Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Divokými údolími Transylvánských Karpat ujíždí kočár se zástupcem londýnské advokátní kanceláře Harkerem. V horském průsmyku se má setkat s kočárem hraběte Drakuly, se kterým má jménem své firmy projednat koupi domu s pozemky poblíž Londýna. Místní obyvatelé vyjadřují zděšení, když jim řekne, za kým jede. On si však nebere jejich výstrahy příliš k srdci. Ale již při vstupu do Drakulova zámku se nemůže zbavit nepříjemnému pocitu... (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tento Drakula je knižní předloze podoben tak moc, až se vpodstatě jedná o rozpohybovanou ilustraci, která sází na dobré herecké obsazení, které si uhraje svoje a například Ilja Racek v roli titulního krvesaje má charisma i v momentech, kdy má ústa otevřená do velkého, překvapeného ÓÓÓ (což mělo být pravděpodobně děsivé, jelikož má v tom momentu vyceněné tesáky, ale hrůznost takové scény bohužel odpovídá roku výroby). A takových scén je tu bohužel víc, někdy za to může prachobyčejné zastarání postupů, někdy zas ne úplně dobrá dochovaná kvalita záznamu, to nic nemění na tom, že je to pořád dobrý film, jen není v obrovské konkurenci mnoha dalších adaptací zas tak výjimečný. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ilja Racek je velmi démonický a navíc vidět Drakulu s plnovousem se jen tak nepoštěstí :o) Celkově by nešlo vůbec o špatné zpracování Stokerova románu, kdyby ty kulisy a celé "vzezření" filmu nepůsobilo tak "televizním" dojmem. Celkový dojem z filmu sráží bohužel dost nekvalitní černobílý obraz a pochybuji, že se někdy v budoucnu dočkáme, vzhledem ke velmi špatnému stavu dochovalé kopie, nějaké reprízy. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z minimálního počtu českých hororových pokusů. Přiměřeně televizní pojetí, které i tak dokáže nabudit správně nepříjemnou a ponurou atmosféru. Dobří herci, Ilja Racek coby Drákula je knižní podobě hraběte odpovídá velmi věrně a v jeho podání je upír charismatický i nepříjemný zároveň přesně tak jak působí v knize a Maciuchová coby Lucy byla takřka dokonalá. Černobílé provedení navíc dodává filmu na atmosféře. Maminka se u toho kdysi převelice bála. Pěkná doba, kdy se tvůrci snažili působit na diváka úspornými, ale chytrými prostředky, a nemuseli si vypomáhat lacinými postupy. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno mi přišel český počin i strašidelný, nyní ho shledávám především zajímavým. Dozvuk československé nové vlny a doba před nástupem normalizace, kdy ještě dobíhaly projekty, které by později neměly šanci (Valérie, Morgiana, Petrolejové lampy...). Procházková a O.Železný chytře využili základní dějové linie, zůstalo jen u jednoho deníku, vypuštěn byl Renfield a zůstaly pouze klíčové postavy. Byť věta ,,Děti noci." nepadne, o vytí nouze není. Vynikající je úvodní scéna s kočáry - temný les, špinavý sníh, neutěšená obloha, stíny, černobílý chlad a silueta Draculova sídla na obzoru. Šťastné bylo i využití natáčení v reálu. Hrad působí majestátně a současně tajuplně. Pokud má literární hrabě mohutný knír, pak ten filmový bývá většinou hladce oholen. Však jak se zdá, plnovous dodal I.Rackovi zlověstný výraz. Pokud by býval měl i hlubší hlas...pak by byl přímo skvělý. A odpustím nepovedené špičáky v závěru, i když od českých filmových mágů bych čekal více. Upíří konkubíny si vystačily s dvojexpozicí a postupný rozklad hraběte urychlil střih - škoda. I tak se jedná o zajímavý kousek ve filmové draculovské historii. Holečkova hudba dodala filmu patřičnou tísnivou atmosféru temných snímků 60. let. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Staršia česká inscenácia Draculu, ktorá sa (úspešne) usiluje čo najviac držať svojej predlohy a v čiernobielom háve ponúka miestami výbornú atmosféru. Dracula, ktorého hrá Ilja Racek síce vyzerá trochu ako Robert De Niro v Angel Heart, no nie je to na škodu a jeho upír je značne démonický i uveriteľný. Je to zaujímavé, napínavé, no miestami aj dosť nudné, podivné a so slabším záverom. Verím však, že pozrieť sa to oplatí. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Exteriéry Drakulova zámku byly natáčeny na hradě v Lipnici nad Sázavou. (míba)

Reklama

Reklama