Reklama

Reklama

Být skinheadem

  • Švýcarsko Skinhead Attitude (více)
Švýcarsko / Francie / Německo, 2003, 90 min

VOD (1)

Obsahy(1)

„Nechápu, jak se někdo může hlásit k hnutí skinheads a zároveň být rasista. Vždyť skinheads pocházejí původně z Jamajky," říká jeden z průkopníků hudebního stylu ska, se kterým byli skinheads v počátcích neodmyslitelně spjati. Jeho slova výstižně ilustrují jeden z mnoha paradoxů hnutí, které si většina lidí automaticky spojuje s násilím a sympatiemi k neonacismu. Režisér Daniel Schweizer v doprovodu mladé švýcarské skinheadky Karole se rozhodl zmapovat téměř čtyřicetiletou historii hnutí skinheads a ukázat jeho současnou podobu v nejrůznějších zemích Evropy a Ameriky. Unikátní záběry z koncertů a rozhovory se členy antirasistických skupin Bad Manners či Sham 69 kontrastují s hajlujícími jedinci na koncertech jedné z prvních neonacistických kapel Screwdriver, jejíž zpěvák Ian Stuart Donaldson založil v Anglii nechvalně známou organizaci Blood nad Honour. Brutální policejní zásah proti účastníkům koncertu Los Fastidios v Krakově, rozhovory s antirasisticky orientovanými Redskins z Berlína či se zapálenými neonacisty z USA a Švédska autor doplňuje konzistentním komentářem plným zajímavých informací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

HONXX 

všechny recenze uživatele

Dokument věnující se vývoji skinheads od prvopočátků až do současnosti. Poučné především pro lidi, kteří tuto subkulturu stereotypně pokládají za nácky. Bez kudrlinek jasně zaznívají autentické názory zleva i zprava. Vše podkresleno kvalitním výběrem hudby. Autorův postoj je zřejmý, ale i přesto je dokument objektivní a dává divákovi prostor na utvoření si vlastního názoru. ()

gocatgo 

všechny recenze uživatele

Jako zasvěcená osoba ze scény nemohu jinak hodnotit než maximem možných hvězd. Přesto se však jedná o kvalitní dokument. Širšímu diváctvu ukáže nezaujatý pohled jak na Boneheads tak na Trojan Skins. Nám zas ukáže, jak debilní můžou bejt ty vesničani ze Švédska se svojí vesnickou odnoží BaH, redneckové z Texasu který chtěj spasit bílou rasu (vzhledem k jejich proporcím si myslím že ji chtěj spasit u Burger Kingu) a jak nebezpečný hovada můžou číhat v Las Vegas. Asi bych to povinně pouštěl všem, kteří se přihlásí k autonomním nacionalistům, a tvrdí o sobě že jsou skinheads. ()

Reklama

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Dobré k lepšímu pochopení téhle scény, téhle společenské skupiny, která je často mylně označována všeobecně za neonacisty. Tradiční skinheads jsou zkrátka jen nerasistická subkultura, kam může patřit v podstatě každý. A pak je tu také náhled do hlav a myslí těch, kteří smýšlejí právě naopak, tedy tak, že je nutné, aby vypukla rasová válka. Že je to jediné řešení a že to tak stejně jednou dopadne... No, snad ne, ale nechme se překvapit... Nakonec, každá válka je vlastně hrozná prča... Tedy...v žádné jsem nebyl, ale určitě to tak nějak bude.. ()

Ferry 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný dokument, měli by si ho prohlédnout naši "bílí chlapci s čistou krví (fuj)" Stejně by se na něj měla podívat i naše média.....protože kdyby nebylo jich, určitě by lidi nepletli skinhead-neonacista. Nepatřím ani sem ani tam, ale pokud někdo potírá někoho za to jak vypadá nebo v co věří (neberu nácky = neonacismus není víra, ale sračka) Tak se radši přidám k těm, co jsou proti rasismu a nacismu. P.S. Lonsdale vydává kolekce s mottem "milujeme všechny barvy, náckové přeberte si to vy hrdinové"... ()

panmroz 

všechny recenze uživatele

já nevim, mě ti hodní náckové připadaj takový jako legrační, jak se furt couraj po obchodech a prohlíží si ta cédéčka a desky...no a ti zlý náckové...to je něco mezi husí kůží a chutí zvracet...ale rozhodně scény s nima autentický....taková ta scéna na švédském nebo dánském poli, to bylo něco mezi Auto*matem na tuning party a Peklem. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama