Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Malá Terezka přijíždí na prázdniny k babičce a dědovi, kteří tvoří svéráznou dvojici. Zatímco děda Malý, vesnický všeuměl, se celý život pokouší, samozřejmě marně, létat na rogalu, jeho žena vše shovívavě pozoruje a v klidu přitom pokuřuje doutníky. Prázdninová pohoda však netrvá dlouho. Místní zbohatlík a nepoctivec Napakunk chce, aby mu děda vyřezal sochu jeho dcery Pepiny v životní velikosti. Děda však odmítne. Pepina je totiž tak tlustá, že nenajde tak silné dřevo. Další den proto Napakunk porazí památnou lípu, pod níž se kdysi děda seznámil s babičkou, a přiveze ji dědovi. Ten ho však vyhodí a rozzlobený lakomec v noci zničí strašidelný park, který děda vyrobil pro Terezku. Té se podaří zachránit jediné dřevěné strašidýlko, Cvikýře. Ten nečekaně obživne a předvede Terezce své zázračné dovednosti. Nemůže sice konat dobré skutky, jen strašit, ale i toho dokáže Terezka využít. Od té chvíle se Napakunk stává obětí soustředěného útoku zlomyslných kouzel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (89)

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná záležitost pro děti i nedospělé dospěláky.. Jiřina Bohdalová svým po křemílkovsku poťouchlým hláskem propůjčila hlas další nadpřirozené postavičce a to moc pěkně. Ale film se netočí jen o "nějakém" strašidle. Mě a myslím že i ostatním se mnohem víc líbil Josef Somr (hamty hamty, ať mám víc než tamty) a kouzelný Hrušínský st., který se svým rogalem a touhou alespoň jednou vzlétnout vytvořil krásnou roli, stejně kouzelnou jako např. doktor ve Vesničce střediskový. Opravdu pěkný pohodový film ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Snímek Strašidla z vikýře o malé Terezce na prázdninách u babičky se mi vždy docela líbil, i když to pro mne není TOP pohádka. A vzhledem k průměrné kvalitě ani nemůže být tou nejlepší, možná protože zde chybí zámky, princezny a pohádkové bytosti. Ty zde zastupuje pouze dřevěné strašidýlko, které občas čaruje a spíše pomáhá, než že by někomu ubližovalo. Dále je tu spousta dalších postav - svérázný děda v podání Rudolfa Hrušínského, který se snaží postavit rogalo na domácí způsob a jeho manželka Jana Štěpánkvá v klidu přitom pokuřuje doutníky. Nejlegračnější ovšem podle mne je místní zbohatlík Napakunk, který šidí v obchodě zákazníky a jemuž strašidýlko nejvíce ztrpčuje život. Občas je ve filmu díky tomu legrace, kterou umocňuje místní mladík Michal Dočolomanský, v té době hodně populární herec. I když mne tedy tato pohádky nevadí, moc se na ni nedívám, protože mi zde chybí jak kvalita, tak ta pohádkovost jako taková. Spíše se jedná o prázdninový příběh s lehkým nádechem nadpřirozena, který neurazí a lehce pobaví. Strašidla z vikýře tak za to ode mne dostávají průměrné tři hvězdičky ***. ()

Reklama

Lish84 

všechny recenze uživatele

Už z dětských let si tento film pamatuji jako dobrý, ale ne vynikající – a stejně na mě působil i dnes. Ubíhá příjemně, často pobaví a maličko i dojme, ale něčím alespoň trochu originálnějším či zajímavějším se chlubit nemůže. Samotné strašidýlko vypadá roztomile, ale je poněkud statické. A třeba žánrově podobný film Ať žijí duchové dokazuje, že tvrzení „co bychom po českém filmu chtěli“ v tomto případě neobstojí. Ono zase těch trikových scén ve filmu tolik není a tak působí částečně i rušivě. Místy jsem si i říkal, že fantastické prvky by tam nemusely být vůbec a mohl to být zkrátka jen film o malé holce na prázdninách u babičky a dědy. ()

Khotzilla 

všechny recenze uživatele

Spíš nepovedený film, který zachraňují Rudolf Hrušínský, Josef Somr a Michal Dočolomanský, kteří plochým postavám dodávají životnost.. Mizerný scenář, špatně vybrané i režijně vedené děti (stačí si vzpomenout třeba na Ať žijí duchové, a je jasné, že to jde jinak). Plus "humor" jak se děda skulil do sena nebo jak se mu "zasekla" hlava do přilby - juj to jsme se ale všichni nasmáli... A nebo ten lump, co neumí použít ruční brzdu a radši se napraví... Ve své době možná průměrná dětská fantazie pro nenáročné ("Chobotnice" nebo "Lucie, postrach" jsou ze stejného rodu, ale fakt trochu jiná liga) , ale po letech už to chce opravdu hodně sebezapření a "přivřené" víc než jen jedno oko, aby se to dalo vůbec dokoukat... Nuda, trapnost, a sem tam světlejší okamžik. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Je to typickej dětskej snímek z dob komunismu, a to nemyslím nijak špatně, protože tehdá sme uměli udělat parádní filmy pro děti a mládež. Pro mě je to srdeční záležitost, viděl sem to eště jako prcek a hrozně se mi to líbilo. Včera sem to viděl znova a pocity mám stejný jako kdysi, i když tam dnes už vidim spoustu nedostatků, nemůžu jít pod čtyři hvězdičky. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Pracovní název filmu byl Strašidlo z Vikýře. (Keldak)
  • Natáčeno v obci Machová v okrese Zlín. Dále v obcích Kojetín a Mysločovice, na zámku Račice, lomu Drysice a Kroměříži. (Vitex26)

Reklama

Reklama