Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Market Garden to byl odvážný plán Winstona Churchilla a britského nejvyššího velení, na jehož základě měla skončit válka do začátku vánočních svátků. 35 000 britských vojáků bylo vysazeno za nepřátelskou linií v Nizozemsku okupovaném německými vojsky. Uprostřed největší letecké invaze v historii se ukrývá i malá jednotka s kódovým označením Matchbox, která má své zvláštní úkoly. Když je Matchbox sestřelen jen kousek od místa přistání, naděje na úspěch se zdají být minimální. Sedm rozdílných britských vojáků se nachází mimo oblast spojenecké invaze a navíc se musí bránit trojici německých dezertérů, kteří na ně mají také políčeno. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (93)

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Ako fanúšik vojnových filmov som samozrejme bral za povinnosť pozrieť si film, ktorý podľa popisu distribútora zobrazuje slávnu nepodarenú operáciu Market Garden. Film ma však v mnohom zarazil, jednak že slávna operácia Market Garden tu slúži iba ako pozadie a predovšetkým tým, že chvíľu vyzerá ako vážny vojnový film a chvílami ako nejaká bohapustá paródia. Herci tu v niektorých scénach odriekávajú miestami tak stupídne dialógy až je jednému zle. Jednoznačne si ale film zaslúži pochvalu za kameru, ktorá občas pôsobí až videoklipovo, za celkom sympatické postavy (zjazvený desátnik Baker, Karel Roden v úlohe nemeckého dezertéra alebo ten seržant od výsadkárov čo celý film pajdá na zranenú nohu a hovorí celkom vtipné hlášky). Za úžasnú hudbu. A hlavne za záverečnú prestrelku, ktorá nemá chyby. Pokiaľ ale chcete vidieť skutočný vojnový film o Market Garden tak si pozrite vojnovú klasiku A bridge too far. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Tento film mě opět ujistil o pravdivosti přísloví, že "člověk se nemá těšit na nic dopředu". Byla jsem tak nepříjemně překvapena, že jsem konstatovala, že KAREL RODEN už je jako smrt, že bere všechno. Je možné, že nepříjemný výsledek tohoto filmu (námět nemusel být špatný) má na svědomí režisér, protože v březnu 1944 v Nizozemí byl ve všech filmech z tohoto prostředí sníh, jenom tady bylo dle listů na stromech tak počínající léto. To byla první volovina. Druhá volovina byla jak se velitel SS projížděl ve stoje v otevřené limuzíně, kdy hrozil 100% útok od snipra US armády anebo hollandského partyzána. Opět režisér udělal z německého velitele akce kardinálního pitomce a z vojáků kolem něj dezorientované idioty. Blbé kopírování scén na mostě (dva Němci v džípu,kteří neumí blafnout anglicky) bylo neuvěřitelně trapné. V německých školách byla totiž povinná výuka angličtiny již od r.1935. Celkově musím říci, že film smrděl amatérismem na hony. Celkový výsledek - obrovské zklamání. Dám 2* jenom kvůli RODENOVI. Billy ZANE byl též nemastný -neslaný jako v TITANICU z r.1997. ()

Reklama

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Pokud SAVING PRIVATE RYAN přirovnám k "norskému lososu v sezamu na špenátovém lůžku", můžu přirovnat LAST DROP tak maximálně k vece s máslem - naprosto nemastné, neslané, bez obalu i náplně. Příběh stojí za prd, herci jsou na vodstřel, režie nudná a pozorovat ty černobílé flashbacky je jako dostat kamenem do kulí....Tu hvězdičku dávám za Rodenovo nacvičovnání "ÍÍÍÍÍHHÁÁÁÁÁ". ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Poslední výsadek v žádném případě není válečným filmem a už vůbec není o operaci Market Garden. Válka a operace jsou jen rádobyefektní kulisy pro dobrodružnou akčňárnu, ve které jde o zmocnění se nacisty nakradených pokladů a osobní pomstu, která navíc má jen mělce osvětlené důvody. První minuty filmu se snaží diváka mást a nějakou tu válečnou scénu mu předhodit, žel je to už řádně ohlodaná kost. Komorní přestřelka s jedním skopčáckým kulometem o němž dík nepřehlednosti (dané schopnostmi režiséra) divák jen matně tuší, kde se nalézá. Další přestřelky ve filmu jsou obdobné kvality. Výjimečné jsou hlavně tím, že největší palebnou sílu v nich nepředstavuje kulomet či minomet, ale nekryjící se důstojník s pistolkou. Jakoby si scénárista uvědomoval, že jeho nepodarek skončí v rukou druhořadého štábu, vše odlehčil suchými hláškami, které postavy vypouštějí z úst v těch nejnevhodnějších situacích. Velká část dialogů spadá do kategorií patetický, namachrovaně chlapácký, napjatá situace či vyhrožování podlézavému srabovi. Herectví je pak těžko soudit - role nemají žádný charakter. A kameraman? Tomu nejspíš řekli: "Tímhle koncem miř tam, kde si myslíš, že se něco děje." Slabé **. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tento počin je nutné brát za oddechovku odehrávající se na pozadí druhé světové války. Rozhodně neočekávejte žádné velkolepé drama, co nám hraje na city. Herci jsou zde sympatičtí, exceluje tu Karel Roden a mnohé scény posouvají tento film spíše do komediálního žánru. Já jsem se bavil, nic jsem neočekával, proto jsem možná nebyl zklamán...poprvé jsem viděl na Silvestra 08, což bylo imho ideální ;) Žánrové zařazení v hlavičce profilu Posledního výsadku podle mého dokonale sedí... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Rukávová nášivka s americkou vlajkou na blůze amerického poručíka je moderní, protože má 50 hvězd, zatímco za války měla hvězd jen 48. (Maulincio)
  • Při scéně, kdy startují letadla s kluzáky, táhnou kluzáky britské Lancastery. Ve vzduchu už ale kluzáky táhnou americké C-47. (Maulincio)
  • Natáčení filmu probíhalo v Rumunsku. (Honzulik)

Reklama

Reklama