Reklama

Reklama

Můj bratranec Vinny

  • USA My Cousin Vinny (více)
Trailer

Billy Gambini a Stan Rothestein (Ralph Macchio, Mitchell Whitfield) cestujú autom z New Yorku na kalifornskú univerzitu a v ospalom alabamskom mestečku sa zastavia v obchodíku pri pumpe, kde Bill ukradne konzervu. Potom ich zatkne polícia. Šerif ich obviní z vraždy predavača, u ktorého si cestou kupovali potraviny. Ich obhajoby sa ujme Billyho taliansky bratranec Vinny Gambini, ktorého na ceste do Alabamy sprevádza svojrázna snúbenica Mona Lisa Vitová (Marisa Tomeiová). Absolútne neskúsený advokát s nekonvenčnými spôsobmi, ktorý sa krátko zaoberal len úrazmi, je konfrontovaný s mašinériou právneho systému. Sudca Chamberlain Heller (Fred Gwynne) si ho pozve a dá mu preštudovať trestný poriadok Alabamy. Vinny mu tvrdí, že je v New Yorku uznávaným advokátom. Hneď pri prvom zasadnutí súdu však Vinny nielenže nedokáže reagovať na reč prokurátora Jima Trottera III. (Lane Smith), ale dopustí sa aj urážky súdu, za čo ho vezmú do väzby. Lisa musí zaplatiť kauciu, aby ho dostala von. Vinnyho neznalosť procesného jednania je taká veľká, že Stan už nechce, aby ho obhajoval, a vezme si verejného obhajcu Johna Gibbonsa (Austin Pendleton). Gibbons však trpí nezvládnuteľnou nervozitou, na súde zo seba nemôže dostať súvislú vetu. Vinny je presvedčený, že sa všetko naučí za pochodu a mladíkov obháji. Lisa sa mu snaží pomáhať zo všetkých síl. Všetci svedkovia, ktorých predvedie prokurátor, tvrdia, že videli z obchodu vychádzať a ujsť autom práve Billyho a Stana. Keď sa Vinny od Lisy dozvie, že prokurátor je povinný zoznámiť ho so svojimi spismi, požiada o ne, a Trotter III. mu ich ochotne poskytne. Pri nasledujúcom rokovaní Vinny znemožní svojimi argumentmi svedkov a prokurátorova obžaloba sa rozpadá. Trotter III. si pozve ako ďalšieho svedka experta na automobily, ktorý tvrdí, že odtlačky pneumatík, ktoré sa našli, patria autu Billyho a Stana. Zúfalý Vinny si berie za svedka Lisu, ktorá sa v automobiloch dokonale vyzná, pretože pracovala u otca v autodielni. Tá expertovo tvrdenie hravo rozbije na kúsky. Dokáže sudcovi, že stopy po prudkom rozjazde nepatria buicku mladíkov, ale automobilu značky Pontiac. Vinny žiada šerifa Deana Farleya, aby mu overil isté údaje, a potom ho predvolá ako svedka... (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Dale Launer .. Soudní drama o chlapcích, kteří jsou díky řadě nedorozumění obvinění z vraždy. Vytrhnout trn z paty jim přijíždí bratránek Vinny (výtečný Joe Pesci) s temperamentní partnerkou (při hádkách neodolatelná Marisa Tomei). Díky nim se konečně rozjíždí poctivě komediální soudní stání (kterému předsedá Fred "Frankenstein" Gwynne, jenž se taktéž nenechá zastínit), které mnohokrát úspěšné rozesměje. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Misty hodne vtipny film, ktery ma svezi tempo a sympaticke postavy (soudce, obhajce, statni obhajce, obzalovani). Joe Pesci je ve sve roli vyborny, stejne tak posledni role Freda Gwynneho jako soudce. Marisa Tomei se mi dnes libi mnohem vice nez pred dvaceti lety. Nenarocny film, ktery dokaze pobavit. ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"THE KLAN'S HERE. THEY'RE INBRED. THEY SLEEP WITH THEIR SISTERS." ------------- Tak a už je to jasné. Keď najbližšie dostanem otázku, ktorý film mám veľmi rád, bude to bratranec Vinny! Joe Pesci v hlavnej úlohe neskúseného právnika v boji proti všetkým a všetkému svojským, nekonvenčným spôsobom. Znamenitý herecký výkon, skoro doťahujúci sa na jeho predchádzajúce úlohy v mafiánskych filmových klenotoch. My Cousin Vinny ... je tam všetko. Geniálny Pesci, podarené dialógy, Marisa, nezameniteľná južanská atmosféra amerického vidieku a pravý humor. Navyše, rok vydania 1992 znamená absolútnu absenciu toho zasraného, prízemného infantilného humoru, čo sa už bohužiaľ tak často nevidí a čo je pre kvalitnú komédiu základom. Silné 4 hviezdy a ak sa v noci dobre vyspím, bude to možno aj za päť a viacnásobný replay filmu je už teraz istý! ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Bill (Ralph Macchio) a Stan (Mitchel Whitfield) jsou při své cestě napříč Spojenými státy v malém městečku v Alabamě obviněni z brutální vraždy obsluhy benzínové stanice, z čehož pro ně plyne velmi nepříjemná záležitost, a to trest smrti. Bohužel si nemohou dovolit zkušeného právníka, a tak vezmou za vděk bratrancem Billa - Vinniem. Ten konečně po šesti pokusech dodělal právnické zkoušky, a tohle je jeho první velký případ. Za pomoci své snoubenky Mony Lisy (Marisa Tomei) se se vší vervou (a povahou horkokrevného Itala) pouští do obhajoby svých svěřenců, ale ani s přísným soudcem ani s porotou to nebude mít vůbec jednoduché ... K filmu jsem se strašně dlouho nedokázal prokousat. Nevím proč, ale podle názvu jsem čekal těžkou nudu, stejně jako u ostatních "mafiánských" filmů. Ale takhle šeredně jsem se dlouho nespletl - Můj bratranec Vinny je geniální komedie, které samozřejmě vládne Joe Pesci v roli samotného Vinnyho a taktéž Marissa Tomei, které ač z nějakého důvodu nemohu přijít na jméno, tady mne perfektně zaujala (a asi jsem nebyl sám, za svoji roli dostala Oskara - ty dlouhé nohy dělají divy :) ). Zajímavé také je, že Ralpha Macchia mám zafixovaného jako Karate Kida, a do jiného filmu mi prostě nesedí (a tento není vyjímkou).. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Komedie o soudu, ve které soud hraje až vedlejší roli. Ono vlastně po skvělém Joe Pescim v jeho asi nejlepší roli malého vzteklého taliána všechno hraje vedlejší roli. Další vzor pro budoucí právníky je na světě:) A Marisa Tomei coby jeho přítelkyně byla vážně kočička a i přes jinak naprosto příšernou módu přelomu 80. a 90. let vypadaly její šatičky opravdu hezky. Ale to bude asi trochu i tou náplní;) ()

Galerie (35)

Zajímavosti (16)

  • Marisa Tomei vyhrála zase Oscara za tento snímek jako nejlepší herečka ve vedlejší roli. V roce 2002 sošku ztratila při stěhování. Údajně ho pak zase našla. (don corleone)
  • Okres Beechum není skutečným okresem v Alabamě. Kromě toho, i když se děj odehrává v Alabamě, film se natáčel v Georgii. (don corleone)

Reklama

Reklama