Reklama

Reklama

Svatební košile

  • USA The Spectre's Bride
Animovaný / Krátkometrážní / Horor / Poetický
Československo, 1978, 11 min

Obsahy(1)

Poetický horor podle stejnojmenné básně z Erbenovy Kytice. (oficiální text distributora)

Recenze (65)

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Druhý film od Josefa Kábrta, který jsem viděl po "Tragédie vodníkova" a znovu jsem trochu zklamaný. Jako ilustrátor je fajn, má krásnou poetickou kresbu, ale jako osobitý tvůrce mi prostě nesedí, nepřipadne mi, že něco přidává k básni. Síla a strašidelnost tohoto filmu je díky dokonalé Erbenově básni. Chvilku jsem byl v očekávání, když Kábrt přišel se dvěma nápady "odtržení tváře ženicha" a "animací duchů", bohužel originální nápad nedotáhne do konce a po chvilce zase sklouzne k obyčejnému ilustrování textu. Moc mě nebavilo to sledovat a přemýšlel jsem proč to bylo natočeno, možná jako animák pro děti a mládež, aby se seznámily s básní a pak je to nalákalo si ji i přečíst. Jako dítě jsem to neviděl, ale věřím, že by to pro mě bylo dost strašidelné. Jak říkám, pěkně udělaná ilustrace k básni. Čekal bych ale nějakou přidanou hodnotu. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jelikož je slovo "košile" v kategorii mezi pomnožnými, leckoho to může zmást. Tudíž zkraje bych chtěl podotknout, že v tomto případě Svatební košile nejsou singulár, nýbrž plurál, takže jste nekoukali na Svatební košili, ale na Svatební košile. Málo se to ví, ještě míň používá, a je skutečně tristní to všude číst blbě. -- Jako filmové zpracování je tento delší Večerníček skvělý. Sice mi trochu chybí další skvělé verše, které tvůrci asi předpokládali, že každý zná (když dvojice putuje krajinou a vystřídá je záběr na psa, každému by měly docvaknout verše "A psi houfem zavyli / když ty pocestné zvětřili. / A vyli, vyli divnou věc / že na blízku je umrlec." Ale o úrovni vzdělanosti si iluze nedělám), nicméně ostatnímu není co vytknout. Animace, přednes atd., vše výborné, ale atmosféra, ta na mě padla jak rána pěstí. Paráda. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Spíš než dynamický animovaný film jsou Svatební košile sledem pěkně vystylizovaných obrázků, přičemž na dynamičnosti tomu přidává děsivě ponurá hudba a dobře namluvený hlas vypravěče. Dokonce i po těch dlouhých letech od vzniku Kytice má tato báseň sílu a jen při pouhém přednesu přebíhá mráz po zádech. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že zrovna tato báseň nikdy nebyla mou nejoblíbenější a měl jsem tak trochu strach, že to dopadne špatně. To jsem však tvůrce hodně podcenil, protože mi připravili opravdu zajímavou podívanou. Nádherná animace lahodila mému oku a nemám sebemenší připomínky k jejímu ztvárnění. Podobně na tom byl i hudební doprovod, který skvěle dopomohl vytvořit opravdu nezapomenutelnou atmosféru. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama