Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Příměří (La Tregua) byl zfilmován podle stejnojmenné románové předlohy Prima M. Leviho, italského chemika židovského původu, který na konci druhé světové války absolvoval tzv. "pochod smrti" z Osvětimského koncentračního tábora. Autor s upřímnou naléhavostí odhaluje vlastní pocity při nelehké cestě napříč Evropou. Návrat do rodného Turína se nenese jen v duchu znovunalezené radosti a optimismu, neboť všudypřítomná existenční deprivace nedovoluje ani na vteřinu zapomenout. Válečné reminiscence stále působí duševní bolest a nutí k zamyšlení nejen hlavního hrdinu, nýbrž i diváka. (nicolarsen)

(více)

Recenze (13)

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Film začína oslobodením Oswiecim-u - Auschwitz-u a tým aj novým začiatkom pre mnohých ľudí. Cesta späť do svojej vlasti nie je len ďaleká a neistá, ale najmä pretkaná bolestivými spomienkami. Tento film nie je nabitý ani herci zvučných mien ani drastickými scénami týrania a ani obscénnosťami, ale jednotlive filmové obrazy a myšlienky hlavného hrdinu vás prinútia rozmýšľať nad krutosťou a neľudskosťou vojny. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle není vyloženě film o druhé světové válce, který si budete dlouho pamatovat, možná vám časem mezi těmi ostatními celkem snadno zapadne, ale to jen proto, že tak netlačí na pilu, že je v něm John Torturro tak nesmírně tichý a klidný, a to i přesto, že si prošel děsivými událostmi. Přesto pokračuje a de dál v Evropě, která už nikdy nebude taková jako dřív. ()

Reklama

mac000 

všechny recenze uživatele

Pozdní Rosi, jehož filmy ze 70. let patřily k tomu nejlepšímu, co v italské kinematografii vzniklo. Stále je to ale Pan režisér. Cit pro práci s literární předlohou a navození pocitů. které prožívají hlavní postavy v tomto pro ně tragickém životním období, kdy ale přeci jen už vidí "světélko na konci tunelu", které se během děje filmů znatelně přiblíží. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Většina z nás nic podobného nezažila, tak ani já se neumím cele ponořit do myšlení člověka, který si prošel takovým peklem. Co všechno prožil a cítil při různých situacích na té předlouhé cestě do svého domova. Jak bylo vidět, tak ty obrovské jizvy se jen velmi těžko hojí a každý zdánlivý a pro nás normální moment dokáže vyvolat u takového vnitřně zraněného člověka kruté vzpomínky z minulosti. Jeden z těch pro mě zajímavých momentů byl i příjezd na Mnichovské nádraží a s tím i spojený symbolický akt jedno Němce. I když kdo ví, sice to vzbudilo u mě mírné rozpaky, ale co když se to opravdu stalo...........já nevím. Když vezmu v potaz, že je to z části podle skutečné události, tak si tenhle trochu vyjimečný film určitě zaslouží ocenit. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Další výborný drama z dob konce války,který jenom naťuknul osu a pak celým filmem jenom proplouváte až do samotného Turína,kde Primo žil.Těžko říct,jestli bylo na škodu,nevidět za celý film vůbec nic nasilnického,který by tomu dodal punc skutečnosti,aspoň v tech flashbacích,ale jinak nádherná putovací story,která člověka vždycky hodně v koustku duše nechá zamyslet.Viděno v ruském dabingu s jednohlasým dabingem,takže jsem to měl jak na talíři:) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Hlavní hrdina na konci filmu poté, co přijíždí do svého rodného domu, usedá za stůl a začíná psát. Tato scéná naznačuje pokračování, které autor knižní předlohy filmu Levi skutečně napsal, a to pod titulem "Jestli tohle je člověk". (aichinka)
  • Režisér Rosi se v jednom z rozhovorů přiznal, že musel mnohé z knihy pozměnit nebo vynechat, neboť kniha je velmi popisná a dialogy se vyskytují jen zřídka. (aichinka)
  • Film je do značné míry autobiografický. Primo Levi skutečně vystudoval chemii a zažil Auschwitz. (aichinka)

Reklama

Reklama