Reklama

Reklama

Ukradený diamant

  • USA The Hot Rock (více)

Obsahy(1)

Zkušený lupič John Dortmunder je právě propuštěn z vězení. Už před věznicí na něj čeká jeho švagr Kelp s nabídkou báječného kšeftu: na zakázku jednoho afrického státu mají z brooklynského muzea ukrást vzácný saharský diamant, který má pro Afričany velkou kultovní cenu. John a Kelp se spojí s dalšími dvěma kumpány Murchem a Greenbergem a připraví si pečlivý plán. Při akci je Greenberg chycen, těsně před tím však stačí diamant spolknout. Zbytek bandy tedy připravuje nový plán na osvobození Greenberga z věznice. To se jim podaří, Greenberg však u sebe diamant už nemá, těsně před převozem do věznice jej ukryl na policejní stanici. Za pomoci vrtulníku a výbušnin je tedy připravena třetí akce, přepadení policejní stanice. Ale diamant už v cele není! O jeho úkrytu se dozvěděl Greenbergův otec a uložil jej v bance. Nezbývá tedy, než naplánovat vyloupení banky (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Dobre natočený príbeh krádeže jedného diamantu, z ktorého sa vlastne vyvinie príjemná komédia. Začiatok sa tvári veľmi seriózne, ale už keď príde do väzenia vyzdvihnúť hlavného hrdinu švagor v ukradnutom aute, ktoré ešte nevie ani poriadne riadiť, mohlo mi docvaknúť, že až tak vážne tento príbeh brať netreba. Produkcia je kvalitná a atmosféra obstojná. Všetci herci nie sú Robert Redford, ale svoje úlohy hrajú dobre. Smola je, že ani jeden z nich nie je komik takže hoci scenár vytvorí bizarnú scénu obsahujúcu komický zvrat, výsledok vyznie vážne až suchopárne. 70% ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Předlohu Donalda E. Westlakea Jak neuloupit smaragd jsem kdysi četl a pokud si vzpomínám, její vtip spočíval v několikanásobném zauzlení zprvu jednoduchého plánu. Nájemní zloději se kvůli smaragdu museli postupně vloupat do muzea, věznice, policejní stanice, blázince a banky. Film to celé až příliš zjednodušil a přešil na míru imagi Roberta Redforda. Literární Dortmunder je takový dobromyslný trouba a plán se komplikuje kvůli naivní poctivosti, s jakou své nepoctivé řemeslo provozuje. Jeho filmová reinkarnace je nažehlený narcis a není snadné si ho oblíbit. Poselstvím tohoto komentáře je přimět vás přečíst si knížku. :) 50% ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

S literární předlohou se nedá srovnat, protože Jak neuloupit smaragd je to nejlepší, co Donald E. Westlake napsal. Robert Redford ani vzdáleně nekoresponduje s hlavní postavou, ale dodává svůj šarm a vnitřní eleganci. Právě díky němu je film pěknou podívanou. Ale doporučuji najít si chvilku času a přečíst si knihu. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Thank you Mario, but your princess is in another castle. Tak na tuhle hlášku z legendární hopsačky jsem si vzpomněl při sledování tohohle filmu, ve kterém se parta zlodějů s Redfordem a Segalem v čele snaží ukrást znovu a znovu diamant. Z filmařského hlediska není co vytknout, ale vtipné to moc nebylo, spíše suché s nepříliš zajímavými postavami a ty náhody kdy se celý plán posere většinou pramenily z jejich neschopnosti. Slabé 3* a to jen za to, že to tentokrát neskončí špatně jako většina zlodějských kriminálek. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Co jiného může čerstvě propuštěný notorický zloděj udělat už v den opuštění věznice? No přeci plánovat další svou akci, tentokrát má se svým týmem pro záhadného muže ukrást z muzea vzácný kámen velmi vysoké hodnoty... V subžánru zlodějských filmů musí scénárista přijít s něčím opravdu dosud neviděným aby diváka jaksepatří dostal, protože právě v tomto druhu filmů se běžně vyskytuje až nepřiměřené množství klišoidních scén a jen velmi málo se podaří zlodějský film, který mě svou zápletkou anebo aspoň formou překvapí a potěší. Co se týče Hot Rock, tak tam jisté náznaky byly, ale v podstatě jde jen o rutinní žánrovou klasiku, která potěší herecky, ale v závěru trošku naštve scénáristicky. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (3)

  • V pasáži kdy ústřední čtveřice prolétá helikoptérou New Yorkem je vidět finišující stavební práce na jižní budově dnes již neexistujícího WTC (World Trade Center) známého jako "dvojčata". (rawboy)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Donald E. Westlake. (Terva)

Reklama

Reklama