Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Market Garden to byl odvážný plán Winstona Churchilla a britského nejvyššího velení, na jehož základě měla skončit válka do začátku vánočních svátků. 35 000 britských vojáků bylo vysazeno za nepřátelskou linií v Nizozemsku okupovaném německými vojsky. Uprostřed největší letecké invaze v historii se ukrývá i malá jednotka s kódovým označením Matchbox, která má své zvláštní úkoly. Když je Matchbox sestřelen jen kousek od místa přistání, naděje na úspěch se zdají být minimální. Sedm rozdílných britských vojáků se nachází mimo oblast spojenecké invaze a navíc se musí bránit trojici německých dezertérů, kteří na ně mají také políčeno. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (93)

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak začíná nám to jako "válečné", pak se to změní na asi tak céčkovou akci, pak je to chvíli komedie a nakonec už asi tvůrci nevěděli, co s tím patvarem vlastně dělat. Rocková hudba v roce 1944 mě už ani nepřekvapovala po všech těch nelogičnostech a scénáristických kličkách, o historických pitomostech ani nemluvě. Nebýt Rodena, asi bych to ani nedokoukal. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Zaciatok filmu bol dobry a daval som mu sancu na dobry vojnovy film, ale dalej to bolo nejake nemastne, neslane. Dokonca v jednej scene bolo pocut rockovu muziku pri uniku jeepom:) Tak to sa tam fakt nehodilo a taka muzika nema ani co robit vo vojnovom filme. Boje boli nepresvedcive, ale ani zas neboli take spatne, videl som aj horsie bojove sceny. Film aj okorenili par dokumentarnymi zabermi, ktore tam ani nemuseli vobec davat. Len to kazilo dobry dojem z filmu. Trapna scena aj bola na tom poli, ked zdravotak chytil odvahu a pomohol zranenemu vojakovi do ukrytu. Vyzeralo to tak amatersky a nedotiahnute, ako mnoho inych bojovych scen. Americky kapitan v podani Michaela Madsena mi liezol na nervy a ani jeho herecky vykon nebol bohvieaky. Rola Nemca v podani Karla Rodena bol dobry vyber, ale tu toho ani moc neukazal. Inac jeho ksicht je fakt stvoreny pre drsnaka Nacka:))) Ma na to stvoreny ksicht:) Filmu celkovo chybalo profesionalny pristup, aby to vyzeralo aj s napatim a nie tak nudne, ako v tomto filme. ()

Reklama

Vodny 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání, čekal jsem vtipnou válečnou parodii nebo válečnou akční podívanou, ale vše se tak nějak zastavilo na půli své cesty. Zajímavé herecké postavy nemají co ukázat a když už ukazují, nestojí to za řeč. M. Madsen, asi největší hvězda filmu hraje zkouřeného amerického velitele, který snad ani neví, že je ve válce a chová se jako totální idiot. Nejspíš to tak mělo být, ale vypadá to strašně. Zajímavé téma vyústí v konečnou a špatně natočenou bitvu, která postrádá napětí, smysl pro válku a je bohužel nejméně zajímavou částí filmu. Nemastné, neslané, ale přesto koukatelné. Možná je to tím, že čekáte, čekáte a ono se pořád nic kloudného neděje. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

No fujtajbl!Dlouho už jsem neviděl tak mizerný béčko.Spousta keců,trapná akce,nulová invence,film kde se naprosto nic nedělo,pro mě totální zbytečnost!Koukal jsem jen kvůli Rodenovi a nyní chci rychle zapomenout(což se povedlo docela rychle,už naprosto nevím o čem to bylo a to je to pár dní co jsem to viděl...že by skleroza?...ani náhodou,ono to bylo o ničem,takže si těžko mohu vzpomenout o čem to bylo,že jo :)?).Dost filozofování,od tohoto braku oči pryč!!! ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Poslední výsadek v žádném případě není válečným filmem a už vůbec není o operaci Market Garden. Válka a operace jsou jen rádobyefektní kulisy pro dobrodružnou akčňárnu, ve které jde o zmocnění se nacisty nakradených pokladů a osobní pomstu, která navíc má jen mělce osvětlené důvody. První minuty filmu se snaží diváka mást a nějakou tu válečnou scénu mu předhodit, žel je to už řádně ohlodaná kost. Komorní přestřelka s jedním skopčáckým kulometem o němž dík nepřehlednosti (dané schopnostmi režiséra) divák jen matně tuší, kde se nalézá. Další přestřelky ve filmu jsou obdobné kvality. Výjimečné jsou hlavně tím, že největší palebnou sílu v nich nepředstavuje kulomet či minomet, ale nekryjící se důstojník s pistolkou. Jakoby si scénárista uvědomoval, že jeho nepodarek skončí v rukou druhořadého štábu, vše odlehčil suchými hláškami, které postavy vypouštějí z úst v těch nejnevhodnějších situacích. Velká část dialogů spadá do kategorií patetický, namachrovaně chlapácký, napjatá situace či vyhrožování podlézavému srabovi. Herectví je pak těžko soudit - role nemají žádný charakter. A kameraman? Tomu nejspíš řekli: "Tímhle koncem miř tam, kde si myslíš, že se něco děje." Slabé **. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení filmu probíhalo v Rumunsku. (Honzulik)
  • Žádný z britských vojáků nemá správnou uniformu. Je to mišmaš několika poválečných uniforem z Commonwealthu. (Maulincio)
  • Rukávová nášivka s americkou vlajkou na blůze amerického poručíka je moderní, protože má 50 hvězd, zatímco za války měla hvězd jen 48. (Maulincio)

Reklama

Reklama