Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Po prvním skutečném střetnutí s nepřítelem se u jednoho z vojáků objeví zvláštní technické poruchy a smyslové zážitky. (Netflix)

Recenze (91)

havLord 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně, po skutečně slabých tématech lesbické romance a závislosti na sociální akceptaci, kde technologie v příběhu nehrály významnější roli a dvou alespoň zábavnějších příbězích s opodstatněnějším využitím moderních technologií... přichází třetí série ve svém pátém díle se silnou, nosnou myšlenkou. Děsivý pohled na jednu z těch pravděpodobnějších linek, jakým způsobem mohou být technologie... ano, black mirror je silně orientován na technologie... zneužity. ()

oasismanik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všetky časti sa pomaličky začínajú dosť opakovať, iné sú len postavy a prostredie, ale myšlienka je podobná...a to ma mrzí a nudí. Pointu a rozuzlenie si môžete tak veľmi rýchlo domyslieť. Ako som bol z tohto seriálu spočiatku nadšeny, tak sa moje nadšenie stráca a po dalšej časti sa rozhodnem, či pokračovat vôbec v sledovaní. ()

Reklama

Helmutek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(POZOR, TROLEJ) Je to pro mě mezi 3 a 4*, i mě trošku zklamal ten doslovnej a sebevysvětlující konec. Lehký zklamání v BM ale pořád znamená v kontextu ostatního těžkej nadprůměr. Ta myšlenka, že nepřátele je potřeba odosobnit, aby "nám" nedělalo problém je pak zabíjet, to je samozřejmě silný a děsivý v tý skutečnosti, že to osvědčeně funguje (kde já jsem to naposled slyšel? Že by se to nejmasovějc a nejefektivnějc použilo už třeba u Židů za WW2?). Tady je ale ještě přidanou úrovní to, že vojáci nevěděj, že je jejich vnímáním manipulováno - mohli bychom se samozřejmě bavit o tom, jakej rozdíl je mezi omámením davovou psychózou a nějakym skutečnym oblbovákem (kdo to vlastně ví nebo neví víc nebo kdo má větší právo tý naordinovaný skutečnosti věřit), výsledkem kažodpádně je, že ti "správní" jsou pak ochotný vraždit ty "monstra", protože je jednoduše nepovažujou za lidi. A ve výsledku je pak mnohem jednodušší nevědět, nevidět a neřešit - stejně jako každej z nacistů se vymlouval jen na vykonávání rozkazů, stejně tak se Stripe nakonec rozhodne, že než aby čelil nepříjemný pravdě, tak se týhle hře a tomuhle konceptu (vč. nechání si naočkovat, kdo je to monstrum a kdo je ten člověk) radši podvolí i za cenu, že mu zase vymažou paměť, takže si ani tuhle morální prohru, ani to jeho předchozí zjištění utajovaný pravdy ani nebude pamatovat. Jenže pro něj to je jen nepříjemná pravda, před kterou ještě uniká; pro ty na druhý straně barikády je to otázka života nebo smrti. Tohle byl za mě hodně silnej moment (společně s tou promluvou nádherně děsivýho Kelleyho/Arquetta ohledně toho, jak se "jako lidi vlastně neradi zabíjíme, a že v tom je problém, pokud na vyhlazení nepřítele závisí přežití vyhlazujících") a asi hlavně díky němu a následnýmu Stripovu alibistickýmu kapitulování se nakonec klonim k těm 4*. ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Priemer. Asi to bude tým, že tento námet som videl v jednej časti Krajných medzí, kde na oblbovanie vojakov a ovplyvňovanie ich vnímania nepoužívali sofistikovaný softvér a systém vpravený do mozgu, ale drogu. Výsledok bol ten istý. Zlikvidovať druhú stranu a nemať z toho výčitky. Pretože, čo si budeme nahovárať, dejiny sú samé my a oni a sem-tam nás napadnú, alebo sem-tam my niekoho napadneme, však? Asi práve preto som z toho nebol nejaký na vetvi, lebo od začiatku som tušil, o čom to bude. Black Mirror bol pre mňa vždy príbehom, ktorý zaujme, je plný zvratov, originálneho nápadu, alebo aspoň lepšie spracovaného prevzatého nápadu. Toto bolo už niekoľkokrát omieľané a ešte k tomu dosť natiahnuté. Dalo sa to urobiť aj rýchlejšie. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vojáci jsou ovce, nástroje v rukou politiků. Jdou kam jim řeknou a tam vraždí a ničí na povel. Pomocí médií lze manipulovat i s civilisty a funguje to taky skvěle. Tento příběh tu manipulaci dovádí do extrému. Ukazuje, jak lze udělat z vojáků ještě lepší zbraně. A přestože je ten příběh předvídatelný, je ve své zvrácenosti velmi působivý. Snad i proto, že kdyby armády takový nástroj měly, bez váhání by ho nasadily davům dobrovolníků, kteří touží být ovcemi s povolením zabíjet. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Termín „šváby“ použitý v epizóde možno považovať za odkaz na rwandskú genocídu v roku 1994 – počas zverstiev vysielacie stanice vedené Hutumi často používali slovo „šváb“ (inkotanyi) ako eufemizmus pre Tutsiov, aby sa vyhli prípadným obvineniam z nenávistných prejavov. (Arsenal83)
  • Prvé scény boli natočené v boxoch na pretekárskej dráhe F1 Silverstone v Northamptonshire. (Arsenal83)
  • Jazyk, ktorým hovoria civilisti, je dánčina. (Arsenal83)

Reklama

Reklama