nemůže vystoupit a místo nich vystoupí Ivan Hlas.Kluci z Visáčů si sedli provokativně do hlediště a chuádák Hlas to nepěkně schytal.No chudák, můžem si za to imbecil sám, neměl na to podium vůbec lézt. Dokument super, vzpomínám na Míru Rottinga, mého spolužáka, který v začátcích V.Z. skákal na podiu v atombordelu a se zelenými tykadly na hlavě. ()

art 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi Visací zámek, musíte to vidět. A zaručuju vám že se budete skvěle bavit, protože Petr Zelenka je opravdový mistr klamu a vy si nikdy nebudete jisti, zda je to realita ci jen mistrně vymyšlená lež. Například nikdy bych si nepomyslel, jak vznikla písnička Traktor :) ()

freyinec 

všechny recenze uživatele

Nutnost pro všechny (aspoň trošku) fanoušky. S věrností sobě vlastní podávaný příběh o legendární kapele Visací Zámek. Nehorázně jsem se bavil. ()

altaica 

všechny recenze uživatele

PRO MUŽE: Geniální dílo velkého mystifikátora Petra Zelenky z roku 1993. Pro posluchače punku povinné, pro fanoušky Visáčů – srdeční záležitost. Jede traktor.... doladěno učitelkou klavíru, “Honzíku, u tohodle akordu vrať to na dominantu. A vidíte, měli s tím úspěch...” Jan Haubert o StB “Vona to byla taková organizace, co se vo nás hned vod začátku dost zajímala. Natáčeli si asi každý druhý koncért. Musím říct, že to byli vynikající archiváři a díky nim máme dokonale zmapovanou celou historii Zámku....”  PRO ŽENY A *CITLIVÉ* MUŽE: To není hudba krasotinek a uměleckých hedonistů. To je PUNK ROCK!!!!! Ale i vás zrovna tento dokumentík může pobavit. ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Železné tyče od dopravních značek se dají nařezat autogenem a v případě nouze použít jako střelivo do minometu ráže .76 mm. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

I když ve filmu bylo pár vtipných momentů, nějak nechápu smysl těchto mystifikačních "dokumentů", kde tvůrci a kapela sama o sobě plácají úplné nesmysly. ()

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama