Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přišel zpoza těch nejvzdálenějších hvězd, aby vás zavedl do světa těch nejúžasnějších snů... Král popu Michael Jackson (1958–2009) v roce 1988 zmapoval svou bezmála pětadvacetiletou hudební kariéru v částečně klipové retrospektivní koláži filmu Moonwalker, fantaskním muzikálu plném speciálních efektů a animace, v němž on osobně, obdařený magickými schopnostmi, musí zachránit malou Katie před drogovým bossem Mr. Bigem v podání Joea Pesciho. Tomuto ději však předchází samotná přehlídka klipů, která začíná záznamem živého vystoupení písně "Man In The Mirror" z jeho nejnovějšího alba "Bad". Vzápětí se poté vrací ke svým počátkům, kdy od svých pěti let vystupoval se skupinou Jackson 5, připomíná také své hity z nejprodávanějšího alba historie "Thriller" z roku 1982 a končí klipy z alba "Bad", které následně provázejí i zbytek filmu. V něm bezesporu nejvíc dominuje propracované tanečně–hudební číslo "Smooth Criminal". (Česká televize)

(více)

Recenze (113)

Honza__St. 

všechny recenze uživatele

Jestli se má Moonwalker hodnotit jako přehlídka Jacksonových klipů, tak je to naprosto výborná záležitost. Ale když se na to koukám jako na film, tak nic moc. Po úvodu v podobě raritní verze Man In The Mirror přichází koláž v podobě pohledu do Michaelovy minulosti, kde jsou k vidění ukázky jeho tvroby od jeho dětství až po (tehdy) současnost. Pak přichází dětská parodie na Bad, která mi přišla až na pár skečů těžce nudná. Potom docela psychedelicky udělanej Speed Demon (rozhodně pěkná písnička, a bezpečně plná legračních míst). Dál je neskrývaný prostředníček bulvárním novinářům v podobě Leave Me Alone (jeden z nejlepších klipů), a pak už následuje Smooth Criminal. Teprve v tuhle chvíli začíná hlavní příběh, ten je ale až přespříliš pohádkovej a dětinskej. Navíc kontrast s vlastní písní, kde Michael zpívá, tančí a mejdaní s mafiánskou smetánkou (jednoznačně nejlepší klip nejen z filmu, ale i z desky Bad, akorát mám radši tu krátkou verzi, protože ta není uprostřed přerušená těma prapodivnýma jakoby-orgiema bez hudby a bez smyslu), je totálně do očí bijící. Je to jako smíchat Starostlivé medvídky s barem v Mos Eisley. Ano, i u Bad jsou nemalé rozdíly mezi vlastní písní a dějem okolo, ale tam to ve výsledku není slepenec. A končíme, jak jsme začali, klipem z koncertu, který je s hlavním dějem propojen jen tak, že Michael bere ony děcka do zákulisí (ovšem jak začne píseň, děcka vysublimujou). Jestli chtěl Michael udělat lepší film, než Čaroděj, povedlo se mu to. Jestli chtěl udělat výborný film, tak to pohořel. Tady by bylo daleko lepší, kdyby prostě vydal videokazetu s nijak nepropojenými klipy z desky Bad (klidně i s tou koláží Michaelovy historie a dětskou verzí Bad jako bonusy), a hotovo. Většina klipů za 5, film jako celek za 3, tak to zprůměrujem. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Samotný príbeh, ktorý sa len snaží pozliepať dokopy videoklipy a pri tom poukázať na Michaelovu lásku k deťom a túžbu pomôcť všetkým dobrým ľuďom je aj pri zavretí všetkých očí maximálne za dve hviezdičky. Ale nesmieme na prvotný účel tohoto filmu zabudnúť - a to je prezentácia Jacksonových videoklipov, ktoré boli, sú a navždy zostanú prevratnými a geniálnymi minidielkami, ktoré priniesli svetovej hudobnej scéne to, čo žiadne iné. A tak si Moonwalker v rámci svojho žánru 4 hviezdy zaslúži! ()

Reklama

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Michael Jackson je z jiné planety, to vím dávno. Jeho hudba mě nikdy nebrala, ale jistá kvalita se jí v rámci žánru (!) upřít nedá. Film v podstatě bez děje drží pohromadě jenom Michael a parta dětí. Přesto se na něj dá dívat aniž by se člověk začal nudit, nebo byl otrávený (to se nedá říct například o hitu High School Musical).Jacksonovy taneční kreace jsou výborné a před 20-ti lety vypadal rozhodně mnohem líp než dnes. Film má jistou hodnotu jednak pro Michaelovy fanoušky (kterých dodnes určitě není málo) a také skvěle zobrazuje ducha osmdesátek. PS: Michael je nevinný, tomu jsem vždycky věřil. Soud ho osvobodil právem. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

V podstate nejde ani tak o film ako o koláž videoklipov Michaela Jacksona s vloženými dvoma krátkymi prostými až prostoduchými príbehmi, ktoré by som označil za mokré sny tejto hudobnej ikony. V prvom MJ uteká pred svojimi fanúšikmi, vytvorenými stopmotion animáciou a v druhom uteká pred typickým šialeným zloduchom, aby sa mu v závere postavil ako "transformer". Produkcia evidentne robí všetko preto, aby z tohto úbohého materiálu urobila akú takú šou. Technicky je všetko namieste. Hudba, obraz, strih aj efekty sú veľkolepé. Teda na svoju dobu. Joe Pesci v úlohe zloducha sa zjavne snaží a aj detskí herci sú talentovaní, ale príbeh z toho všetkého robí trápnu karikatúru. Celkovo je tak film antólogiou a obrazom osobnosti Michaela Jacksona a jeho detskej duše. 60% Pre jeho fanúšikov však má určite vyššiu hodnotu. ()

inmax 

všechny recenze uživatele

Zvláštní dílo.. začíná to jak dokument, pak trocha koncertu, sestřih videoklipů. pak začně něco jako děj s dětma, pak naprosto úchvatnej Smooth Criminal a dál divnej "děj". Končíme opět na koncertě, osobně bych si tam představoval lepší song. Sečteno, podtrženo.. je to divný.. ale jsou tam ty nesmrtelny písničky, tak pod 4 jít nemůžu :) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • Záporák se jmenuje "Frank Lideo". Jeden z výkonných producentů filmu se jmenuje Frank DiLeo a byl Jacksonovým dlouhodobým manažerem. (Morien)
  • Ve stejném roce byla vydána jediná zpěvákova autobiografie pod názvem „Moonwalk“. (Roman.Ticka)
  • Michael Jackson původně chtěl, aby šel film v Americe do kin, ale kvůli problémům s rozpočtem skončil rovnou na videokazetách. (Morien)

Reklama

Reklama