Reklama

Reklama

Mongol - Čingischán

  • Česko Mongol (více)
Trailer 4

Malý Temudjin právě dospěl do věku devíti let. Podle mongolských zvyků je to čas, kdy si má vybrat ženu. Jeho otec Esugei, chán malého mongolského kmene, ho tedy bere na cestu ke kmeni Merkitů, kde si má vybrat novou ženu a ukončit tak rozpory mezi jeho kmenem a právě Merkity. Jenže cestou se malý Temudjin zakouká do dívky Börte u sousedního, stejně bezvýznamného, kmene, jako je ten Esugejův. Temudjin si na kmenovém shromáždění Börte vybere za svou ženu. Otec jeho přání dle mongolských zvyklostí respektuje, i když tuší, že to přinese další problémy. Cestou domů se Esugej se synem a doprovodem zastaví v malé oáze, aby si odpočinuli. Tady se potká s příslušníky nepřátelského kmene. Zvyklosti však zakazují válčit na místech odpočinku, a tak setkání zprvu vypadá jako poklidné. Obě výpravy si dokonce na znamení příměří vymění jídlo a pití. Jenže v nápoji pro Esugeje je jed a muž na další cestě umírá. Novým chánem kmene se stává Temudjin. Toho ale nehodlá respektovat jeden z nižších náčelníků, Targutaj. Ten se prohlásí za chána a Temudjina s jeho matkou a zbylými věrnými z kmene vyžene. Malý Temudjin tu zimu v horách prosí mongolského boha o pomoc, cestou zpět se propadne do jezera. Mokrého ho zachrání jezdci z vedlejšího kmene a syn jejich chána, Jamucha. S Jamuchou se spřátelí a oba se považují za bratry. Targutaj ale Temudjina unese a udělá z něho otroka. Hlídá ho tak, aby ho mohl zabít, až Temudjin dospěje. Mongolové nesmějí totiž zabíjet děti. Malý Temudjin ale Targutajovi uteče. O několik let později je Temudjin opět Targutajem chycen a znovu je mu nasazen otrocký okov. I tentokrát se mladíkovi podaří utéct. Vypraví se k sousednímu kmeni pro svou ženu Börte a s ní se vrátí ke své rodině. Záhy jsou napadeni Merkity, Temudjin je vážně postřelen šípem a Börte unesena. Temudjin se uzdraví a za pomoci Jamuchy a jeho bojovníků Merkity porazí a Börte osvobodí. To, že se část Jamuchových lidí ale přidá k Temudjinovi vyvolá mezi dosavadními přáteli zlou krev. Když se Jamuchův bratr pokusí ukrást stádo koní Temudjinovu kmeni, je Temudjinovými lidmi zabit. Jamucha se spojí s Targutajem a vytáhnou proti Temudjinovu kmeni... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (241)

tombac 

všechny recenze uživatele

Tohle si Čingischán nezasloužil. Určitou porci nesmyslů ve filmech snesu, ale když mám už ve třetině nepříjemný pocit, že buď ze mě tvůrci dělají vola, anebo postprodukci kromě řemeslné stránky totálně odflákli, nemá u mě snímek naději na úspěch. Zkratkovité, mezi některými sekvencemi chybí logická návaznost či tvůrci logiku neřeší, když se jim nehodí do krámu (až to někdy vypadalo, že malý Temudžin je předchůdce Houdiniho). Finální bitva začne zničehonic a zničehonic také skončí. Tady se muselo hodně spěchat, jinak si ty skoky v čase apod. nedokážu vysvětlit. Houby výpravný historický epos, v téhle verzi je to fraška! (Febiofest 2008) ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Michael Bay udělá Mizery a tvrdí že je to akční bomba století. Bekmambekov udělá Wanted a každý ví že je to akční bomba století. Sidney Lumet udělá diaologovou bombu a to same udělá ve 21. století. Nikita Michalkov. Vezme totožnou látku a ještě jí vylepší. Co teprve Čína či Jižní Korea, země jenž v poslední době válcují na stříbrném plátně Holywood. Ano, Mongol: Čingischán není přesně podle dějepisu, ostatně např. Gladiátor není také. U tohohle filmu lehce vysvětlím, proč jsem dal 5 hvězd, jednu po druhé. 1: Za odvahu a originalitu převést na plátno příběh o jednom z největších dobyvatelů všech dob. 2: Za naprosto úchvatnou obrazovou a audiovizuální stránku filmu, protože zde bych to opravdu nečekal. 3: Za příběh, který není jako každý druhý "vzestup a pád", ale hezky pomalu vysvětluje a nenudí (na hodinky jsem se ani jednou nekoukl) 4: Herce, kteří jsou úplně neznámí a (pro mne) velmi přesvědčiví a charismatičtí. 5: Za bitevní a akční sekvence. Sice jich nebylo moc, ale zase scény, kde Temudžin bojuje o svou lásku v nepřátelské vesnici, či letící šíp a poslední bitva (ne každý si libuje v střihačském masakru) mne opravdu uchvátili. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Tomuto snímku chýba pompéznosť a výprava západných,avšak tento má zase iné prednosti!Lyrika a reflexia,ktorá historickým prevedeniam častokrát chýba tuna naplno pracuje.Réžia nepostráda zmysel pre detail tak ako historické fakta!Avšak toto mi rozhodne nestačí,čakam viac!Mongol je chaotické prevedenie s chabým scénarom a nezmyselnou výpravou!Súhlasím s názorom,že toto si Chan nezaslúži.Toto"dielo"nepripomína jednotný celok...(najväčší kameň úrazu) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Po tunajších rozpoltených reakciách som očakával nudný film a la Alexander Veľký, obohatený o niekoľko mytologických prvkov - no som rád, že tomu tak nie je a film samotný je tak dobrý ako to ukazuje jeho dosť nadupaný trailer. Ako tu už bolo povedané, film je viacej mytologickým dielom ako historickou drámou presne sa držiacej dobových prameňov, ktorých aj tak nie je priveľa. S tým strihom, proti ktorému to má väčšina výhrady, je to presne tak ako napísal Tetsuo, vlastne znásobuje mytologické atmosféru snímky (najlepšie videné v Temudžinovom prvom oslobodení), i keď je tiež pravdou, že niekde sa vydaril viac a niekde menej. Režisér Sergej Bodrov si dal naozaj záležať na vizuálnej stránke filmu a výsledok je ohromujúci, hlavne za podpory veľkolepej kamery snímajúcej úžasne danosti prekrásnej krajiny. Veľmi pekne sú potom ukázané aj tradície Mongolov a ich kočovný spôsob života. To, čo by som filmu akosi vyčítal, je slabšia hudobná stránka absentujúca hlavne v bojových scénach, tak aj celkovo akcia vo filme je asi najslabšie zvládnutá, čo sa dá možno prisúdiť nedostatku financií - aj napriek tomu je však film krvavý dosť. Tiež by sa dalo polemizovať nad postavou samotnému Temudžina, určite v mnohom ziidealizovanou, avšak ako hlavnej postave sa mu muselo dostať aj niekoľko vznešenejších vlastností - mne osobne sa viacej páčil herec Honglei Sun ako Jamuga. To čo je možno pre mnohých kameňom úrazu je, že aj napriek nespochybniteľnej veľkoleposti príbehu, sa žánrovo nejedná o hollywoodsky historický blockbaster, na ktoré sme už zvyknutý, keď produkty ruskej, či východoázijskej kinematografie sa stali už skôr ojedinelými. Oproti tomu je však starý Džingischán (1965) s O. Sharifom v hlavnej úlohe a zvyšku amerických hercov v mongolských úlohách veľmi slabým a neporovnateľným odvarom. Mongol je u mňa niekde na polceste medzi 4 a 5*, bol však pre mňa po dlhej dobe ozajstným nevídaným filmovým zážitkom a hodnotenie sa mi aj napriek miernemu prilepšeniu zdá vlastne adekvátne. Skutočný filmový epos. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tuším, že Nomádovi jsem dal také tři hvězdičky, ovšem Mongol je lepší o akční scény, které inscenováním a způsobem snímání jako by z oka vypadly jihokorejské řezničině Válečník (však také některá jména v titulcích znějí až „podezřele“ korejsky). Zatímco Válečník měl ovšem jasnou dějovou linku, Mongol nabízí pouze jednotlivé obrazy ze života velkého Čingischána, a to do doby, než se stal oním obávaným sjednotitelem. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (15)

  • Od tohoto fenomenálního vojevůdce prý může odvozovat svůj původ každý dvoustý člověk. (Czernozub)
  • Staršieho Temudžina stvárnila súčasná japonská hviezda Tadanobu Asano. Na otázku, prečo si Bodrov pre hlavnú rolu nevybral Mongola, odpovedal: „Hľadal som najlepšieho herca, nevadilo mi, že nie je Mongolom, podmienkou bolo, aby bol Ázijec a aby bol najlepší." Kvôli autentickosti je film v pôvodnom mongolskom jazyku. Japonskému hercovi spolu s jeho čínskym kolegom Sun Hong-Leiom tak neostávala iná možnosť, než sa túto reč počas nakrúcania naučiť. Ako sa ďalej uvádza na stránke Russianfilm, s filmovým štábom cestovalo štyridsať tlmočníkov, prekladajúc z čínštiny, mongolčiny, kazachstančiny, kórejčiny, ujgurského nárečia, japonského, ruského a anglického jazyka. (PeterJon)
  • Snímek "Mongol - Čingischán" byl v roce 2008 nominován na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film. (POMO)

Související novinky

Jeff Bridges jako lovec démonů?

Jeff Bridges jako lovec démonů?

03.02.2011

Hrál ve dvou úspěšných filmech vánoční sezóny a za ten lepší je nominovaný na Oscara. Kdo by se divil, že se na něj nabídky jen sypou? Jednu z nich dostal od studia Warner Bros., které ve spolupráci… (více)

Muži, kteří nenávidí Afghánistán

Muži, kteří nenávidí Afghánistán

07.07.2010

Christian Bale a Niels Arden Oplev jsou novými jmény, spojenými s projektem Zacka Snydera a studia Warner Bros. The Last Photograph. Ten už má docela dlouhou historii. Snyder chtěl drama o… (více)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (více)

Šikmooký Hollywood?

Šikmooký Hollywood?

11.11.2008

Dnes pro vás máme rovnou čtyři chystané filmy. Všechny jsou americké produkce, ale něco je spojuje s Dálným Východem. Jako první je tady remake Karate Kida. Už dlouho šly fámy o tom, že Willův syn… (více)

Reklama

Reklama