foto

Lane Smith

  • nar. 29.4.1936
    Memphis, Tennessee, USA
  • zem. 13.6.2005 (69 let)
    Northridge, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Walter Lane Smith III byl americký filmový herec. Narodil se v roce 1936 v Memphisu, Tennessee. V roce 2005 mu byla diagnostikována skleróza, na kterou v témže roce umírá.

Vystudoval Actor Studio v New Yorku, jako například Al Pacino, Andy Garcia nebo Dustin Hoffman. Po dokončení studia, našel stabilní práci v Newyorském divadle, i přes nespočet televizních a filmových rolí, do konce života hrál ve velkém počtu Broadwayských divadelních her. Za roli McMurphyho ve hře Přelet nad kukaččím hnízdem získal cenu Drama Desk Award.

Debutovým filmovým snímkem Smithe bylo drama MAIDSTONE z roku 1969. Jeho nejznámější filmovou rolí se u nás stalo účinkování v televizním seriálu SUPERMAN, kde si zahrál šéfredaktora Perryho Whita. Dále ho můžete znát z filmu MŮJ BRATRANEC VINNIE, kde si zahrál okresního prokurátora. V Americe na sebe upozornil rolí Richarda Nixona ve filmu FINAL DAYS, za kterou obdržel nominaci na Zlatý glóbus.

Jaroslav "Jardismo" Lepšík

Herecká filmografie

Filmy

2001 Třetí světová válka (TV film)
2000 Caprice, The
Legenda o slavném návratu
1999 Getting Personal
Kdo seje vítr (TV film)
1998 Getting Personal
Hi-Lo Country
Proč se blázni zamilují?
1997 Lebkouni: Dědictví Udary (TV film)
1996 Domácí války
1995 Let holubice
1994 Skaut
1993 Zeťák
1992 Dokonalý džentlmen
Duplicates (TV film)
Můj bratranec Vinny
Šampióni
1991 False Arrest (TV film)
1990 Air America
Challenger (TV film)
Slepá pomsta (TV film)
1989 Boj o slávu
Final Days, The (TV film)
Noční hra
1988 Killer Instinct (TV film)
1987 Place to Call Home, A (TV film)
Plevel
Věznice
1986 Rodný syn
Vražda v uniformě (TV film)
1985 Beverly Hills Cowgirl Blues (TV film)
Hrůza na londýnském mostě (TV film)
1984 Místa v srdci
Purpurová srdce
Rudý úsvit
Something About Amelia (TV film)
1983 Special Bulletin (TV film)
The American Snitch (TV film)
1982 Frances
Hlavní podezřelý (TV film)
Member of the Wedding, The (TV film)
Thou Shalt Not Kill (TV film)
1981 Dark Night of the Scarecrow (TV film)
Pán velkoměsta
1980 City in Fear (TV film)
Georgia Peaches, The (TV film)
Gideonova polnice (TV film)
Mám tě rád, Marku (TV film)
Nezaručená zpráva o válce (TV film)
On the Nickel
Soggy Bottom, U.S.A.
Vzkříšení
Znovu na cestě
1979 Over the Edge
Solitary Man, The (TV film)
Transkontinentální expres (TV film)
1978 Death in Canaan, A (TV film)
Katastrofa letu 401 (TV film)
Modré límečky
On the Yard
1977 Bad News Bears in Breaking Training, The
Between the Lines
1976 Displaced Person, The (TV film)
Network
1975 Everybody Rides the Carousel
Rooster Cogburn
Valley Forge (TV film)
1974 Man on a Swing
1973 Policajt a lupič
Poslední americký hrdina
1970 Maidstone
1966 Unholy Matrimony

TV seriály

2003 Manželská krize (TV seriál)
1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)
Le Voyage Dans La Lune (E12)
We Interrupt This Program (E08)
That's All There Is (E07)
další epizody (6)
1993 Superman (TV seriál)
Nový Superman (S01E01)
1991 Good & Evil (TV seriál)
Good Sports (TV seriál)
1986 Kay O'Brien (TV seriál)
Nepolapitelná Tracy (TV seriál)
Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Dorothy a Ben (S01E18)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
V (TV seriál)
1983 Policejní šéfové z Delana (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace